Jó hír: 800 méterre egymástól megállították az egymással szembe engedett két vonatot, a MÁV is reagált

2023. május 25. 07:30

Az utasok nem voltak veszélyben – közölte a MÁV sajtóosztálya.

2023. május 25. 07:30
null

Szerda délután egy időben indította el egymással szembe két személyvonatát a Heves vármegyei Selyp, illetve Apc-Zagyvaszántó vasútállomásról a MÁV. 

A vasúttársaság szerda délután arról számolt be közösségi  oldalán, hogy a Somoskőújfaluból Hatvanba 17:12-kor induló személyvonat (5843) nem közlekedik. Azt írták, a Selyp és Apc-Zagyvaszántó között hatósági vizsgálat miatt szünetelt a vonatközlekedés, az utasokat pótlóbusz szállította.

Az utasok nem voltak veszélyben

A Blikk megkereste a MÁV-ot a történtek miatt. A társaság azt a választ adta a lapnak, hogy „a Hatvanból Somoskőújfaluba 15:12-kor elindult személyvonatot (5826) Selyp állomásról, míg a Somoskőújfaluból Hatvanba tartó személyvonatot (5813) Apc-Zagyvaszántó állomásról egy időben elindították. Az eset észlelését követően a forgalmi szolgálattevők mobiltelefonon azonnal értesítették a mozdonyvezetőket, akik a vonatokat – egymástól mintegy 800 méterre – azonnal megállították.

Az utasok egyáltalán nem voltak veszélyben, anyagi kár nem keletkezett.

 Az eset kivizsgálása az érintett hatóságok bevonásával megkezdődött a helyszínen. A két vonat utasait a katasztrófavédelem munkatársai segítségével szállították át a pótlóbuszokra.

A két állomás között röviddel 18 óra után újraindult a vonatközlekedés. A Hatvan–Somoskőújfalu vonalon késő estére helyreállhat a menetrendszerű vonatközlekedés”.

A MÁV sajtóosztálya a kellemetlenségért elnézést kért az utasoktól.

A vonatkozó bejegyzést alább tekinthetik meg:

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. május 26. 14:50
Mondjuk ezen mit kell órákon át vizsgálni? A hiba oka, hogy a forgalmista elengedte a szerelvényt, majd a hibáját észlelve azonnal cselekedett. Jöhet egy büntetés, képzés meg elbeszélgetés. De a rendszer alapvetően jól vizsgázott, mert volt protokoll arra, hogy mit kell tenni egy ilyen helyzetben, a szereplők meg is tették. A gond az lett volna, ha nincsenek felkészülve egy ilyen helyzetre, vagy az eljárás nem tud egy ilyet kezelni.
citromosParizer
2023. május 25. 12:08
ha ennyire gyenge a forgalomirányítási rendszer biztonsági része, akkor vezessék be az indiai fizikai tokenes rendszert :)
fatman
2023. május 25. 11:56
hm, a forgalmistáknak megvan a mozdonyvezetők mobilszáma? :))) hivatalból?
masikhozzaszolo
2023. május 25. 11:02
Csönd van nagyon, a Téglásnál az ukrán diverzások által kicsavart síncsavarokról. Semmi róla, hogy ki-mi okozta a kisiklatást. Itt meg? Hiba? Talán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!