A helikopterparancsnokot gyanúsítják a vértesszőlősi katonai mentés ügyében

2021. november 18. 11:16

A vértesszőlősi katonai mentés ügyében légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt nyomoz a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség.

2021. november 18. 11:16
null

A bűncselekménnyel a mentésre érkező katonai helikopter parancsnokát gyanúsítják – tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-t.

Tavaly július 5-én riasztás érkezett a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtérre arról, hogy egy siklóernyős a fák közé zuhant, ezért légi mentésre van szükség – idézték fel. A kutató-mentő szolgálatot teljesítő gyanúsított a Magyar Honvédség MI8 Rescue 34 típusú helikopter parancsnokaként a helyszínt megközelítette, majd - miután a katasztrófavédelem a mentést a földről nem tudta végrehajtani, – megkezdte a paplanernyőjével együtt a fa lombkoronáján rekedt, de sértetlen siklóernyős mentését. A gyanúsított – miután a csörlőzést veszélyesnek ítélte meg – többszöri rárepülést követően a helikopterrel elkezdte megközelíteni a siklóernyőst, hogy a fedélzetről egy hatvan méter hosszú alpinkötelet engedjenek le neki, amelynek segítségével a saját erejéből a talajra ereszkedhet – írták a közleményben.

A megalapozott gyanú szerint a parancsnok, anélkül, hogy a mentési körülményekről az elvárható módon, kellő körültekintéssel tájékozódott volna, egyre közelebb repült a siklóernyőshöz. A helikopter rotorlapátjaival olyan mértékű turbulens légáramlatot keltett, ami a faágak letörésével, majd a fán lévő siklóernyő „belobbanásával” járt. Ennek következtében a légörvény és a siklóernyő súlya letörte azt a faágat, amelyen a sértett ült. A földre zuhanó sértett súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, és augusztus 10-én a szakszerű orvosi ellátása ellenére meghalt – írták.

A gyanúsított nem tett vallomást, és a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be, amelyet azonban a Központi Nyomozó Főügyészség elutasított – áll a közleményben.

(MTI)

Nyitókép: YouTube. Illusztráció.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
levig79
2021. november 19. 10:22
Itt a siklóernyő a kulcs. Valószínűleg leoldotta magáról szerencsétlen, de beleakadt a fába. A heli rotorszelét viszont befogta. Nem tudjuk mennyi idő telt el a mentés 'lemondása' és a baleset között, ha nincs közvetlen kommunikáció, akkor percek is lehetnek. Ilyen mentést lehet csinálni, tengerből is így húznak ki embert ill. megközelíthetetlen helyről is 'csörlőznek' ki embert. Ilyenkor a heli nem közvetlen feletted van méterekkel, hanem 20-30 méterrel a föld felett. Ilyen produkciót láthattunk Kecskeméten a repülőnapon a csehektől. Nem ördögtől való. Nagyon szerencsétlen az eset, sajnálok minden érintettet. Nem kéne köpködni egyik felet sem, amíg nem tudjuk pontosan, hogy mi történt.
democRATS
2021. november 18. 22:03
A siklóernyős vajon miért nem mászott le a fáról? Lehet, sajnálta fennhagyni a fán az ernyőjét?
fogas paduc
2021. november 18. 20:20
Szóval, a helikopter pilóta jelezte a kárelhárító parancsnoknak, hogy az erős rotorszél problémát okozhat, ennek ellenére az elrendelte a mentést. Nem a pilóta hibája. Ő döntési helyzetbe hozta a kárelhárítási parancsnokot. Ha arra hivatkoznak, hogy nem kellett volna teljesítenie a parancsot, akkor ennyi erővel bármilyen parancsot meg lehet tagadni. Meg hát ugye a parancsnok azért parancsnok, hogy ő döntsön - ennek összes felelősségét magán viselve.
masikhozzaszolo
2021. november 18. 18:55
Arhimédesz és a kiszorított víz súlya. Ha a helikopter a levegőben van akkor a lefele fújt levegő ereje akkora, amekkora a helikopter súlya. Paplanernyőztem. Aztán mikor belezúgtam Ausztriában a sífelvonó állomás vastraverzébe, akkor megegyeztünk a nejemmel, nem kötelező ez. Én simán megúsztam. Mondjuk tériszonyom van. De leküzdhető. A fára, erdőre landolás élménye hasonló a régi karóbahúzáshoz. Csak nőknél kétesélyes, hol szúrja át az ág a nadrágot, férfinél nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!