Kormányablak lesz a Keletinél és a Nyugatinál

2016. augusztus 02. 12:30

Az állomásfejlesztés és integrált ügyfélszolgálat fejlesztés projekt keretében kormányablakok nyílnak EU-s pénzből a Keleti és Nyugati pályaudvarokon. A Keleti pályaudvaron az indulási csarnokban, a Nyugati pályaudvaron a ceglédi váróban létrejövő új hivatalok 2017 nyarán nyílnak meg.

2016. augusztus 02. 12:30

Megkezdődik a Nyugati és a Keleti pályaudvaron a kormányablakok kialakítása európai uniós forrás felhasználásával az állomásfejlesztés és integrált ügyfélszolgálat fejlesztés projekt keretében - jelentette be Pál László, a MÁV Zrt. általános vezérigazgató-helyettese kedden sajtótájékoztatón Budapesten. Elmondta, hogy a két kormányablak kialakítása mintegy 700 millió forintba kerül, ennek 85 százalékát uniós forrásból finanszírozzák, a Keleti pályaudvaron az indulási csarnokban, a Nyugati pályaudvaron a ceglédi váróban létrejövő új hivatalok 2017 nyarán nyílnak meg.

Pál László kiemelte, a MÁV-nak fontos, hogy a vasútfejlesztés révén épületek felújítására nyílik lehetőség, mindkét pályaudvaron a kormányablak megtervezésekor tekintettel kellett lenni az országos műemléki védettségű épületekre vonatkozó szigorú előírásokra, és igazodni kellett a kormányablakokra jellemző arculati elemekhez, elvárásokhoz. A MÁV Zrt. általános vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy a Nyugati és a Keleti pályaudvarokon létrejövő kormányablakok kialakítása illeszkedik a vasúttársaságok állomásfejlesztés és integrált ügyfélszolgáltat fejlesztési programjába.

Eddig megvalósult a pécsi vasútállomás műemlékvédelmi felújítása, ott is kormányablakot hoztak létre, a váci és füzesabonyi állomásokon ugyancsak kormányablakokat építettek, befejeződött a balatonszentgyörgyi vasútállomás felújítása, a létesítményt hamarosan átadják, folyamatban van a kaposvári és a keszthelyi vasútállomások felújítása – ismertette. Előkészítik a Kőbánya-Kispest vasútállomás, valamint Kőbánya-Alsó és Zugló megállóhelyek felújítását, az ütemezett munkálatok a tervek szerint 2018-ban indulhatnak – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

A MÁV tájékoztatása szerint a Keleti és a Nyugati pályaudvaron a kormányablak kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás nyertese mindkét esetben a Belvárosi Építő és Imola Konstrukt Konzorcium lett, az egyenként közel 350 millió forint értékű beruházás kivitelezésére egy év áll rendelkezésre.

Homlokzatot, burkolatot újítanak fel, kicserélik az elektromos hálózatot

A sajtótájékoztatón Ruzsics László, a kivitelezők képviseletében elmondta, hogy a műemléki védettségre tekintettel végzik a munkát, egyebek közt megoldják a nedvesedési gondot, homlokzatot, burkolatot újítanak fel, kicserélik az elektromos hálózatot, a díszítő elemeket eredeti állapotában állítják vissza restaurátorok bevonásával.

A MÁV tájékoztatása szerint a vasúttársaság archívumában fellelhető adatok szerint a ceglédi várónak nevezett postapavilon 140 évvel ezelőtt, 1875 és 1876 között épült az Osztrák Magyar Államvasút Társaság beruházásában, a Nyugati pályaudvar főépületével egyidőben. Az éttermi pavilon – ahol a világ egyik legszebbjének tartott McDonald's étterem működik 1990. óta –, valamint a postapavilon megtervezése és megépítése nem a főépületet megálmodó Eiffel-cég feladata volt, azt az Államvasút Társaság külön kezelte.

A Keleti pályaudvar indulási csarnoka 1884 augusztusában magyar tervezők és kivitelezők közreműködésével épült. A többszöri átalakítás és bővítés ellenére szinte eredeti formájában szolgálja ma is az utazóközönséget. A terveket – két elhelyezési változattal – 1871-ben készítették a Magyar Királyi Államvasutak mérnökei. Az 1873-as gazdasági világválság miatt azonban a munkálatokat csak később kezdték meg.

A pályaudvar nemcsak a legjelentősebb magyar vasúti épület, hanem a nemzeti kulturális örökség részeként a magyar állam tulajdonában lévő közlekedés-építészeti műemlék, melynek ebből a szempontból legértékesebb része a Lotz Károly és Than Mór által készített faliképeket, freskókat is magába foglaló indulási csarnok - közölte a MÁV Zrt.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Strassnoff Ignác
2016. augusztus 02. 20:25
A kormányablak meglepő módon egy egészen jó ötlet és egész tűrhetően működik is. Ez eddig oké. A pályaudvarokon érdekes mód nem a jobban teljesítő Orbánia fizeti a kormányablakokat, hanem az a geci Unió, amelyik köztudottan az ellenségünk és a vesztünkre tör. Akárcsak a magyar önkormányzati és állami beruházások 95%-át részben, vagy egészben. Kormányablakot amúgy a nyilvános vécétől a Tesco-ig bármivel lehetne kombinálni, a pályaudvarok esetében inkább az elsődleges funkcióra kéne koncentrálni! A Keleti és a Nyugati. Műemlékek. Úgy is néznek ki. Mint elhanyagolt műemlékek. Funkciójukra korlátozottan alkalmasak. Mondjuk ugandai színvonalon. (Egyetlen hatalmas előnyük, hogy a világ kevés pontján lehet ezeknél könnyebben 100 évvel ezelőtti korban játszódó filmet forgatni, városi környezetben.) Általában mocskosak, télen jéghidegek, nyáron dög melegek. Se egy korszerű váró, se korszerű utastájékoztatás, se egy normális resti, se semmi. A XXI. századot az arab pénzváltók képviselik. Bár időnként talán őket is leszarják a galambok. Csövesek, zugárusok, igazi szeméttelep mindkettő. Jól illeszkedik hozzájuk az aluljáró környéke is. A "világ egyik legszebb" mekijére inkább nem reagálnék. Tekintsük jó viccnek! Bár tök mindegy, hogy milyen külsőségek mellett mérik a kutyakaját. :)))) A Déli egy lepukkant szocreál csoda, de az alapjai megvannak egy modern pályaudvarnak. Bár lehet, hogy mire azt csinálnának belőle, az kerülne annyiba, mint egy újat építeni. Nézzük viszont a jó oldalát! Mindhárom pályaudvar tiszta, modern, utasbarát, kiváló állomás. A Kelenföldihez képest. :))) Az maga a szar. Pontosabban A SZAR. Nem hiszem, hogy az ukrán határtól nyugatra akad még egy ilyen mocskos trágyadomb, bármely ország vasútja környékén. (Már a hasonló forgalmúak közt. Kisebb még van bőven hasonló.) De fegyveres vasúti biztonsági őrök ténferegnek benne! Ránézésre pont olyanok őrnek, mint a pályaudvar állomásnak. Meg amúgy minek? Hátha valaki annyira utálja, hogy tisztán szépérzékétől hajtva felrobbantja? Érthető lenne... "A MÁV tájékoztatása szerint a Keleti és a Nyugati pályaudvaron a kormányablak kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás nyertese mindkét esetben a Belvárosi Építő és Imola Konstrukt Konzorcium lett" Ez valami olyan, mint a KÖZGÉP volt, csak ennek a gazdája még nem gecizte le a Vityát? Ühümm... Gondolom olyasmi. Ezek újítják fel az egri várat is. Egy újabb mindenhez értő, minden pályázatot megnyerő cég. Tulajdonosok? Mindegy, haverok...
anegy_
2016. augusztus 02. 13:26
Na, károgók erre varrjatok gombot! Állami épületben, állami -feladatot látnak el. Mekkora korrupció, mekkora lopás. Idióta barmok, nektek tényleg az a korrupció, amiből kihagynak benneteket.
fogd a pénzt és kuss
2016. augusztus 02. 13:09
félreértetted, a ballib magyarok nem számítanak. mielőtt erre is rákérdezel, igen, te sem számítasz.
Energetikus
2016. augusztus 02. 12:39
a Délinél nem ???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!