Kevesen használják a magyar víruskövetőt

2020. június 24. 09:47

Nem az adott emberek mozgását vizsgálja, hanem azt, hogy ki kivel kerül kapcsolatba.

2020. június 24. 09:47

Május óta több tízezren töltötték le a hivatalos magyar koronavírus-követő alkalmazást, számol be az Euronews. Az észak-macedón fejlesztésű applikációt ingyen kapta a budapesti kormányzat, de mire a program megjelent a magyar szoftveráruházakban, addigra már lecsengőben volt a hazai járvány, ezért kevesen érdeklődtek iránta.

A vírusradar nevű alkalmazás nem gyűjti a felhasználók adatait, csak azt figyeli, hogy a telefon találkozott-e az elmúlt két hétben olyan telefonnal, amelyre szintén telepítve van az alkalmazás, és annak használója bizonyítottan fertőződött. A Next sense nevű fejlesztő cég magyarországi képviselője azt mondta, az alkalmazás a GPS-jeleket nem gyűjti, csak a bluetooth távolságmérő funkciójához fér hozzá.

„Nem az adott emberek mozgását vizsgálja, hanem azt, hogy ki kivel kerül kapcsolatba. Ezt sem az app, sem a rendszer üzemeltetői nem tudják, hogy ez hol történt, azt tudják, hogy ez mikor történt, kivel került az illető kapcsolatba, milyen távolságban voltak egymástól, és ez a kapcsolat milyen hosszan tartott” – mondta Nemes Dániel, a Biztributor elnöke.

Ennek segítségével tudja a Nemzeti Népegészségügyi Központ megkeresni azokat az embereket, akik huzamosabb időt töltöttek a fertőzött ember közelében, és így elkaphatták a vírust.

(Euronews)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
triacus
2020. június 26. 14:46
A svájciak is alkalmaznak ilyesmit: https://play.google.com/store/apps/details?id=ch.admin.bag.dp3t&hl=en_US
néhai Ch.Pilot
2020. június 24. 12:01
Naná, ki a f@sz akar (még egy) kémprogramot a mobiljára?!
nick89
2020. június 24. 10:42
Dejszen minden lépésünket megfigyeli a kormány! Lehallgatják a telefonunkat. Elolvassák az emailjeinkek Az okoseszközeink mind a megfigyelésünk eszközei. Figyelik a bankkártyánkat. Térfigyelő kamerákkal követik a mozgásunkat. Milliárdokért vették a kémprogramot közbeszerzésben A Finfisher kémszoftver magyarországi alkalmazására úgy derült fény, hogy egy hacker feltörte a programot készítő Gamma International egyik szerverét, és az ott talált levelekből kiderült: a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat egyik munkatársa többször fordult kérdéssel a cég online ügyfélszolgálatához, mert gondok voltak a szoftverrel. Bebizonyosodott, hogy a magyar titkosszolgálat is előfizetője az elnyomó rezsimek kedvelt internetlehallgató szoftvercsomagjának, a FinFishernek. De a többség csak a KESMA-ból tájékozódik...
cutcopy
2020. június 24. 10:33
Kár hogy titkos forráskódú..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!