BRFK: Agresszívan támadták és dobálták a rendőröket, mégse vetett be könnygázt a rendőrség

2023. május 20. 00:05

A rendőrség sajtótájékoztatója szerint két embert vettek őrizetbe hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt.

2023. május 20. 00:05
null

Mint ahogy arról a Mandiner is beszámolt, pénteken diákszervezetekkel tüntetett a baloldal Budapesten, majd a tüntetők egy része a Fidesz-székházhoz vonult. A péntek délután 16:30-kor kezdődő Kossuth téri tüntetés után a tüntetők egy csoportja – Tordai Bencével az élen – a Fidesz székháza elé vonult, de a Lendvay utca mindkét oldalát a rendőrség lezárta.

A rendőrségi közleményekből kiderült, hogy a Lendvay utcában a jogellenes gyűlés

A tüntetők lökdösni, tolni kezdték a rendőrsorfalat, és megpróbálták áttörni azt, közben palackkal is dobáltak. A rendőröket folyamatosan verbálisan és tettleg provokálták – írta a Rendőrség.

Ennek kapcsán tartott a BRFK sajtótájékoztatót szombat hajnalban. Mint ahogy azt Fülöp Gergely alezredes kifejtette, az éjszakai események indították a rendőrséget arra, hogy ezt a rendkívüli sajtótájékoztatót megtartsák. Pénteken egy jogszerűen bejelentett gyűlés zajlott a délutáni órákban, ami a Kossuth téren kezdődött, s az Oktogonon ért véget. Kifejtette, hogy a gyűlés után a tüntetők egy csoportja tovább indult a Hősök tere irányába, ahol a belső utcákban rendőrsorfal állta az útjukat. Kifejtette, hogy a gyűlés résztvevői eleinte verbálisan, majd tettlegesen is provokálni kezdték a rendőröket. Elmondta, hogy a tüntetők

először papírrepülőket dobáltak, majd előkerült teli sörösdoboz, valamint fém termosz és vas csavar is.

Ezek mellett horgászbottal és törött zászlórúddal szurkálták, valamint csapkodták a rendőröket. A néhány száz főből álló tömeg egy órán keresztül, folyamatosan, összehangoltan próbálta meg áttörni a rendőrsorfalat, fejtette ki az alezredes. Az egyre agresszívabb támadás megalapozta volna a rendőrségi törvény által szabályozott kényszerítőeszközök alkalmazását, a rendőrök viszont „óriási türelmet tanúsítottak” és testi erővel tartották vissza a néhányszáz feldühödött embert. 

Néhány portálon elkezdtek terjedni hamis információk a rendőri intézkedéssel kapcsolatban, amelyekre reflektálva az alezredes kifejtette, hogy a kollégái a lehető leghumánusabban, jogszerűen jártak el. Négy embert emeltek ki a tömegből, őket nekipréselte a tömeg a rendőrsorfalnak. Az alezredes kifejtette, hogy ezt a négy embert a saját testi épségük miatt emelték ki a tömegből.

Viszont két embert elfogtak hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt.

Valamint további feljelentéseket tesznek majd csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt a központi nyomozó főügyészségen. Mint mondta, a tüntetők pirotechnikai eszközöket is alkalmaztak, példaként egy füstgyertyát említett. Egy konkrét személy ellen már megtették a szabálysértési feljelentést pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt. A sajtótájékoztató zárásaként kifejtette, valamennyi felvételt kielemzik majd, amely elemzések alapján könnyen lehet, hogy további eljárások is fognak indulni. Elmondta, hogy az összes intézkedés összesítése még nem történt meg, erről végleges számot majd a holnapi napon fognak kiadni.

Nyitókép: Magyar Nemzet/Havran Zoltán

Összesen 386 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2023. május 21. 14:52
Tordai házát nem mentek lebontani?????????? Ami pedig a rendőrséget illeti! Mi az, hogy nem használnak könnygázt vagy éppen vízágyút???? Hivatalos személyeket támadtak meg! Nehogy már egy rühes vergődő szarosseggű, libsi-komcsi-náci elmebeteg csőcselék azt tegyen amit akar!!!!!!!!!!!! Tordai háza még áll......... A múltkori tűntetés nagykorú diákjai és a többi rühes még nem kaptak büntetést......... A hazaáruló tetves rühes politikai kurvák még nem állnak bíróság előtt............ stb stb Szégyen, gyalázat!
LancelotDuLac
2023. május 21. 11:41
BRFK: Agresszívan támadták és dobálták a rendőröket, mégse vetett be könnygázt a rendőrség XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Agresszívan?!?! - kihagyták a felsorolásból , hogy papírrepülővel is megdobálták őket XDDDDDDDD De hát nem volt se tank, se molotov-koktél, se gyújtogatás, kocsiborogatás, rendőrkocsi felgyújtás... https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1386/13868/138687/13868716_b5dfa078f4853af1455761459942dec5_wm.jpg https://kanadaihirlap.com/wp-content/uploads/2018/12/48374959_1985610748203379_6073793521364500480_n.jpg https://www.nepszava.com/files/2013/11/2006-osz-qpr1.jpg https://24.hu/app/uploads/2016/09/d__as20060919006.jpg
mango5
2023. május 21. 02:38
gratula a rendoroknek, tokeletesen csinaljak, nem kell ide konnygaz, csak bekesen majd hulyet csinal magabol ezaz 50 ember aki tuntikezget
Johann Luipigus
2023. május 20. 18:26
A fényképen látható szakállas lipschiken látszik, hogy hivatásos provokátorok. Ezek nem diákok, nem tanárok, hanem a hálózat emberei.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!