Sorosék a pénzért cserébe a politikai irányvonalat is megszabták 

2024. március 01. 05:36

Alaposan előkészített, részletes büdzsével megtervezett akciókhoz adományozhatták a milliárdos összegeket az Action for Democracy óriásdonorai.

2024. március 01. 05:36
Link a fotóhoz: https://www.facebook.com/photo/?fbid=672457167576291&set=basw.AbpqumAxSK9yN1DtDPvalWx-0WSZuWmtBqjZYPRQX1gK7fTleCEm07p-3KDDG-iBJVi7tdFHeKeyqA5jyZhJRRf64R9CXM_cPto0n2YMtFNPKRUxOYQjwVwY5UJM4R11y6x4uX2DH1LrhqytfF3FBU27dGGcn1pB804CvOo-KA9f9wkdOjOnQKRv1k8DoSvM9BY&opaqueCursor=AbrLXHwShem7nsjhN6u-u4JAQ3FOohdth1kIHQPdkWbOZxHo76en70-RILJwfxsPFUYUTHoCVEzRu97NI5fSWglD0z2A9QadvrnA5R6OS9CFhdpXmInhR_96cGERney0TPzvCWnP5wvym5J1Eb7tD3ssu1Vns2B_MyMqyNvPU-mC0K7xcUgK0FdCUtN_NE-u9BZR-_X2oH_1v7zDVucHs9eYEQzx7JKX_LhoqK5nsixAWrm9vvxe1dThTmp9iOhV-8j3ffgKYdwoId7_4Fi5WpNG1oiIu_wahniB9_cwUcltyDw6iAn8r2clmsvZGqtYVCiTPTeCWGfyAIYrZ9-mVDLXzJb1PKOfQJd1tuTRuib1-zEBuDFbU9KsdI2CIdoHrKWL6-wYAAmxC-mvimLpNTIU_xRWg9HKpBAKYE2SQxQIs3Tku5A1AhYtstavtuuwK6SoPPQ6_sVwp1cDf62xxgn_uhwzFdmQlD3-AgoyqI5qM4twjgv99NLTt9itunmzdo2ZwW52Wu7wqZtSJL3nWH2EpED7xhlPOuoOBl-Lc-p4A9UtryRAOA2-NysLyjIRx746b3FmwQBf5DBmH3epbw6DS7Z0SbbYyhx918vPOQPVm9njPi6CAjcxLSar1BuaDgX9pSlGFwXH8d26bu6TORVn6K826b4K3tR4UTJZ-y2oLYkVhh_DPtz2JNYZZ9zz_FuxsrQ-YPuIdJd7fzADo-QJKjHWDM8VgEuBWzCvSKflmcm0gCyhST5LUZzn3zTPti4d48uhFdS3UzSdcBr68Ld_miOPSEYvhD9stiuwwKItV2vauZfIlYtO2au7vE6ikY1c9abymrioWAmM6ixEZa9VZUP6E7lbyPsaqCWLTog3mH6fsWMC9mTNRhZU8N68xfU

Az Action for Democracy adományozóinak – a legnagyobb Soros György volt – részletekbe menő elvárásaik voltak a szervezet felé arról, hogy mire fordítsák a milliárdos összegeket. Korányi Dávid ügyvezető az X-en minap megosztott videón elmondja, hogy alaposan előkészítették a különböző országokban végrehajtott beavatkozási akcióikat, amelyekre az adományoknak mintegy a négyötödét költötték. Így az A4D prominenseinek nemcsak az az állítása dőlt meg, hogy mikroadományokat gyűjtöttek, hanem az is, hogy semmilyen elvárást nem támasztottak velük szemben a donorok. 

Szó sincs arról, hogy az Action for Democracy (A4D) átlagemberek kis összegű adományait gyűjtötte volna és az összekalapozott pénzt valamiféle homályos, nehezen megfogható kultúra megújító kampányra fordították volna.

Ez derül ki az X-en található MagaBabe nevű profilon a minap megosztott videóból, amelyen Korányi Dávid, az A4D ügyvezetője arról számol be, hogy részletekbe menő alapossággal készítik elő a különböző országokban végrehajtott befolyásgyakorlási akciókat, amelyeknek – kis túlzással – a büdzséit is fillérre pontosan megtervezik.

Aki fizetett, az rendelte a zenét

Korányi szavai szerint ezekre a projektekre költik az A4D-hez beérkezett adományok oroszlánrészét. – Összeállítunk egy prioritási listát, cselekvési elemeket és programokat. Például a pénzeknek egy meghatározott része a venezuelai demokratikus mozgalomra van előirányozva, egy másik szelete pedig lengyel civil társadalmi támogatásokra. Tehát minden eléggé konkretizált. Azt mondanám, hogy a támogatások 80 százaléka megy (ilyen projektekre) – fogalmazott Korányi.

Szavai szerint tehát még azt is a fő adományozók határozzák meg, hogy éppen melyik ország belpolitikai folyamataiba avatkozzanak be.

A MagaBabe oldalon néhány hete közzétett videókon az A4D prominensei elismerték, hogy Soros György a legfőbb donorjuk, tehát elsősorban a tőzsdespekuláns dönthetett arról, hogy mikor, melyik szuverén állam belügyeibe, és milyen módon avatkozzon be a szervezet. Az ügyvezető egyébként arról is beszélt, hogy a kétmillió dollár fölötti adományokat tekintik igazán jelentősnek.

Ezt is ajánljuk a témában

A teljes tagadástól a beismerésig

Mindez éles ellentétben áll azzal, ami az A4D honlapján található és amit Korányiék mondtak a tevékenységükről az elmúlt években. Ugyanis a szervezet weboldalán az áll, hogy az A4D egyfajta koordinátor szerepet játszik különböző alulról jövő (grassroots) szerveződések között, amelyekben a civil magánemberek a saját fejük szerint próbálják alakítani a közéletet.

Korányi szintén azt bizonygatta a guruló dollárok ügyéből kerekedő botrány kipattanásakor, hogy nem volt semmiféle elvárás az adományozók felől. – Ha bárki megfogalmazott volna is valamilyen kérést a pénzért cserébe, abban a pillanatban visszautasítottam volna a támogatását. A donációk nagy része egyébként egy honlapon keresztül érkezett be, és ott nem volt olyan rubrika, amiben az elvárást kellett megjelölni – fogalmazott az ügyvezető, aki egyébként Bajnai Gordon egykori baloldali kormányfő bizalmasa.

A Fehér Házba vezető szálak

Az elmúlt hetekben nyilvánosságra hozott videókból kirajzolódó kép szerint az A4D és az együttműködő partnereik a demokrata párti amerikai vezetéshez is be vannak csatornázva. Kati Marton, a szervezet kuratóriumi elnöke például arról beszélt az egyik felvételen, hogy a 2023-as lengyelországi választás előtt a varsói amerikai nagykövettel is egyeztetve segítették a Donald Tusk-féle ellenzéket.

Egy másik videórészlet arról tanúskodik, hogy az A4D-s szereplők egy valóságos kampánygépezetet is működtettek arra, hogy kedvezőtlen színben tüntessék fel a kipécézett nemzeti vezetőket, köztük Orbán Viktort. Figyelemreméltó, hogy a magyar miniszterelnökről a fehér házi tudósítóként is jegyzett Alexander Nazaryan írt egy terjedelmes – és rosszhiszemű csúsztatásoktól hemzsegő – lejárató cikket a Yahoo News-on.

Ezt is ajánljuk a témában

Féltek a nyilvánosságtól

Mindezek fényében nem csoda, hogy Korányiék váltig tagadták Soros György szerepét. Sokatmondó: a videókon az ügyvezető – aki ott nem cáfolta, hogy a tőzsdespekuláns lenne a fő adományozójuk – azt mondta, hogy szándékosan tartották titokban a donorok kilétét, mert amiatt aggódtak, hogy a közvélemény ellenük fordulna, ha nyilvánosságra kerülne a pénzek forrása. Szerinte az emberek azt gyanítanák, hogy a demokratikus értékek melletti kiállás valójában csak az üzleti érdekeik elleplezésére szolgált.

Emlékezetes: a 2022-es választás külföldi befolyásolásának a feltárására indított, és tavaly nyáron a titkosítás alól részlegesen feloldott titkosszolgálati jelentés szerint az Action for Democracy-n, és egy azzal azonos célú svájci alapítványon keresztül mintegy négymilliárd forintnyi külföldi pénz érkezett Magyarországra, amiből a baloldal kampánytevékenységét finanszírozták.

A vizsgálat nyomán felmerült, hogy a milliárdokért cserébe a baloldal milyen szolgálatokat ígérhetett a külföldi adományozóknak. Az ennek kapcsán megfogalmazódó nemzetbiztonsági kockázatokra hívta fel a figyelmet mások mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője.

***

Nyitókép: Karácsony Gergely Facebook-oldala
 

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:14
🍓 ️ ­A­­­ ­d­­­ö­­g­­ö­­s­­­ ­­­l­­­á­n­­y­­­o­­­k­­ ­­v­­á­r­­n­a­­­k­­ ­r­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Lajoss
2024. március 09. 11:53
A NER beindította a választási propagandistáit…🤮
atti64
2024. március 01. 16:39
A KÉPEN PATKÁNYOK LÁTHATOK!!!!!!!!! IRTANI KELL ÖKET!!!!!!!!!!!!!!
kissb56
2024. március 01. 13:11
Nem véletlenül menekült ki korányi New Yorkba. Van kiadatási egyezmény velük?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!