Betett a tavaszias idő a hazai sípályáknak

2023. január 10. 10:03

A karácsony óta tartó, az átlagosnál jóval enyhébb idő nem kedvez a síelés szerelmeseinek: Magyarországon hétfőre minden sípálya bezárt. A szlovákiai hegyekben sem esett hó két-három hete, viszont Ausztriában az alacsonyabban fekvő területeken is felcsillant a normális síszezon lehetőségének a reménye.

2023. január 10. 10:03
null
Helmeczi Zoltán

Az elmúlt hét végén még több pályán is 10-30 centiméteres hóréteg várta a síelni vágyókat a mátraszentistváni síparkban, hétfőre azonban – utolsóként az országban – ők is kénytelenek voltak bezárni az enyhe idő miatt. A másik népszerű hazai központnak, az eplényi síarénának ezt már január 4-én meg kellett lépnie, miután a jelentős felmelegedés, a szokatlanul enyhe időjárás miatt a pályák állapota nagyon leromlott. „Amint tudunk havat készíteni, újra kinyitunk” – ígérik honlapjukon.

Síelés a Mátrában: még várni kell rá

„A kilátások nem jók, mert bár most még fagy, az időjárás-előrejelzés szerint a jövő héten 0 Celsius-fok körüli hőmérséklet várható, ami azt jelenti, hogy nem tudunk pályát készíteni” – mondta még múlt pénteken a Mandinernek a 825 méteres magasságban fekvő mátraszentistváni sípark szóvivője. Erbeszkorn Tamásnak sajnos igaza lett, hétfőn, amikor újra kerestük őt, közölte, hogy be kellett zárniuk, és ezen a héten már biztosan nem is nyitnak ki.
„Értelemszerűen minél hidegebb van, nekünk annál jobb. Ha itt fent –4, –5 fok körül alakul a hőmérséklet, el tudjuk indítani a gépeket, és tudunk annyi havat gyártani, amennyiért már volt értelme bekapcsolni a berendezéseket. Ha ezeket beizzítjuk, onnantól fogva két-három nap alatt vagyunk képesek használható pályát készíteni” – adott betekintést a hókészítés rejtelmeibe a szóvivő. Jelezte,

ezen a télen egyébként is nagyon el kell gondolkodniuk azon, mikor és milyen teljesítményen üzemelik be a hógépeket, mivel sokszorosára nőttek az energiaárak.

Azzal kapcsolatban, hogy az újabb előrejelzések szerint a hét folyamán a magasabb magyarországi pontokon várható havazás, megjegyezte: maga a hóesés ténye még kevés, hiszen sok függ például a mennyiségtől és a hőmérséklettől.

Igény volna rá

Erbeszkorn Tamásról megtudtuk, rengetegen szeretnének idehaza síelni, a síoktatásuk például ebben a szezonban folyamatosan telt házas volt eddig. Ezért próbálták a pályán még „az utolsó kis havat is megfogni”, és ennek érdekében vettek még egy hómaró gépet is, amellyel igyekeznek oldalról befújatni a havat a pályára.

Lehet még síparadicsom Székelyföldből?

Erdély a hegyek országa - a Kárpátok havasokkal tűzdelt karéján kívül az Erdélyi-szigethegység is bővelkedik magas, 1800 méter feletti csúcsokban. Látszólag minden adva van ahhoz, hogy síparadicsom alakulhasson ki itt, különösen a Székelyföldön. Ennek ellenére még a helyiek is inkább Szlovákiába vagy nyugatra mennek, ha nem csak néhány órás időtöltésre vágynak.

A síelni vágyó magyarok már csak azért is töltötték meg szép számmal múlt hétvégén a hazánkban még utolsóként nyitva tartó mátraszentistváni síparkot, mert a környező országok hegyeit is igencsak megviselte az év végi és az új esztendő eleji időjárás. „Sok vendégünktől lehetett hallani, hogy Ausztriában szintén rossz a helyzet, és Szlovákiában is alig van hó. Északi szomszédunknál 30-40 centiméteres hóvastagsággal üzemelnek a pályák, természetes csapadék pedig december eleje-közepe óta nem volt” – mondta a mátrai létesítmény szóvivője, akinek szavait alátámasztják a szakmai portálok és a nemzetközi hójelentések.

Síelés Ausztriában, Szlovákiában

Ausztriában különösen az alacsonyabban fekvő síterepeket viselte meg a karácsony óta tartó tavaszias idő. A novemberi és december eleji „zimankós viszonyokat kihasználták az osztrák hómesterek, és kellő mennyiségű havat gyártottak. Valljuk be, enélkül most aligha lehetne síelni Schladmingban, Hochkönigen, Saalbachban vagy éppen Zell am See-ben és természetesen a legtöbb más osztrák síterepen” – írja a sielok.hu. A szakportál emlékeztet, hogy a karácsonykor jött enyhülés miatt még 2000 méter körüli magasságban is eső esett az osztrák Alpokban – volt, ahol a hó nélküli pályákat megnyitották a kirándulók előtt –, viszont a magashegységek megőrizték porhavas pályáikat. Összességében jó hír az ausztriai hegyekbe készülőknek, hogy a héten nagyobb havazás várható az országban.

A legjobb a helyzet a chopoki lejtőkön, ahol 30–70 centi között alakul a hóréteg vastagsága, és a felvonók kétharmada is működik. Itt a két ünnep között esett a hó, viszont a többi szlovák pályán majdnem egy hónapja, december közepe óta nem havazott. Így például egy másik, szintén közkedvelt sícentrumban, Donovalyban mindössze 20-25 centiméteres a hó, és csak két lift üzemel a huszonnégyből, viszont – Ausztriához hasonló – itt is várható, körülbelül 10-12 centi friss hó a napokban.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muki46
2023. január 10. 21:01
Nem tartok sokat arról, amivé a sísport lett. Valaha fölment a sportoló gyalog a hegyre, majd délután lecsúszott sílécen a völgybe. Az sport volt, a szó klasszikus értelmében. Ma sílifteket építenek, műhavat telepítenek hatalmas vízpazarlással és nagy területek letarolásával, hogy a síliften felhúzott "sportolók" naponta több tucatszor lecsúszhassanak, miután a sílift fölhúzta őket. Véleményem szerint ez nem sport, hanem intézményesített környezetpusztítás.
Senki Alfonz
2023. január 10. 15:21
A hóágyus pályáknál az a kiemelt veszély, hogy aki kicsúszik, az sziklák vagy fák között találja magát, ahol nincs hópaplan, hogy felfogja az esését!!!
Jason Bourne
2023. január 10. 13:25
A héten mentünk volna Ausztriába. Lemondtam mert hó helyett sár, a pályákon jeges latyak van.
szodabár
2023. január 10. 11:38
Működik a HAARP rendszer.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!