Agrárkamara: Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője

2017. július 13. 12:49

Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője és az elmúlt években a világ második legnagyobb csemegekukorica-exportőre Magyarország.

2017. július 13. 12:49

Az országban az elmúlt években átlagosan 30-34 ezer hektárnyi területen termesztettek csemegekukoricát, Magyarország a termőterület nagyságát tekintve Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője. Az évi 500-600 ezer tonna termés kétharmadát a konzervipar, egyharmadát a hűtőipar dolgozza fel – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön.

A csemegekukorica a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle az országban, a termőtájak közül Hajdú-Bihar megyében 14 ezer hektáros, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is 3-4 ezer hektáros termőterületek találhatóak.

A Magyarországon előállított csemegekukorica-termékek közel 95 százalékát exportálják, ami konzerv kukoricából 2016-ban elérte a 180 ezer tonnát, fagyasztott termékekből a 70 ezer tonnát. Az ország legnagyobb külpiacai Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Lengyelország és a környező országok, de a magyar termékek eljutnak a világ szinte minden tájára. Ezzel az elmúlt években az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb csemegekukorica-exportőre volt Magyarország.

A kontinensen Franciaországban 18 ezer hektár, Lengyelországban 6 ezer hektár, valamint Olaszországban és Spanyolországban 3-4 ezer hektár, illetve Oroszországban és Ukrajnában együttesen mintegy 10 ezer hektár a növény vetésterülete. A közlemény szerint Magyarország klimatikus- és talajadottságai megfelelnek a csemegekukorica termeléshez, ami a magas termesztéstechnológiai színvonallal és a feldolgozóipar műszaki, technológiai szintjével együtt garantálja a jó hozamokat és a kiváló termékminőséget.

(MTI)

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csakcsöndben
2017. július 13. 13:45
No és az USA kukoricájának 86%-a genetikailag módosított, a magyarnek meg 0%-a.
Royce2.0
2017. július 13. 13:15
Többek között Báró Csányi munkálkodik jelenleg az élelmiszer és feldolgozó ipar felfuttatásán.. amúgy igazad van, a nagy nevek uralják jelenleg, Danone és tsai. Hjah, nem köllött vóna mindenféle megbokrosodott komcsi közgézseniknek elkótyavetyélni az aranytojást tojót... a parasztok meg ha tehetik a zsebüket tömik, így van. a francia és a német parasztok is. meg a system architectek, c# fejlesztők is. meg az árufeltöltők, bankárok, filozófusok is. jéé, az emberek tömik a zsebüket. azt hiszem ezt hívják piacgazdaságnak, de majd jól kijavít vmi a vadgender :D
pitypang1125
2017. július 13. 13:05
"feldolgozóipar műszaki, technológiai szintjével " És tessék mondani az Magyar tulajdon? Csak azért mert a Magyar paraszt az nem tud összefogni, nem akar befektetni, fejleszteni, csak a zsebét tömni, és várni hogy mindenféle támogatással kitömjék a zsebét! Nálunk miért nem tudják a parasztok feléleszteni összefogással a Magyar élelmiszer és feldolgozó ipart, amikor a meglévőt szétbaszták a privatizációval? Jól van ez így hogy csak a zsebüket tömik?
Burmin
2017. július 13. 13:02
Imádom a kukoricát....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!