Ha jót akar magának az ellenzék, nem csinál Jászberényből Hódmezővásárhelyet

2023. január 17. 18:49

Az ellenzék jelenleg abból tanulhatja a legtöbbet, ha nem akar többet belelátni Budai Lóránt sikerébe egy helyileg népszerű arc pártoktól független sikerénél.

2023. január 17. 18:49
null
Nagy Iván László

„Jól mutatja az ellenzéki politizálás állapotát és reményvesztettségét, hogy a politikusok, a pártok, a kutatóintézetek és az újságok egyaránt azt találgatják, milyen következtetést lehet levonni 2024-re abból, hogy a 27 ezer fős Jászberény időközi polgármesterválasztásán a regnáló jobbikos Budai Lóránt győzött a Közösen Jászberényért színeiben, ellenzéki támogatással.

A rövid válasz az, hogy semmilyet, legalábbis semmi olyat, ami eddig ne lett volna világos.

(...)

Az ellenzék azt hitte, helyi politika országos politikára is lefordítható, miközben pont azokon a településeken nem tudtak nyerni, amelyek a Fidesz országos táborát egyébként adják.

Az országos ellenzéki politika halálra van ítélve aktív vidéki; kisvárosi és falusi jelenlét nélkül, egy ilyen helyzetben pedig csak mutogatni lehet a nagyobb városokban elért sikereket, de azok – már az országgyűlési választási rendszer miatt sem – fognak megjelenni, amikor a legfontosabb lenne.

2022-re ráadásul éppen azt felejtette el az ellenzék, amit a leginkább fel kellett volna ismernie, csak önkritika kellett volna hozzá. A 2019-es összefogásnak csak az egyik fontos eleme volt, hogy a pártok nem egymás ellen mentek – legalább ennyire fontos összetevő volt, hogy a civil, párton kívüli politika mennyire jól szerepelt. A tíz megnyert megyei jogú városból ötöt civil húzott be, a városukért felelősséget vállaló közösségek pedig pontosan tudták, kikre kell támaszkodni.”

Nyitókép: Melocco Miklós Lehel vezér szobra Jászberény főterén. Fotó: Ficsor Márton / Mandiner

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bendzsó Boy
2023. január 18. 10:08
Mindig akad az országban egy sötét település, akik nem tanulnak mások hibáiból(Hódmezővásárhely, Budapest) megnézhető az ellenzékiek munkája talán Szeged az egyetlen kivétel az pedig erősíti a szabályt!
kispufi
2023. január 17. 20:15
A legnagyobb határon túli ukrán települést behúzta az ukránpárt.
Csubszi
2023. január 17. 19:46
Egyszer volt Budain voksvásár!
Dr. Greta Grünberg
2023. január 17. 19:42
Gyászberény számára a kétharmad új jövőt nyithat meg! Az óvodák kérdését kell a leggyorsabban rendezni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!