Karácsony leállítja, sokan tiltakoznak: mi lesz most a fogaskerekűvel?

2022. november 14. 19:31

Karácsonyék a téli szezonra spórolás címszó alatt leállítják a fogaskerekűt, ami hatalmas felháborodást keltett a helyiek és a közlekedési szakértők körében is.

2022. november 14. 19:31
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nagy hullámokat vert Karácsony Gergely bejelentése, miszerint a téli időszakra spórolási okokból leállítják a hegyvidéki lakosok egyik legfontosabb tömegközlekedési eszközét, a fogaskerekűt, ami a Városmajort köti össze a Széchenyi-heggyel. Amellett, hogy a jármű hét közben a helyiek munkába járást segíti, a turisták körében is igen közkedvelt, arról nem is beszélve, hogy

a fogaskerekű megkíméli a zajtól és a káros anyagoktól a zöldövezetet. 

Marginális spórolás, maximális károkozás

A Fővárosi Önkormányzat számításai szerint 120 millió forintot tudnak a jelenlegi energiaválságban megspórolni azzal, ha leállítják a téli hónapokra a fogaskerekűt. Arról nem érkezett tájékoztatás a városvezetés részéről, hogy mekkora költséggel jár majd, hogy buszokkal pótolják a kieső járatokat és ennek a költségét beleszámolták-e a spórolásról kiadott közleménybe. 

– panaszolta egy korábbi Facebook-bejegyzésében a főpolgármester, és hozzá is tette, hogy a most kialakult helyzetre „nem jelent megoldást, ha bármit bezárunk, megszüntetünk, nem is ebbe az irányba indulunk”.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

Úgy látszik, ez az állítás nem állta meg a helyét, mivel a karácsonyi díszkivilágítás „megpuccsolása” után a fogaskerekű a következő áldozat.

A főváros közlekedésének fenntartása évi 200 milliárd forintba kerül, magyarul ezzel az intézkedéssel még fél ezreléket sem tudnak megtakarítani. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára úgy reagált a hírre, hogy a főpolgármester döntésének köszönhetően

több ezer hegyvidéki ember és több tízezer, a budai hegyekbe érkező kiránduló közlekedése válik sokkal nehezebbé.

Fürjes szerint a kiszúrás és a hátrány sokkal nagyobb, mint a haszon, véleménye szerint Karácsonynak Budapest csak eszköz, a kormány elleni politikai háborújában foglyul ejti a budapestieket.

A helyiek nagyon nem örülnek a Fogas bezárásának

A hegyvidéki önkormányzat alpolgármestere hivatalos levélben adott felháborodásának hangot, Fonti Krisztina megdöbbenéséről tájékoztatta Karácsony Gergelyt. Azt írta, hogy a 135 éves fogaskerekű működtetése kötelező feladata a Fővárosnak, védendő és megtartandó érték is egyben. „Tisztában vagyok azzal, hogy a jelenlegi helyzetben nagyon fontos és támogatandó stratégia a takarékosság (...),

– jelezte a politikus. Úgy folytatta, hogy szép és nemes gondolat több száz millióért jubileumi rózsakertet létrehozni, de nem biztos, hogy ez a legsürgetőbb a jelenlegi helyzetben és biztosan nem fontosabb, mint üzemeltetni a főváros egyik legrégebbi kötöttpályás eszközét, ami kötelező feladata a Fővárosnak. 

Hajnal Miklós statisztálása mellett újabb fejlesztésről mondhat le a főváros

Ismét újabb fejlesztéstől eshet el Budapest, mivel úgy tűnik, sem a Karácsony Gergely -féle városvezetésnek, sem a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felügyelőbizottságát diploma nélkül vezető, de a Budapest hármas számú egyéni választókörzetben is rajthoz álló Hajnal Miklósnak sem igazán fontos Magyarország egyetlen, Európa egyik első Fogaskerekű vasútja .

A XII. kerület alpolgármestere szerint csak akkor fogadható el, hogy a Főváros Brüsszelben „súlyos pénzekért” irodát nyisson és tartson fent,

amennyiben már eleget tett kötelező feladatainak, mint a fogaskerekű működtetése.

 „A fogaskerekű nem játék. Kérem, hogy politikai döntések helyett az itt élők érdekeit képviselje, és tegye lehetővé, hogy ismét használhassuk a fogaskerekűt” – zárta levelét Fonti Krisztina. 

A szakmai szervezetek sem értik, miért kell leállítani a fogaskerekűt

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) Facebook-oldalán kelt ki az új spórolási ötlet ellen: azt írták, aligha a Fogas bezárása fogja megmenteni a helyzetet. Úgy fogalmaztak, hogy Karácsony azért a fogaskerekűt záratta be, mert az nem a szíve csücske. 

Állításuk szerint „a kormánnyal folyó múlt heti tárgyalásokon az elkövetkezendő időszak uniós forrásairól szóló, a kormány részéről Navracsics Tiborral történt egyeztetéseken

Úgy fogalmaztak, annak ellenére sem kérte Karácsony a forrást, hogy fogaskerekű-projekt az egyetlen készen álló, azonnal indítható beruházása a fővárosnak. 

A helyiek petíciót indítottak, hogy ne állítsák a járművet, ezt vasárnapig már ezren aláírták, többek között Fonti Krisztina alpolgármester. Telefonon kerestük Hajnal Miklóst, a térség momentumos országgyűlési képviselőjét, mit szól a témához, ám nem vette fel a telefont. Az ügyben kerestük a Fővárosi Önkormányzat sajtóosztályát, cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, amint ez megtörténik, frissítjük cikkünket.  

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hill
2022. november 15. 09:59
Ezt a hülye óriáscsecsemőt kéne már leállítani
bagira
2022. november 15. 05:57
Postabankot először 105 milliárd forinttal feltőkésítették repülőtér eladott árából, ezután a ballibsi oldal csődbe vitte . Repülőtér árának maradékával kb 10 milliárd mi lett az rejtély eltűnt gazdaságban nem látszott .
bagira
2022. november 15. 05:17
Postabankot mszp-szdsz kötődésű Pricz Gábor vitte csődbe .Ausztriába kimenekült félt a börtöntől . Kovács László és az mszp tagok suttyomban látogatták , valamit osztogattak. :) 145 milliárd eltűnt mint a többi állami vagyonok eladott ára , érdekes senkinek se hiányzik, ,,Princz Gábor mindenkit pénzelt, az állam állta a számlát,, . https://atlatszo.hu/kozugy/2018/11/19/princz-gabor-mindenkit-penzelt-az-allam-allta-a-szamlat-egy-nagyhatalmu-bankar-halalhirere/
bagira
2022. november 15. 05:00
Hogy mi lesz a fogaskerekűvel... rozsdamarja nem ragyog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!