Kerékpárost fenyegetett pisztollyal: felfüggesztett börtön

2012. február 11. 8:10
Nem jogerősen egyéves, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Vadász János egykori szakszervezeti vezetőt a Pesti Központi Kerületi Bíróság lőfegyverrel való visszaélés bűntette miatt a megismételt elsőfokú eljárásban, pénteken.

Az egykori szocialista politikus, volt államtitkár 2007 júliusában került szóváltásba a budapesti Andrássy úton egy biciklis futárral. A kerékpáros beszámolója szerint a vita során a piros lámpánál az autóba kapaszkodott, amikor pedig az elindult, kézzel a tetejére ütött, jelezve a veszélyhelyzetet. Őt a jármű horpadásos sérülése miatt korábban rongálással is gyanúsították, azonban a szakértői vélemények megállapították, hogy azt nem okozhatta az ütés. A biciklist garázdaság miatt két év próbára bocsátotta a bíróság, valamint 137 ezer forintos bűnügyi költség megtérítésére kötelezték.

Vadászt, aki a vita során elővett egy lőfegyvert és azzal fenyegetőzött, egy év börtönbüntetésre ítélték, amelynek végrehajtását két évre felfüggesztették. A volt politikusnak nem volt engedélye az adott fegyverre, ez ügyben ténybeli és jogi tévedésre hivatkozott, s arra sem emlékezett, hol vásárolta a szerkezetet. Mint közölte, azért vette elő a fegyvert, mert úgy érzékelte, hogy fenyegetik az életét. Vadász nyomozás során lefoglalt forgópisztolyát elkobozták, továbbá 232 ezer forintos bűnügyi költség megtérítésére kötelezték.

Az ítéletet az ügyész mindkét vádlott esetében tudomásul vette. Vadász János ügyvédje felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, míg a kerékpáros ügyvédje az ítéletet tudomásul vette, ugyanakkor a bűnügyi költségek felülvizsgálatát indítványozta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában