A Fővárosi Közgyűlés támogatja a közép-magyarországi régió kettéválasztását

2015. december 02. 14:47

A Fővárosi Közgyűlés támogatja, hogy Budapest és Pest megye a jövőben ne képezzen közös régiót az Európai Unió NUTS rendszerében. Mivel az uniós támogatások egy részének elosztása fejlettségi szinthez kötötten történik, a közös közép-magyarországi régióban Pest megye kevesebb fejlesztési pénzre számíthatott a főváros fejlettsége miatt.

2015. december 02. 14:47

A Fővárosi Közgyűlés támogatja a közép-magyarországi régió jelenlegi közigazgatási határok mentén történő kettéválasztását Budapest, illetve Pest megye önálló NUTS 2 egységekre. Az erről szóló elfogadott előterjesztés szerint a kormány korábbi határozatának értelmében megvizsgálta a régió szétválasztásának lehetőségét és módját. Ha a kormány indokoltnak ítéli meg a közép-magyarországi régió szétválasztását, akkor az erről szóló kérelmet benyújtja az Európai Uniónak.

A javaslat szerint a közép-magyarországi régió szétválasztásának szükségességét és Budapest önálló NUTS 2 régióvá válását a régión belüli fejlettségi különbségek indokolják. A szétválasztás célja tehát az, hogy a térség egésze a valós fejlettségének megfelelő statisztikai besorolásba kerüljön, ami hozzájárulhat a belső kohézió erősítéséhez, és – a meglévő fejlesztési lehetőségek jobb kiaknázásával – a kedvezőbb versenyképességhez, valamint az itt élők életminőségének javításához – írták.

Ha Budapest önálló régió lesz...

Budapest és Pest megye önálló NUTS 2 régióvá válása után 2020-tól Pest megye a támogatható tevékenységek tekintetében – a kevésbé fejlett régiókéhoz hasonlóan - a jelenlegihez képest bővebb mozgásteret kapna, és várhatóan több európai uniós pénzügyi forrás lehívására lesz jogosult, ami a fővárossal közösen megvalósítandó projektek esetében nagyobb arányú megyei hozzájárulást is feltételez.

Budapest önálló NUTS 2 régióvá válása esetén a 2021-2028-as európai uniós programozási időszakban már önálló, kizárólag Budapest területére fókuszáló operatív program készülhet, ami a korábbi időszakokhoz képest jelentősebb fővárosi érdekérvényesítést tenne lehetővé.

A Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag fogadta el a javaslatot.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wendriner
2015. december 03. 08:06
Akkor ezentúl két matrica kell az autópályán?
bunko_jobbos
2015. december 02. 15:45
Egy kis probléma van a dologgal. A legutóbb egy nyilvános fórumon kérdést tettem fel egy kompetens személynek (asszem államtitkár vagy helyettes), és azt mondta, hogy 2020-tól már nem lesznek érdemi EU-s források, mert addigra ezt a felzárkóztatási pénzeket leállítják. Az új régió meg majd akkor fog indulni. :-))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!