Jászberényben az ellenzék győzött, ősszel még miattuk oszlott fel a képviselő-testület

2023. január 16. 12:22

Ellenzéki belviszály miatt kellett új választást kiírni, amin ismét az ellenzék jelöltjei győztek az alföldi városban.

2023. január 16. 12:22
null
Almási B. Csaba

Váratlan eredmény született vasárnap Jászberényben az időközi önkormányzati választáson. Teljes győzelmet aratott a Közösen Jászberényért Egyesület (KJE), amely csak a nevében tűnik civil szervezetnek, valójában az ellenzéket – pontosabban egy részét – fogja össze.

Nagy fölénnyel nyert a polgármesterjelöltjük, az eredetileg jobbikos Budai Lóránt – ezzel megőrizte a pozícióját –, s mind a tíz egyéni választókerületben ők szerezték meg a mandátumot.

Budai a szavazatok 67,24 százalékát kapta,

megelőzve a Fidesz-KDNP által támogatott független Besenyi Orsolyát (29,86), illetve egy másik függetlent, Nagy Tímeát (1,5), valamint a mi hazánkos László Pétert (1,4). Az egyéni körzetekben – persze kisebb eltérésekkel – hasonló eredmények születtek.

Botrányos viszonyok voltak az önkormányzatban

Egyébként meglehetősen érdekes előzmények után és körülmények között zajlott le ez a választás, miután tavaly ősszel feloszlatta magát a képviselő-testület.

Ennek pedig az volt az elsődleges oka, hogy kaotikus viszonyok jöttek létre az önkormányzatban, és elsősorban nem is a Fidesz-KDNP, valamint az ellenzéki városvezetés csatája, hanem ez utóbbiakon belül kialakult ellenségeskedések miatt.

A DK-s Gedei József alpolgármester ugyanis folyamatos konfliktusban volt Budaival,

illetve a másik alpolgármesterrel, az MSZP-s Balogh Bélával, teljesen alkalmatlannak tartotta őket. Éppen ezért a Gyurcsány-párt nem is szállt be a mostani ellenzéki együttműködésbe, sőt Gedei arra buzdította a helyieket, hogy ne voksoljanak a KJE tagjaira.

Az ellenzék többi tagja azonban bízott a 2019-ben megválasztott polgármesterében, Budaiban, így újra őt állították ringbe, a képviselőjelöltek között azonban végrehajtottak változtatásokat, az öt párt mellett beszállt a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom is. A hódmezővásárhelyi polgármester annyira aktív volt a kampányban, hogy pénzt is gyűjtött, jutott ide is az amerikai kampánytámogatásból, amely az utóbbi hetekben hatalmas belpolitikai vihart kavart.

Miután az ellenzék szétforgácsolódott, s éppen az országosan legerősebb tagja, a DK vált le róla, a Fidesz-KDNP joggal reménykedett abban, hogy győzni fog. S mivel érzékelték, hogy a jászberényieknek elegük van az önkormányzatban dúló háborúkból, úgy döntöttek, független polgármesterjelöltet támogatnak, aki korábban nem volt részese az adok-kapoknak.

Besenyi Orsolya kiváló választásnak tűnt,

hiszen a háromgyermekes családanya köztiszteletnek örvend, a városi kórház orvosigazgatója.

Ráadásul a tíz egyéni képviselőjelöltjükből hét nő volt, ami elég unikálisnak számít a magyar belpolitikában. De ez a személyi összetétel nem segített

A Mi Hazánk kibukott a képviselő-testületből

Csalódás az eredmény a Mi hazánknak is, bár a polgármesterjelöltjük jobban szerepelt, mint 2019 őszén (akkor Dobrosi Péter mindössze 0,65 százalékot kapott), a mostani 1,4 százalékos eredmény is felettébb halovány. Ráadásul három és fél éve egy mandátumhoz jutottak kompenzációs listáról, most ez nem sikerült neki. Így az ellenzék egyeduralkodó lesz a városi képviselő-testületben, 11 képviselőjük lesz a 4 kormánypártival szemben.

Érdekesség, hogy a választási eredményt követően Facebook-posztban

közölte Gedei, hogy kilép a DK-ból.

Feltehetően rosszul viselte, hogy a terve kudarcot vallott, az ellenzék többi része ahelyett, hogy meggyengült volna, nagyon megerősödött. Lukácsi Katalin pedig azt írta„Önkritikusan írom, tanulság a jövőre nézve: Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter nélkül garantált a siker”.

 

Nyitókép: Melocco Miklós Lehel vezér szobra Jászberény főterén. Fotó: Ficsor Márton

Összesen 305 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bettiblue
2023. január 16. 19:39
Mint pl Gyöngyös, melynek lakosai folyamatosan bebetonozzák a baloldalt; ez mondjuk a Mátrai Erőműnek köszönhető, meg az egykori sok üzemnek és gyárnak, azaz több ezer embert @deportáltak@ gyári melósnak; gondolkozni sajnos nem kellett, mindenki örült, hogy a saras dagonyás faluról városi gyári lakásba költözött, esténként meg hétvégeken bőven elég volt a Kőbányai. Pff
jánosbácsi
2023. január 16. 19:36
Érdekes, hogy arra nem gondolt senkisem, hogy a Fidesz azért bukta el a választást mert nem az ellenzéki pártok indultak a Fidesz ellen hanem Jászberényiek. A tíz egyéni körzetben is az ellenzéki szövetség képviselőjelöltjei nyertek.
retsag
2023. január 16. 19:29
Mielőtt bárki a Dunának menne: ez Jászberény, itt még Fock Jenőt is megválasztották volna.
jánosbácsi
2023. január 16. 18:18
A guruló rubelek sem segítettek a fideszen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!