Soros állhatott a guruló dollárok mögött – Itt az eddigi legegyértelműbb bizonyíték

2024. március 14. 05:24

Megszereztük az Action for Democracy amerikai pénzügyi beszámolóját.

2024. március 14. 05:24
Soros György

Fabrice COFFRINI / AFP

Mindössze egy – magyar állampolgársággal is rendelkező – személytől származott a 2022-es választások előtt a magyar baloldalhoz becsatornázott közel kétmilliárdos adomány 90 százaléka – derül ki az Action for Democracy vonatkozó pénzügyi beszámolójából. A Mandiner birtokába került dokumentumból az is nyilvánvaló, milyen módszerrel próbálhatták elfedni Korányi Dávidék, hogy szinte teljes egészében a spekuláns támogatásaitól függ a szervezetük működése.

Az Action for Democracy ködösítő kommunikációjával ellentétben nem mikroadományokból, hanem egy nagy adományozó – minden bizonnyal Soros György – pénzéből finanszírozták a baloldali ellenzék 2022-es választási kampányát – derül ki tengeren túlon bejegyzett szervezet lapunk által megszerzett amerikai pénzügyi beszámolójából.  

Milliárdos összegű „mikroadomány” is érkezhetett 

A Mandiner birtokába került, Korányi Dávid által készített dokumentumban ugyanis feketén-fehéren az szerepel, hogy a 2022 december 31-ével lezárult pénzügyi időszakban az Action for Democracy több, mint 11 millió dolláros, azaz közel 4 milliárd forintos költségvetését kitevő adományok mintegy 90 százaléka mindössze egy kiemelt adományozótól származott.  

Ez egyértelműen cáfolja a baloldal és Korányiék korábbi állításait, amelyek szerint „mikroadományokból” gyűlt volna össze az a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak juttatott közel kétmilliárd forint, amivel egy eltitkolt kilétű, titokzatos adományozói kör kormányváltást szeretett volna előidézni hazánkban a legutóbbi országgyűlési választásokon. 

Ismert, az elmúlt hetekben egy MagaBabe elnevezésű X-fiókon közzétett videókon az Action for Democracy vezetői és munkatársaik maguk beszéltek arról, hogy Soros György állhatott a támogatások mögött. A szervezet vezetője, Korányi Dávid, aki korábban Bajnai Gordon államtitkára és Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója volt, az egyik felvételen homályosan úgy fogalmazott: „sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, hogy ő (Soros György) támogatott-e minket.” 

Már önmagában ez a kijelentés is felért egy beismeréssel, hiszen, ha az adományozók kilétét nem is fedheti föl Korányi, arról bizonyára beszélhetett volna, hogy valaki nem adott pénzt a szervezetének.  

Egyre kínosabb rejtegetni Soros szerepét 

Nem ez volt az egyetlen eset, hogy az Action for Democracy igyekezett terelni azzal kapcsolatban, hogy Soros György állt-e mögöttük. Egy 2022 decemberében kiadott közleményben Korányi úgy fogalmazott: „Sem a National Endowment for Democracy, sem a Nyílt Társadalom Intézet semmilyen formában nem támogatta szervezetünket, noha az sem lenne ellentétes értékeinkkel, ha megtennék.” 

Érdekes, hogy az Action for Democracy vezetője itt sem cáfolta Soros György érintettségét, hanem valamiért arról írt csupán, hogy a milliárdos spekuláns alapítványától nem kaptak pénzt. Erre a nyakatekert, mellébeszélő kommunikációra is a most lapunk birtokába került pénzügyi beszámolóban találni meg a magyarázatot. A dokumentumban ugyanis szó szerint ez áll: 

„Noha ez nem volt jogi követelmény, sem az amerikai, sem a magyar törvények szerint, az Action for Democracy által a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak nyújtott – hozzávetőlegesen 5,1 millió dolláros – támogatás mögötti adományok kizárólag magyar állampolgársággal rendelkező természetes személyektől származtak.” 

Mint ismert, Soros György magyar állampolgársággal is rendelkezik, így magánszemélyként lehetett ő az a támogató, aki „mikroadományként” átutalta a szóban forgó 5,1 millió dollárt – mintegy 1,8 milliárd forintot – Korányiéknak. A fentiek alapján ezért kérdéseket küldtünk az Action for Democracy vezetőjének, hogy végre tisztázza, magánszemélyként támogatta-e őket Soros György, vagy esetleg a milliárdos fia, Alex Soros, és a spekuláns volt-e az Action for Democracy pénzügyi beszámolójában említett főszponzor. 

Nyitva hagyhatta a pénzcsapokat a spekuláns 

A Mandiner birtokéba került dokumentumból az is kiderül, Korányi Dávidék szervezetének nincs oka azt hinni, hogy a titokzatos gigaadományozójukkal ne folytatódna a kapcsolat a belátható jövőben. „Mégis, bármiféle megakadás ebben a kapcsolatban (például, ha nem sikerülne megújítani a támogatási szerződéseket, vagy visszatartanák a forrásokat) ellehetetlenítő hatással lenne arra, hogy az A4D finanszírozni tudja a jelenleg is zajló műveleteit” – fogalmaztak az Action for Democracy beszámolójában, amiből kiderül, teljes egészében Soros Györgytől függhet a tevékenységük, és azt remélik, a jövőben is használhatják a spekuláns forrásait.  

A magyar baloldal választási kampányának finanszírozói hátteréről a most napvilágra kerülő információk szerint tehát pontosan az a kép rajzolódik ki, amelyet az Action for Democracy kuratóriumának tagja, Wesley Clark tábornok vázolt föl, amikor így fogalmazott: „De nézzük, kicsoda is Soros György. Ő egy amerikai, aki történetesen Magyarországon nőtt fel. Miért is irányítaná a politikát Magyarországon? Mi sem akarnánk ezt” 

 

Összesen 183 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:09
🍓 ️ ­­­A­ ­­d­­­ö­­­g­ö­­­s­ ­­­l­á­­n­­y­o­­­k­­ ­v­­á­­r­­n­­a­k­ ­­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­­.­­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­𝗡
KBA98
2024. március 14. 17:26
A feltételes mód fölösleges!
kiss.istvan770
2024. március 14. 17:00 Szerkesztve
Az Action for Democracy-nak a neve is hazugság. A neve helyesen: Action for World Anarchy. A világ minden országában ahol eddig megjelentek anarchista, a demokratikusan megválasztott kormányok elleni, demokrácia ellenes megmozdulásokat szerveztek.
gyaloggos
2024. március 14. 16:34
KARÁVSONY elvtárs MIKÉPPEN sól majd mindehhez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!