Megdöbbentő: ezzel a módszerrel lopják az autókat itthon

2024. március 18. 12:04

Az autótolvajok sokszor a tulajdonosok nemtörődömségét használják ki.

2024. március 18. 12:04

Nyitókép: MTI/Donka Ferenc

A vezess.hu arra volt kíváncsi, hogy miként lopták el a tolvajok 2023-ban a legtöbb személyautót Magyarországon. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) érdeklődésükre azt a választ adta, hogy „hazánkban 2023-as évben 

a legjellemzőbb módszer a nyitott gépjármű saját indítókulcs használatával történő eltulajdonítása volt”.

A rendőrség a lapnak konkrétan el is magyarázta, hogyan történik mindez. „A sértettek autóikat nyitott állapotban, a benne lévő indítókulccsal őrizetlenül hagyták közterületen, amíg rövid időre bementek egy közeli üzletbe, előfordult, hogy a motort sem állították le. Így 

az elkövetők a tulajdonosok figyelmetlenségét és nemtörődömségét kihasználva könnyebben eltulajdoníthatták a járművet.”

Megjegyezték, hogy a második leggyakrabban alkalmazott módszer sem igényel „speciális informatikai hátteret” vagy bármilyen extra felkészültséget a bűnözőktől az egyre modernebb autók világában. Ellopják és zsebre teszik a kulcsot, aztán azzal kinyitják, elindítják és viszik kocsit.

Olyan eset is előfordult, hogy próbakörre vitték az eladásra hirdetett autót, amelyet aztán nem vittek vissza”

 – írta a megkeresésre az ORFK.

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyurcsany-embere
2024. március 22. 12:45
"a tulajdonosok figyelmetlenségét és nemtörődömségét kihasználva" - a hazug fajtátokat! Én rendszeresen járó motorral ugrok be a kisboltba, minek terheljem feleslegesen az akkut és az önindítót, amikor reggelente amúgy is be kell melegíteni? Inkább javítsatok a béka segge alatti közbiztonságon, hogy ne az legyen a nemzeti szint, hogy bármelyik járó motorú kocsit egyből lopnak!
lististerc
2024. március 18. 12:31 Szerkesztve
Az a helyzet, hogy ez nem igaz. A szlovák htaár mentén (600 km) profi módon kinyitják az autódat,(AMI LE VAN ZÁRVA) aztán azonnal áthúznak vele a határon. Utána kapsz egy értesítést, hogy 400.000 Ft - ért ott lesz a hipermarket parkolójában Mi a jobb: a szétvert, vagy eltűnt autó avagy a kocsi egy vizsga árán?Amikor az enyémmel ezt csinálták, már 3 órája kint volt nálam a rendőrség, és az összes családtagomat gyanúsították.zaklatták, vallatták,Jobb volt így. Kimentem a WC-re utaltam a lóvét, 20 perc múlva szólt a police, hogy ott van a kocsim a parkolóban.A pótkulccsal knyitottam, a vezérléshiba működött, világított - le se tojták. (Én voltam a hibás, elfelejtettem, hol az autóm) Így megy ez...
atti64
2024. március 18. 12:12
AKI HÜLYÉN SZÜLETIK HÜLYEN IS FOG MEGHALLNI ENNYI ÉSSZEL SZABADLÁBON LENNI NEM KIS FELADAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
letsgobrandon-2
2024. március 18. 12:11
úgy látszik,túl jó lett a közbiztonság
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!