Erre ne menjen kerékpárral, ha kedves az élete!

2023. március 30. 11:40

Térképen követhető a rendőrség honlapján, merre történik az országban a legtöbb kerékpáros baleset. A számok azt mutatják, a közelmúltban Budapesten volt a legtöbb súlyos baleset.

2023. március 30. 11:40
null

Az elmúlt hónapokban másfél tucatnyi súlyos kerékpáros balesetet regisztrált Budapestről a terkep.police.hu oldal. Ezek persze csak azok az esetek, amelyek a rendőrség tudomására jutottak, ezeken kívül számos olyan közlekedési incidens is történhetett, amelyeknél nem történt hatósági intézkedés.

Mandiner-grafika
Mandiner-grafika
Óvatosan a fővárosi utakon!

A rendőrségi térkép alapján világosan látszik, hogy a kerékpárosoknak Budapest belvárosában érdemes a leginkább odafigyelniük, hiszen az elmúlt időszakban itt történt a legtöbb súlyos biciklis baleset, például a Deák Ferenc téren, a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Szent István körúton, a Szent Gellért téren és a Széll Kálmán téren, de

még az autóforgalom elől egyébként elzárt Margitszigeten is történt egy karambol.

A kerékpárosok körében népszerű Dunakanyar szintén jelentős forgalmat bonyolít, ami meglátszik a baleseti statisztikákban is: Szentendrén, Visegrádon és Dunakeszin ugyancsak ért súlyos ütközés bicikliseket.

A Balaton és környéke a másik gócpont

A Balaton körbetekerése mára az egyik legnépszerűbb szabadidős programnak számít az aktív kikapcsolódást keresők körében, de a bringások számának növekedése együtt jár azzal is, hogy Budapest után ebben a régióban történt a legtöbb súlyos baleset a rendőrség adatai szerint. Balatonvilágos, Balatonaliga, Balatonakarattya, Balatonfűzfő – az adatok alapján a tó keleti medencéje környékén ezeken a településeken fontos a leginkább az óvatosság, de nem csak itt, a Balaton túlsó végén, Badacsony és Balatongyörök térségében is ért súlyos szerencsétlenség egy-egy kerékpárost.

Halálos kerékpáros balesetek is történtek

A rendőrségi térképre tavaly augusztus vége óta nyolc halálos kerékpáros baleset került fel, de ezek nem jeleznek olyan földrajzi tendenciát, hogy az ország valamely részén többször történne tragikus kimenetelű szerencsétlenség, mint másutt. Két halálos biciklis balesetet regisztrált a felület Borsod-Abaúj Zemplénből, egyet-egyet pedig Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala vármegyéből.

Nyitókép: MTI/Donka Ferenc

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. március 30. 20:48
Sok megoldás van. 1. A kerékpárt tolni kell. Szaladni nem szabad. Kisebb sebesség, életeket menthet. 2. ET. Olyan helyen lehet kerékpározni, ahol ET. 3. A rakparton kell kerékpározni vasárnap. 4. Az autók nem jöhetnek be. A 300-as I betongerendát a biciklin kell tolni. Régen a zsák kukoricát is azzal hoztuk haza a piacról. Van hogy kettőt. És ott a kannakas. A vizet is. Hideget, meleget egyaránt. A meleggel mostunk. Nem halt meg senki. Toltuk, ha nem bírtuk hajtani, mert ott volt a zsák.
kovalski
2023. március 30. 17:16
Szegény Cingár barom nagyot megy nagyot is fog zakozni!
Kürti Gábor
2023. március 30. 16:46
Vagyis a lakosságaránynak megfelelően Budapesten van a balesetek ötöde. A Mandiner valami bulvárlaptól igazolt egy új címfelelőst?
Obsitos Technikus
2023. március 30. 15:19
Faluvégi kocsmáktól 300-500 méterre..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!