Tarlós: A népszavazási kérdésből semmi nem következik

2017. október 11. 13:38

A Kúria által hitelesített, a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos népszavazási kérdésre adott válasz „semmiféle utasítást” nem adna a védmű nyomvonalára vonatkozóan – jelentette ki Tarlós István.

2017. október 11. 13:38

A főpolgármester szerint a Kúria által hitelesített, a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos népszavazási kérdésre adott válasz „semmiféle utasítást” nem adna a védmű nyomvonalára vonatkozóan.

Tarlós István szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Kúria lehetővé tette a népszavazást a római-parti védmű ügyében, „nekem ezzel nincsen különösebb bajom”, majd meggondoljuk, hogy mi a teendőnk. A hitelesített népszavazási kérdésből semmi nem következik, a kérdésre adott válasz „semmiféle utasítást” nem ad a nyomvonal helyére vonatkozóan – jelentette ki Tarlós István. Felvetette: miért nem tudják a kérdést feltevők azt vállalni, amit akarnak.  Miért nem azt a kérdést teszik fel: akarják-e, hogy a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon épüljön fel a védmű – fogalmazott.

Szerinte a hitelesített népszavazási kérdés csak időhúzásra jó, és azért nem az előbbi kérdést teszik fel, mert „ők maguk is sejtik, hogy erre nem kapnának már pozitív választ”. A Kúria által hitelesített kérdés úgy szól, „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV.5.) számú határozatát?” A közgyűlés ebben a határozatában azt mondta ki, hogy „a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Duna-part menti nyomvonalon, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén kerüljön megvalósításra”.

Tarlós István szerdán arról beszélt, hogy a Kúria meghatározó módon arra alapozta a döntését, hogy a Fővárosi Választási Bizottság „ügyetlenül és szakszerűtlenül érvelt”. Alapjában ennek szól a döntés, nem pedig magának a kérdésnek – mondta. Szólt arról is, hogy a budapesti szintű érvényes népszavazáshoz 700 ezer érvényes szavazat kellene. Az érvényesség esélyei kapcsán megjegyezte, a legutóbbi önkormányzati választáson 600 ezren vettek részt.

Tarlós István kitért arra is: a Fővárosi Közgyűlés 2009-ben döntött arról, hogy hogy a parton képzeli el a római-parti védműt és elutasította a Nánási út-Királyok útja nyomvonalat. Akik akkor és most is bent ülnek a közgyűlésben, azok most „eszelősen támogatják azt a megoldást, (...) amit korábban elutasítottak” – mondta. A főpolgármester közölte továbbá, hogy a Lányi András író, filozófus által készítetett, a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmére vonatkozó, a római-parti tervezett védmű part menti változatát ellenző javaslat öt-hat szakvéleménnyel áll szemben.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2017. október 12. 10:31
"a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV.5.) számú határozatát?" ennek aztan kurva sok ertelme van, hatalyon kivul helyezik, teljesitve, majd 230/2014 szamon ujra elhatarozzak, ennyi.
paraklétosz
2017. október 11. 18:48
Gátámokfutó bajnokság, csekély érdeklődéssel.
zakar zoltán béla
2017. október 11. 13:53
A szházyak saját magukat szembe.....Tarlós igen eszes ember!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!