Az osztrák autópályát is megbénították a menekültek

2015. szeptember 11. 08:52

Gyalog indultak útnak a menekültek a Nickelsdorfot és Bécset összekötő A4-es autópályán, péntek reggelre gyakorlatilag leállt a forgalom. Csongrád megyében ezalatt több mint 3600 határsértőt fogott el a rendőrség csütörtökön, közben civilek magángépkocsikkal szállítottak menekülteket Győrből Bécsbe.

2015. szeptember 11. 08:52

Péntek reggel gyakorlatilag leállt a forgalom a magyar-osztrák határon fekvő Nickelsdorfot (Miklóshalma) és Bécset összekötő A4-es autópályán, mert menekültek nagyobb csoportja indult útnak a sztrádán – jelentette a helyszínről az M1 aktuális csatorna tudósítója. A közlés szerint fél hét körül – elunva az őket a bécsi Westbahnhofra szállító buszokra várakozást – több százan keltek útra, majd újabb emberek csatlakoztak hozzájuk. Vannak, akik az úttesten mennek. A műsorban elhangzott: legalább tízezer ember érkezett csütörtökön a magyar-osztrák határon fekvő átkelő osztrák oldalára; közülük sokan egy depóban töltötték az éjszakát.

Rekordszámú embert fogtak a déli határon

Minden eddiginél több, 3262 határsértőt fogtak el a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén csütörtökön – tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken. Szenti Szabolcs elmondta, a legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség. Országszerte tiltott határátlépés miatt csütörtökön 3601 embert fogtak el a rendőrök, tizenkilenc gyanúsítottal szemben embercsempészet, három esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Újabb osztrák konvoj jött, most csak Győrig

Mintegy húsz magán gépkocsival 66 menekültet szállítottak az interneten szervezett osztrák civil kezdeményezés keretében Győr térségéből Bécsbe – közölte az APA osztrák hírügynökség a szervezők közlése alapján péntekre virradó éjjel. A menekülteket az osztrák fővárosban a Westbahnhof pályaudvarra vitték, ahol segélyszervezetek fogadják őket. Egy hasonló akció már múlt vasárnap lezajlott, akkor több mint 130 autó indult Bécsből Magyarország felé a Budapest-Bécs konvoj – vonatpótló a menekülteknek (Konvoi Budapest-Wien – Schienenersatzverkehr für Flüchtlinge) elnevezésű akció során vasárnap azért, hogy a menedékkérőket Magyarországról Ausztriába szállítsák.

A második konvoj csütörtökön délután indult Bécsből. Elmondásuk szerint azért szervezték az újabb akciót, mert számos menekült éjszakázott a győri pályaudvaron, őket szeretnék ingyen és biztonságban Bécsbe szállítani. Az osztrák belügyminisztérium pénteken kiadott közleményében mindenkit eltanácsolt a kezdeményezésben való részvételtől, mivel az büntethető. A szervezők ennek ellenére arra kérték a magyar és az osztrák hatóságokat, hogy ne akadályozzák meg őket a humanitárius akcióban.

A Hegyeshalom-Miklóshalma (Nickelsdorf) határátkelőnél az osztrák rendőrség az éjszaka folyamán újabb 3500 menekült érkezésére számít. Hans Peter Doskozil burgenlandi rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a csütörtöki nap folyamán 7500-an érkeztek és hasonló számra számítanak pénteken is.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lebegyew
2015. szeptember 11. 10:04
A bevándorlók sztrádán sétálása is biztos kiveri a biztosítékot a legtöbb osztráknál, de az igazi az lenne, ha leterelnék őket az autópályáról a rendőrök és átgyalogolna a burgenlandi mezőgazdasági földeken a sáskahad. Az ott élő gazdák nem néznék tétlenül, ha a menekültek megdézsmálnák a termést...
djcs
2015. szeptember 11. 09:45
Görögországot nem fogják piszkálni. Az NDK-s nőimitátor,meg az eu-s csicskái örülnek annak, hogy meg tudták törni a Syriza kormányt pár hét alatt.Most választások lesznek, így semmi olyat nem tesznek, amivel a németek, vagy az eu ellen hangolhatnák a görögöket. Orbánt 5 éve nem tudják megtörni ezek a liberós tetvek. Nem ezért kell Magyarországból poklot, Orbánból meg Lucifert kreálni. A nyugati médiákban folyamatosan mocskolnak bennünket. Aztán a cikkek alatt megjelenő kommentekben az olvasók meg velünk értenek egyet. Mit lépnek erre? Megszüntetik a kommentelési lehetőséget.
vigyor
2015. szeptember 11. 09:24
...lassan indulhat a magyar konvoj, mert valakiknek csak ki kell menteni őket, és az osztrákok nem érnek rá, hiszen ők Győrből mentik éppen a migránsokat.
teljesenertelmetlen
2015. szeptember 11. 09:23
És ezek a fasiszták hagyják gyalogolni szegény éhező kisgyerekeket a hidegben? Borzalom!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!