Hiába a baloldali nyomásgyakorlás, megállapították a gyulai ellenzéki politikus bűnösségét

2023. július 25. 16:18

A Kúria szerint bűnös Galbács Mihály, Márki-Zay mozgalmának politikusa, aki rágalmazást követett el Görgényi Ernő ellen. A gyulai polgármester szerint az ügybe még a momentumos Hajnal Miklós is „beleavatkozott”.

2023. július 25. 16:18
Béres Sándor
Béres Sándor

„Galbács bűnös” – írta meg a Gyulai Hírlap Galbács Mihály, a Mindenki Magyarországa Mozgalom önkormányzati képviselőjének ügye kapcsán, amelyről a Kúria kimondta: a politikus bűnös rágalmazás vétségében, amiért egy év próbára bocsátásra ítélte a bíróság.

Galbács Mihály a 2019. évi önkormányzati választási kampányban fogalmazott meg olyan állításokat, amelyekben Görgényi Ernő gyulai polgármestert visszaélésekkel vádolta meg. „Ezért indítottam ellene magánvádas eljárást, amelyben bizonyíthatta volna állításait a független bíróság előtt. Semmit nem tudott bizonyítani. Vallomásában nyíltan beismerte, hogy nem tudja igazolni állításait. Ezzel azt is beismerte, hogy becsapta azokat, akik rá szavaztak 2019-ben” – hangoztatta Görgényi.

Görgényi: Galbács Mihály a Kúria szerint is bűnös

Mint a Kúria 2023. június 13-án kelt végzésében fogalmazott: „A Kúria a rágalmazás vétsége miatt Galbács Mihály ellen folyamatban volt büntetőügyben a terhelt védője által benyújtott felülvizsgálati indítványt elbírálva a Békéscsabai Járásbíróság 13.B.89/2020/44. számú ítéletét, illetőleg a Kecskeméti Törvényszék 3.Bf.493/2021/8. számú végzését hatályában fenntartja. A Kúria végzése ellen fellebbezésnek és felülvizsgálatnak nincs helye, s ebben az ügyben az indítvány előterjesztője, valamint azonos tartalommal más jogosult újabb felülvizsgálati indítványt nem nyújthat be.”

Vagyis ahogyan a július 25-i sajtótájékoztatóján Görgényi Ernő elmondta:

a Kúria végzése szerint is bűnös Galbács Mihály, rágalmazás bűncselekményt követett el ellenem, e döntéssel szemben már nincs helye fellebbezésnek”.

Mint a politikus tájékoztatott: „a Békéscsabai Járásbíróság nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt már ítélte Galbácsot. A vádlott fellebbezett, az ügyet a Kecskeméti Törvényszék bírálta felül. A Kecskeméti Törvényszék is megállapította, hogy Galbács bűnös, illetve olyan kijelentéseit is bűncselekménynek minősítette, amit a Békéscsabai Járásbíróság nem. Ezután Galbács és védője a Kúriához fordult jogorvoslatért”.

A Magyar Hírlap szerint „összesen kilenc bíró vizsgálta meg az ügyet. Egy bíró Békéscsabán, három bíró Kecskeméten és öt bíró a budapesti Kúrián. Mind a kilenc bíró azt állapította meg, hogy Galbács bűnös, rágalmazást követett el.”

Nagyon fájhat az ügy a baloldalnak

„Nagyon fontos lehetett a baloldalnak, hogy Galbácsot kimentsék, ugyanis egy Hajnal Miklós nevű momentumos fővárosi országgyűlési képviselő is beleavatkozott az ügybe” – fejtette ki Görgényi. Mint tájékoztatott: Hajnal Miklós képviselői minőségében, levélben kért magyarázatot az Országos Bírósági Hivatal elnökétől arra, hogy a Galbácsot elítélő bírói tanács tagjai miért nem jelentettek be elfogultságot.

Ez szerintem a független bíróság munkájába való politikai beavatkozás kísérlete volt”

– fejtette ki Görgényi Ernő, aki szerint „Galbácsot törvényes és tisztességes eljárásban ítélte el a független magyar bíróság mind a három fokon.”

A Gyulai Hírlap arról is írt: kérdésükre válaszolva Görgényi Ernő elmondta, hogy kártérítési pert indít Galbács Mihály ellen, hét számjegyű kártérítési igénye lesz, a pénzt pedig a gyulai futballutánpótlás-nevelésre fogja felajánlani. 

Az ügy kapcsán levélben fordultunk Hajnal Miklóshoz. Amint a képviselő válaszol, frissítjük cikkünket.

Nyitókép: Mandiner-szerkesztés

 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2023. július 25. 17:42
kártérítési pert indít Galbács Mihály ellen, hét számjegyű kártérítési igénye lesz, --------------- 1 000 001 vagy 9 999 999 Ft? Mindegyik hétjegyű.
enes
2023. július 25. 17:38
Hajnal Miklós képviselői minőségében, levélben kért magyarázatot az Országos Bírósági Hivatal elnökétől arra, hogy a Galbácsot elítélő bírói tanács tagjai miért nem jelentettek be elfogultságot. ----------------------------------------------------------------------- HM mire hivatkozhatott? A bíró rokona GM-nek?
zsolti123
2023. július 25. 17:31
Hajnal mondjon le! --- Még egy ilyen pimpf ügyet se tud elintézni.
Agricola
2023. július 25. 17:19
Az igazságszolgáltatás malmai lassan őrölnek. Galbács Mihály a 2019. évi önkormányzati választási kampányban Görgényi Ernő gyulai polgármestert visszaélésekkel vádolta meg. Görgényi Ernő gyulai polgármester magánvádas eljárást indított ellene, Galbács Mihály vallomásában nyíltan beismerte, hogy nem tudja igazolni állításait (aljas rágalmait). Az úgy bejárta útját az igazságszolgáltatásban, végül a legfelső szinten is elmarasztaló ítélet született. A Momentum politikusa, Hajnal Miklós az üggyel kapcsolatban bebizonyította, hogy semmibe veszi a jogállamiságot. Hajnal Miklós képviselői minőségében, levélben kért magyarázatot az Országos Bírósági Hivatal elnökétől arra, hogy a Galbácsot elítélő bírói tanács tagjai miért nem jelentettek be elfogultságot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!