Amerikai kutatókat vár Magyarországra az MCC

2020. június 10. 10:58

A program az Egyesült Államok jövőbeli vezetőinek Kelet-Közép-Európáról és Magyarországról alkotott képének formálásához hivatott hozzájárulni.

2020. június 10. 10:58

Fiatal amerikai kutatóknak és szakértőknek szóló Budapest Fellowship Programot szervez a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A tehetséggondozó intézmény dinamikusan bővülő oktatási, tudományos és nemzetközi portfóliójának részeként megvalósuló program az Egyesült Államok jövőbeli vezetőinek Kelet-Közép-Európáról és Magyarországról alkotott képének formálásához és a régióról szerzett ismereteik bővüléséhez hivatott hozzájárulni.

A teljes állásnak megfelelő, ösztöndíjjal támogatott tízhónapos transzatlanti fellowship-státusz fiatal amerikai kutatóknak és szakértőknek nyújt egyedülálló lehetőséget a magyar fővárosban. A program célja, hogy az amerikai politikai szakemberek következő generációja kellő mélységű tudáshoz és ismerethez jusson Kelet-Közép-Európa, azon belül is a Kárpát-medence és Magyarország tekintetében. Mindemellett fontosnak tartjuk, hogy Budapestnek mint nemzetközi szakmai platformnak az arculatát tovább erősítsük a program által” – mondta Lánczi Péter, a Mathias Corvinus Collegium ügyvezetőigazgató-helyettese.

A Budapest Fellowship Program előreláthatóan 2020. szeptember végétől 2021 júniusáig tart majd, amelynek keretében négy ösztöndíjas kapja meg a lehetőséget a Magyarországgal kapcsolatos szakmai tevékenység elkezdésére. A program szerkezeti felépítése az egyéni kutatási területen történő elmélyülésen és a szakmai munkavégzésen túl a kelet-közép-európai, és kifejezetten a magyar történelem és kultúra behatóbb megismerését is szolgálja.

A felvételt nyert ösztöndíjasoknak lehetőségük lesz arra, hogy mentorációval segített kutatási tevékenységet végezzenek az általuk szabadon választott témában, valamint, hogy gyakorlati tapasztalatot szerezzenek egy, a szakmai érdeklődésüknek megfelelő profillal bíró budapesti intézményben. Az MCC továbbá lehetőséget biztosít majd számukra ahhoz is, hogy kutatási eredményeiket publikálni tudják. A programnak köszönhetően a fiatal kutatók megismerkedhetnek magyarországi neves szakemberekkel, tudósokkal és üzleti vezetőkkel, annak érdekében, hogy vezetői készségeiket fejlesszék, valamint, hogy a kelet-közép-európai régióval kapcsolatos közgazdasági, politikai, történelmi és kulturális ismereteiket bővítsék.

Ezen túl az ösztöndíjasoknak alkalmuk nyílik arra, hogy interaktív előadások és kurzusok oktatási tervét kidolgozzák, majd ezeket a gyakorlatban is megvalósítsák: képzéseiket meg is tudják tartani a Mathias Corvinus Collegium diákjai számára. Mindezek mellett rendszeresen részt vesznek majd az MCC által Kárpát-medence-szerte szervezett tanulmányutakon, hogy mélyebb betekintést szerezzenek a magyarországi regionális különbségekről, az ország belső dinamikájáról, a V4-országokról és a Kárpát-medencéről. Az amerikai diákok kulturális elmélyülését segítendő, a program résztvevői magyar nyelvórákat is vesznek majd. A Mathias Corvinus Collegium legújabb projektjét a washingtoni székhelyű Hungary Initiatives Foundationnel együttműködve valósítja meg, amelyhez a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is támogatást nyújt.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!