Csodálatos középkori freskórészleteket fedeztek föl Keszthelyen

2022. november 27. 12:01

A keszthelyi Szent Miklós-temetőkápolnában most előkerült középkori képek gazdag érzelemvilágú festőre vallanak, és szerencsénkre sok olyan részletet őriztek meg, amelyek alapján szépen helyre lehet majd állítani a töredékes falképeket.

2022. november 27. 12:01
null
Kovács Gergő

Nyitókép: Belső freskó részlete (fotó: Kerner Gábor)

 

A keszthelyi Szent Miklós-temetőkápolnában nemrég gyönyörű, 13-14. századi freskókat találtak a falkutatás során. A páratlan felfedezésről Nemessányi Klára Munkácsy Mihály-díjas festőrestaurátor-művésszel beszélgettünk, aki Boromisza Péterrel együtt a feltárás folyamatát végezte, és a feltárást irányította.

A kápolna rövid története

A kápolna történetéről szólva a restaurátor elmondja: a középkorban egy Szentmiklósszeg nevű falu vette körül a templomot. Az építésről nincsenek pontos adatok, 13. századi keletkezése feltételezhető. Az egyhajós kőtemplom megfelelt a szokványos formáknak. Ami különleges, esetünkben az, hogy az alaprajza nem változott meg jelentősen az elmúlt körülbelül 8 évszázad alatt.

A török hódoltság alatt a templom leégett és romba dőlt, de a szentélye nem dőlt össze,

falai részben állva maradtak. Romjaiból 1712-ben építették újjá, és a 18. században még egyszer renoválták. A szentély fölé harangtornyot emeltek. Ezt követően 1909-ben kapott csak teljes kifestést a templombelső, ekkor eklektikus-neoromán stílusú enyves dekoráció készült. 1915-ben újabb átalakításra volt szükség, amelynek apropóját az adta, hogy ide temették a keszthelyi születésű Vaszary Kolos esztergomi hercegprímást.

Már a külső falképek is különlegesek voltak

2000-ben a külső renoválásakor kerültek elő a kinti falképek. A freskók négy évig bedeszkázva várták a restaurálást, mivel erre fordítható pénze nem volt az egyháznak. „2004-ben a Nemzeti Kulturális Alapnál keletkezett maradék összegből tudtuk restaurálni a hat álló alakot ábrázoló freskókat, amelyekkel igazi ikonográfiai különlegességeket állítottunk a magyarországi gótikus falképek sorába.

a feltámadt Krisztus gazdagon díszített főpapi ornátusban áll előttünk, nem pedig mint Fájdalmas Krisztus, mezítelenül, vérző sebeivel a koporsójában állva. Lába sebhelyeiből a kezének sebhelyein át búzakalászok és szőlő ágazik szét, amely az oltáriszentség magától értetődően egyszerű és hátborzongatóan szép képi megfogalmazása” – mondja Nemessányi Klára.

Hozzátette: egy másik külső falképen Szent Bertalan még a mai ember horrorhoz szokott agyának is túl naturalisztikusan cipeli saját, vérszínű testén a saját lenyúzott bőrét, s még a nyúzókés is a kezében van. „Ezek az ábrázolások nem mindennapiak” – fogalmaz.

fotó: Kerner Gábor

 

A belső falképek meglepetéseket tartogattak

Idén újabb NKA-pályázat és Keszthely város önkormányzata segítségével tudták a 18 éve restaurált külső freskók állagvédelmét biztosítani, és a 22 éve feltárásra váró templombelsőben szunnyadó falképeket feltárni. A későbbi meszelések és vakolatok elfedték a falképeket és lassan feledésbe mentek.

A 20. század neoromán stílusú átalakítása teljesen eltakarta a középkori részleteket:

ekkor vésték le a diadalív gótikus ívét, ekkor falazták be a szentély ülőfülkéjét is,

a nagy méretű ólmozott üvegablakok és a két kőkeretes ajtónyílás beépítése további roncsolással járt, tudjuk meg.

A romos állapotú freskós falakat az átalakítások előtt kalapácsütésekkel megszaggatták, hogy az új vakolat jobban tapadjon a sima felületre. A több rétegű, néhol 8-10 cm vastag vakolat alól feltárt freskóciklus képei összekalapált és alig látható állapotban kerültek elő. „A falakra zuzmók, algák telepedtek, az általuk okozott kár egy kemény átlátszatlan kéreg, amelyet fáradságos munkával tudtunk eltávolítani” – számol be a restaurátor a nehézségekről.

Megtudjuk, hogy a most feltárt freskók kiterjedése nagyjából 35 négyzetméter a 100 négyzetméteres felületű belső falakon, tehát a falképciklus harmada maradt restaurálható állapotban. Vannak meglepetést okozó részletek: a Krisztus élete falképciklus részeként valószínű, hogy a Krisztus megkísértése jelenet van ábrázolva, mellette Lázár feltámasztása, az utolsó vacsora, a sírba tétel, azután Krisztus feltámadása. „Ezek

és szerencsénkre sok olyan részletet őriztek meg, amelyek alapján szépen lehet majd helyreállítani a töredékesen megmaradt falképeket, és a festőműhely beazonosítása, elhelyezése is talán lehetségessé válik” – meséli a szakember.

fotó: Gyarmati András

Nemessányi Klára munka közben (fotó: Boromisza Péter)

 

Az igazi szenzáció a templom építésével egykorú festékréteg

Nemessányi Klára hangsúlyozza: „A legnagyobb meglepetés azonban az, hogy

Azt már 2000-ben megismerték, fűzi hozzá, hogy meddig állnak a középkori falak. Azt azonban nem tudhatják, hogy a középkori sekrestye pontosan hol állt, volt-e főúri vagy rendi temetkezés a templomtérben, amelyektől várható esetleg érdemleges sírlelet. „Számunkra ennél is fontosabb, pontosan hol húzódott a gótikus járószint, mert azt szeretnénk majd visszaállítani. Ezekre a kérdésekre választ adhat egy régészeti kutatás” – osztja meg a terveket.

A jövőre vonatkozva elmondja: „Mindenképpen szeretnénk az 1915-ben emelt karzatot elbontani, hiszen a legszebb állapotban maradt freskóinkat ez a késői építmény kettévágja, tömegével teljesen elfedi. A feltárással az első lépést tettük meg a helyreállítás felé:

arra, hogy a sérült és töredékes voltában is művészileg kimagaslóan értékes gótikus freskók esztétikai helyreállításával közkinccsé váljanak.”

 

Fotógalériánk:

fotó: Kerner Gábor

fotó: Kerner Gábor

fotó: Kerner Gábor

fotó: Kerner Gábor

fotó: Kerner Gábor

fotó: Molnár Borbála

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsellér péter
2022. november 27. 20:28
Jó lenne , minél több pénzt erre fordítani , ennek van értelme, nem nyolcas metrót építeni Pesten, hogy 5 perccel hamarabb érjenek a budai libsik a munkahelyükre a zárt lakóparkjaikból Remélem a Zsámbék-i templom újjáépítése is meg fog történni , a tervek szerint
Csakislovacska
2022. november 27. 19:13
A Magyar Királyság igazi csodái az ilyen emlékek! Nyolcszáz esztendő,gondoljunk csak bele emberek! Nem mint a tótocskák a harminc év körüli rablott országgal,hogy mást ne is említsek!
Nagyvakond
2022. november 27. 17:53
(Na, ezzel nagyon foglalkoznék. Igazán szép, elmélyülést odaszánó munka. Csak semmi kapkodás. És remélem, sikerül végigvinni a restaurálást!)
ittésmost
2022. november 27. 12:22
GYÖNYÖRŰ!!! és jó kezekben van, Nemessányi Klára, festőrestaurátor kítűnő művész és szakember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!