Újjászületik az Andrássy út szégyenfoltja

2021. január 06. 12:06

Az ingatlanpanamák és a pusztulás kora véget ért.

2021. január 06. 12:06
null

Az Andrássy út 47-ről van szó – írta meg a PestBuda. Emlékeztettek: egykor Budapest egyik legszebb kávéházának adott otthont, de működött benne kaszinó, drogéria, kesztyűbolt és autókereskedés is. A hajdanvolt Palermo kávéház épülete a közelmúltig az Andrássy út fekete bárányának számított, a Liszt Ferenc tér sarkán álló házat most építési háló takarja, benne a műemléki felújítással párhuzamosan luxuslakásokat alakítanak ki – írják.

A portál megírta: az 1878 és 1880 között Freund Vilmos és Quittner Zsigmond tervei alapján épült ház még az Andrássy út palotáihoz képest is kiváló helyen áll: pár lépésre az Oktogontól, a kellemes hangulatú Liszt Ferenc tér sarkán. Bár az elmúlt évtizedben leginkább indokolatlanul sűrűn változó tulajdonosai és eltűnt milliók miatt került be a hírekbe, a neoreneszánsz palota sorsához méltatlan mizéria tavaly véget ért.

Hangsúlyozták: a BBID Ingatlanfejlesztő beruházásában, a Lima Design Kft. tervezésével 2020 februárjában végre elkezdődhetett a hányatott sorsú ház felújítása. A munkák során a háromemeletes, 4700 négyzetméter hasznos alapterületű épület teljes külső-belső átalakuláson esik át, az ígéretek alapján a műemlékileg védett és fontos részleteit megtartják és restaurálják, így a ház díszes kapualját, főlépcsőházát és a lépcsőkorlátokat is.  A ház légszennyezettség miatt elfeketedett homlokzata újra világosszürke színt kap, benne pedig 10 luxuslakást alakítanak ki. A legfényűzőbb a tetőterasszal rendelkező legfölső szint lesz – írja a portál.

A PestBuda azt írja, a ház több újság szerkesztőségének is helyet adott, itt szerkesztették például a Magyar Hírlap és a Világ című lapokat. A házban intézmények, cégek és más szervezetek egész sora működött: volt itt kesztyűüzlet, drogéria, hangjegykölcsönző, a Borgward német autógyár „vezérképviselete” is – írják.

(PestBuda)

Kép forrása: Lima Design

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andilla
2021. január 06. 19:37
Nahát, esse stadion!
21 gramm
2021. január 06. 16:32
Vajon mit értenek az alatt, hogy "hangjegykölcsönző"??
kohe
2021. január 06. 14:54
Szép, hogy rendbehozzák, de szeirntem a legnagyobb szégyenfolt az egykori balettintézet épülete.... Azzal mikor várható valami?
mo ching
2021. január 06. 14:23
Ácsi! Mi az a hangjegykölcsönző???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!