A kormányhivatal nem engedte betiltani Mezőkövesden a Meseország mindenkiét

2020. december 18. 19:11

A polgármester betiltotta volna, de jogszabályt sértett volna a tiltás a hivatal szerint.

2020. december 18. 19:11
null

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal döntése szerint jogsértő a mezőkövesdi önkormányzat rendelete, amellyel a település óvodáiban betiltotta a Meseország mindenkié című mesekönyvet, közölte a TASZ – írta meg a 24.hu. Emlékeztettek: Fekete Zoltán mezőkövesdi polgármester „Hagyják békén a gyermekeinket” címmel adott ki utasítást, amelyben a fejlődésben lévő gyerekek védelmével indokolva azt is megtiltotta, hogy bármilyen formában idézzenek a Meseország mindenkié című könyvből a Mezőkövesdi Óvoda és Bölcsőde területén.

A TASZ megállapításai

A 24.hu hozzátette: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalnak címzett bejelentésében a TASZ arra hívja fel a figyelmet, hogy a köznevelési törvény és a gyermekvédelmi törvény rendelkezései alapján a fenntartó csak korlátozottan szólhat bele szakmai-módszertani kérdésekbe, konkrét utasítást nem adhat valamilyen nevelési eszköz használatára vagy megtiltására.

A portál megírta: a polgármesteri utasítás a TASZ szerint emellett diszkriminatív is, hiszen a betiltani szándékozott mesekönyv különböző, törvény által védett tulajdonsággal (pl. roma nemzetiséghez tartozással, fogyatékossággal, szexuális irányultsággal) bíró mesefigurákat jelenít meg. Az az utasítás, ami kifejezetten ezen védett tulajdonságokra hivatkozva tiltja meg a mesekönyv használatát, az egyenlő bánásmódról szóló törvénybe foglalt diszkriminációtilalomba ütközik, és a köznevelési intézményeket is ennek megsértésére szólítja fel.

A kormányhivatala döntése

A 24.hu közölte: a TASZ beadványa szerint Fekete Zoltán illegitim módon avatkozott be közvetlenül az óvodapedagógusok oktatási-nevelési szabadságába, ami közvetve az óvodás gyermekeket is érinti. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal a polgármesteri utasítást megvizsgálta, megállapította, hogy az valóban jogszabályt sért, és törvényességi felhívást adott ki, amelyben a polgármester döntésének hatályon kívül helyezését indítványozta – írta meg a 24.hu

(24.hu)

Kép forrása: Facebook

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2020. december 19. 14:16
Tessék mondani ki van kormányon Magyarországon? És ki terjeszkedik túl illetékességi körén? Jaj csak nem a kib@szott ellenzék? Az elnyomott, a megszorított, a bottal vert?
Amon-Li-Sa
2020. december 19. 12:02
Gyöngyöspata2. ? Ezért nem szabad ratifikálni az Isztambuli Egyezményt.
Fila2020
2020. december 19. 07:04
Ez a különbség a jogállam, meg a Facebook és társai között.
péterx
2020. december 19. 04:18
Na, hát ha egyszer nálunk nincs jogállam...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!