Rejtély, hogyan takarítják meg a hótól Karácsonyék az elkerített biciklisávokat

2023. november 30. 12:59

A pollerek kihelyezése miatt korábban a mentőszolgálat is kiakadt, a Budapesten is megkezdődött havazás kapcsán kérdéssel fordultunk a főpolgármester hivatalához.

2023. november 30. 12:59
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Intenzív havazás kezdődött ma reggel Budapesten, a hó nem csak a külső, hanem a belső kerületekben is megmaradt. Olvasóink több képet is küldtek szerkesztőségünkbe a hóhelyzetről, valamint olvasónk felvételeiből kiderült az is:

A havazás idén is jelentős fennakadásokat okozott a fővárosi közlekedésben,

amely több helyen megbénult.

Ezt is ajánljuk a témában

Rejtély, hogyan takarítják meg a hótól Karácsonyék az elkerített biciklisávokat

A havazás kapcsán megkerestük karácsony Gergely hivatalát és az FKF Zrt.-t, hogy hány eszközzel takarítják az utakat? Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat által ősszel a Váci úton, az Üllői úton és később más forgalmas útszakaszon kihelyezett pollerekkel, 

azaz műanyag terelőoszlopokkal elkerített kerékpársávokat milyen eszközökkel tudják takarítani, hiszen oda biztos nem tudnak bemenni a hókotrók? 

A Fővárosi Önkormányzat egyelőre nem reagált megkeresésünkre, az FKF lapunknak küldött válaszában pedig azt írta, hogy egyes helyeken már éjjel megkezdték a szórást, de Budapest útjait jelenleg 47 darab sószóró és hókotró célgép takarítja szigorú prioritási sorrendben. A cég tájékoztatása szerint a közjárdák és a kerékpárutak síkosságmentesítését további 6 munkagéppel  végzik, de

arra nem tértek ki, hogy a kérdésben feltett kerékpáros-szakaszokat hogyan tudják takarítani. 

Amennyiben esetleg a Fővárosi Önkormányzat is válaszol kérdésünkre, frissítjük cikkünket!

Emlékezetes, a pollerek kihelyezése miatt éles szóváltás alakult ki a Főváros és az Országos Mentőszolgálat között, miután szerintük az újonnan kialakított biciklisávok nagyban megnehezítik a mentőautók haladását. Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője lapunknak részletesen is kifejtette a témáról álláspontját. 

A FKF teljes, lapunknak küldöt válaszát egyébként itt olvashatják: 

Munkatársaink már az éjjel preventív szórást végeztek a magasabban fekvő utakon és a hidakon, hogy a most érkezett hó már alásózott utakra hulljon, nehezítve ezzel az útpályák lefagyását.

Budapest útjait jelenleg 47 darab sószóró és hókotró célgépünk takarítja szigorú prioritási sorrendben: először jönnek a hidak, felüljárók, az autópályák és a fő közlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, majd az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai és egyéb közösségi közlekedési útvonalak, ezt követően pedig a kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak következnek. A mellékútvonal-hálózaton csak a főutak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés.

A közjárdák és a kerékpárutak síkosságmentesítését további 6 munkagéppel folyamatosan végezzük.

Kérjük az autósokat, hogy csak megfelelő műszaki állapotú, és lehetőleg téli gumiabronccsal felszerelt járművekkel közlekedjenek és vigyázzanak a városban dolgozó munkatársainkra! Fontos, hogy vezetés közben ne előzzék meg a síkosság-mentesítésben, hóeltakarításban résztvevő járműveket, hiszen a munkagépek mögött értelemszerűen tisztább az útburkolat.

Fontos tudni: a fővárosban a síkosság-mentesítés és a hóeltakarítás többszereplős feladat. Az ingatlanok előtti járdák síkosság mentesítése az ingatlanok tulajdonosainak, üzemeltetőinek kötelessége, társasházak esetében a lakóközösségnek kell gondoskodnia az épület előtti járdaszakasz takarításáról.”

Nyitókép: Mandiner

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bunyevac1964
2023. december 07. 17:09
Kézzel !
janos14
2023. december 01. 09:38
Teljesen mindegy, úgysem használja senki
bölcsuhú
2023. november 30. 16:53
Na ennyire képes a moslékosok esze!
gyaloggos
2023. november 30. 16:49
Mé? HÁT mondta valaki A GYURCSÁNY -INAS köréből, hogy MEGTAKARÍTJÁK a hótól a biciklisávokat? Hm....?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!