Orbán: Ha a brüsszeli bürokraták úrrá lennének a hungarofóbiájukon, akkor Brüsszel és a magyarok nagy dolgokra lennének képesek (VIDEÓ)

2023. május 12. 10:30

„Éljen Európa kulturális fővárosa! Éljen Veszprém! Éljen az Európai Unió!” – fogalmazott beszédében a miniszterelnök.

2023. május 12. 10:30
null

A kormányfő közösségi oldalán jelentette be, hogy beszédet mond Veszprémben, a 2023-as év európai kulturális fővárosában.

Az Index felidézte, hogy Orbán Viktor korábban Navracsics Tiborral közösen reklámozta a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot. 

A miniszterelnök az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ megnyitóünnepsége miatt látogatott el Európa kulturális fővárosába. Balett-, kortárs- és néptáncközösségek, mozgásművészeti csoportok új otthonaként, többfunkciós próba- és előadóközpontként születik újjá az egykori Heim Pál Gyermekkórház épületegyüttese – írta a lap.

„Veszpréminek lenni minőséget is jelent”

A kormányfő a beszéde elején közölte, hogy Veszprém Európa kulturális fővárosa 2023-ban. „Veszprémről beszélni könnyű, míg Európáról körültekintést igényel” – hangzott el. A vármegye székhelyről elmondta, hogy jelentős fejlesztések történtek, már csak a Final Four győzelem hiányzik, de a kormánynak nincs arra hatásköre.

„Veszprém ismét elfoglalja helyét Magyarország képzeletbeli dobogóján” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Veszpréminek lenni minőséget is jelent” – mondta el beszédében. 

„Látom, jól döntöttünk”

A miniszterelnök ezután megjegyezte, „Székesfehárvár a királyok, míg Veszprém a királynék városa, de ez nemcsak esztétikai különbséget jelent. Az igazi ütőerő a kirlynénál van”.

Majd azzal folytatta, „mindezek után a kormány teljes erővel támogatta, hogy Veszprém méltó módon legyen Európa kulturális fővárosa”.

Minden magyar büszke lehet, amit látunk, és itt minden magyar hite megerősödhet abban, hogy magyarként élni jó, ha ebbe a városba jön” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Igazi közösség jött létre a Balaton partján

A miniszterelnök idézte a nemrég apostoli látogatáson Magyarországon járt Ferenc pápát, aki szerint a fiatalok ne üljenek otthon, és mindenkit arra biztatott, hogy jöjjön el a most átadott központba. 

Orbán megjegyezte azt is, hogy „tanulhatunk a veszprémiektől, akik elutasították az irigység csúnya szokását, és igazi közösséget hoztak létre a környező Balaton-parti településekkel, akik szintén részt vesznek a programban”

„Brüsszel és magyarok nagy dolgokra lennének képesek”

A kormányfő szólt arról is, hogy „ha a brüsszeli bürokraták úrrá tudnának lenni a hungarofóbiájukon, akkor Brüsszel és magyarok nagy dolgokra lennének képesek. Az európai államok együttműködése mindig nehéz és bonyolult dolog volt – jegyezte meg. Majd történelmi példaként a Római Birodalom szétesését hozta, mely után eldőlt, hogy „Európában saját nyelvvel, és saját kultúrával rendelkező nemzetek lesznek, és emiatt területi és hatalmi viták lesznek. A nemzetállamok felett mindig ott lebegett egy álom: egy birodalomban összefogni a hajdani római területeket.

– hívta fel a figyelmet.

„Ha szerencsénk van, akkor megtaláljuk a kényes egyensúlyt a nemzeti szuverenitás és az egység között. Az egyensúlyhoz toleráns és erős vezetők kellenek, de ez ma ritka. Ma intolerancia, gyengeség, és szívtelenség van - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint a béke és a jólét igénye hozta létre Európát, míg ma nyakig állunk egy háborúban” – reflektált a jelenlegi helyzetre a kormányfő.

„Ma ünnepelni jöttünk”

Végül azt a kérdést tette fel, hogy „ha nem tudja teljesíteni eredeti küldetését, akkor mi végre az Európai Unió? Ha nem találjuk meg erre a választ, akkor az Európa Kulturális Főváros program napjai is meg vannak számlálva” – fűzte hozzá.

„Ma azonban ünnepelni jöttünk, és ne gyötörjük magunkat ilyen nehéz kérdésekkel.

- zárta beszédét a miniszterelnök.

Orbán Viktor vonatkozó bejegyzését alább tekinthetik meg:

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. május 13. 15:57
Más a hibás- szólott Orbán.
bagira
2023. május 12. 23:16
Momentum Veszprémben is bont , valahogy magukat kifejezik rongálás szabotázs , gurulódollárokért a globali gazdiknak valamit felmutatnak .
Gonella
2023. május 12. 20:15
az usa épp ugyan ezt teszi. leigázni akarja európát, hogy létre jöjjön az észak atlanti egyesült államok. a hatalomra törő birodalmi elit mindig hasonlót akar!
balbako_
2023. május 12. 14:04
A Királynék városa Európa egyik szép pontja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!