Karácsony tévedésben, a kormány egyeztet az önkormányzatokkal

2021. február 17. 15:15

Ellenzéki polgármester-társának nyilatkozata teszi zárójelbe a főpolgármester riogatását az elmaradó kormányzati egyeztetésekkel kapcsolatban. Veress Pál miskolci polgármester egy interjúban arról beszélt, márciusban születhet döntés az önkormányzatok bevételkiesésének kompenzációjáról.

2021. február 17. 15:15
null

Úgy tűnik, Karácsony Gergelynek, Budapest főpolgármesterének fogalma sincs az önkormányzati törvény polgármesterek és jegyzők feladatait és hatásköreit részletező paragrafusairól. Legalábbis kénytelenek vagyunk ezt feltételezni, a másik lehetőség ugyanis az, hogy a főpolgármester nem mond igazat.

Karácsony ugyanis újabb és újabb bejegyzésekben panaszkodik, mert szerinte a kormány nem egyeztet az önkormányzatokkal,

ezúttal az uniós helyreállítási alap 7 milliárd eurós összegének felhasználásáról. Legutóbb kedden posztolt egy kioktató hangnemű írást, amelyben többek közt azt írja:

„Az államtitkár (Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese – a szerk.) tovább pusztítja a kormány képességeibe vetett hitet, amikor az állítólagos egyeztetéseket a megyei jogú városoknak küldött levelekkel illusztrálja Facebook-oldalán. Van ezzel is legalább két baj. Egyrészt ezúttal sem sikerült eltalálni, kinek is kell küldeni ezeket a leveleket, mert címzettként nem a megválasztott polgármesterek, hanem a jegyzők szerepelnek. A kormánnyal való egyeztetés a polgármesterek dolga, nem a jegyzőké. … Ha megtalálja a kormány a helyes email címeket, ha különbséget tud tenni főtitkár és elnök, polgármester és jegyző között, akkor talán elkezdhetnénk végre ilyenekről is egyeztetni.”

Csakhogy az önkormányzati törvény 22. § 5. bekezdése így fogalmaz: „A fővárosban főpolgármesteri hivatal, a fővárosi kerületben polgármesteri hivatal működik. A főpolgármesteri hivatalt a főjegyző, a kerületi polgármesteri hivatalt a jegyző vezeti. A fővárosban és a fővárosi kerületben több aljegyző is kinevezhető.”

A főpolgármesteri hivatalt tehát a jegyző vezeti.

Ergo, amennyiben a kormány egyeztetni kíván a hivatallal, az önkormányzattal, egyértelmű, hogy a jegyzőnek küldi a levelet, aki, mint a városvezető jobbkeze, állandó munkakapcsolatban van a polgármesterével.

Válaszában erre Orbán Balázs is felhívta a főpolgármester figyelmét. „Úgy tűnik, hogy van egy kis munkaszervezési zavar a városházán. Bele se gondolok, hogy hogyan működött eddig a hivatal, ha a Főpolgármester Úr eddig csak a személyesen neki küldött leveleket olvasta el, a hivatalának küldötteket nem” – jegyezte meg.

A kormány egyeztet, Karácsony tagad

Rejtély, hogy a politológus végzettségű Karácsony Gergely miért akar jogi kérdésekben jogászokat kioktatni, de úgy tűnik, jelen esetben eléggé mellényúlt. Az egyeztetések elmaradását baloldali politikustársaival közösen a kis- és középvállalkozások helyi iparűzési adójának részleges elengedése kapcsán is igaztalanul rótta fel a főpolgármester.

Ismeretes, a nagyobb települések esetében döntött a kormány a kedvezményről, belengetve az érintett önkormányzatok kompenzációját. A Fővárossal, illetve a Magyar Önkormányzatok Szövetségével már január közepén asztalhoz ültek a kormány képviselői, ám a találkozót követően Karácsony azt mondta, eredménytelen volt az egyeztetés, és világos számára, hogy semmilyen elképzelés nincs azzal kapcsolatban, milyen módon kompenzálja a kormány 25 ezernél nagyobb településeket. Erről 22 millió forintért tájékoztató kampányt is indított a Városháza.

A kormány részéről a főpolgármesteri kifakadásokat többször is cáfolták, ám a tárgyalások, illetve a kompenzáció állítólagos elmaradása kapcsán ezúttal nem várt helyről érkezett tisztázó nyilatkozat.

Karácsonyékat épp egy ellenzéki vezetésű nagyváros, Miskolc polgármestere cáfolta meg

lényegében, egy szerdán a Telexen megjelent interjúban. A 2019-es polgármesterválasztáson az MSZP-MOMENTUM-PÁRBESZÉD-JOBBIK-LMP-DK-MINDENKI MAGYARORSZÁGA alkotta ellenzéki összefogás jelöltjeként nyertes Veress Pál arra a kérdésre, hogy a járvány miatt kieső pénzek pótlásáról tárgyalt-e már a kormánnyal, így válaszolt:  

„Gulyás Gergellyel egyeztettünk február első hetében. A konkrét összegről a döntés március második felére várható, tudtommal az összes önkormányzati támogatásról egy csomagban döntenek. Bízom abban, hogy a kormányzat így már pontosan látja Miskolc nehéz helyzetét, és azt gondolom, hogy a kormányzattal való együttműködésünkben is komoly vízválasztó lesz ez a döntés.”

Az egyeztetésekről a Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt a múlt heti kormányinfón, sajtóinformációk szerint pénteken is lesz egy ilyen alkalom. Az ellenzéki vezetésű Érden például alighanem ezért nem készült el időben a költségvetés.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. február 17. 21:09
MSZP-MOMENTÁN-P(már nem Magyarországért)-JOBBIK-LMP-DK-MIMAMO Ezt megkönnyeztem.
packó_
2021. február 17. 20:40
Miért van minden fényképen tátva a szája?
villogókékfog
2021. február 17. 19:26
"márciusban születhet döntés az önkormányzatok bevételkiesésének kompenzációjáról." Olyan tenyérbemászóan, helyesebben szívlapátbamászóan idegesítő ez a geriferi. Már most péppé vertem volna, erre még itt kell csodálnunk '24-ig. És ki tudja mivé konvertálja magát ez a patkány.
civis72
2021. február 17. 18:43
Harácsonynak saját valósága van...nem szabad tényekkel zaklatni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!