Gyorsabban gyűlnek az aláírások, mint a kopogtatócédulák

2014. február 20. 10:30

A Fidesz és az MSZP már hétfőn bejelentette, hogy összegyűjtötték az összes jelölt indulásához szükséges ajánlást, de mi a helyzet a többi párt háza táján? A Jobbikot, az LMP-t, a 4K!-t, az FKGP-t, a Szocdemeket és az Élőláncot kérdeztük arról, hogyan állnak az aláírásgyűjtésekkel.

2014. február 20. 10:30
Kiss Brigitta

Az MSZP tartott elsőként sajtótájékoztatót arról még kedden, hogy mind a 106 egyéni választókerületben összegyűjtötték az Összefogás jelöltjei az induláshoz szükséges aláírásokat. Nem sokkal maradt le a bejelentéssel tőlük a Fidesz sem, sőt a kormánypártok azóta már az országos listaállítást is kezdeményezték. A többi párt egyelőre még gyűjti az ajánlásokat.

A Jobbiknál gyorsabban gyűlik, mint 2010-ben

A Jobbik esetében nem kérdés, hogy mind a 106 képviselőjelölt rajthoz tud állni, bár egy váratlan tragédia miatt Győr-Moson-Sopron megye 5. választókerületében csak szerdán tudták elkezdeni az aláírásgyűjtést. Mint ismert, a párt képviselőjelöltje, Kopetti Tamás szombaton elhunyt, így szinte az utolsó pillanatban kellett új jelöltet találniuk. A választókerület Jobbik-alapszervezetei emiatt hétfőn, a Kopetti Tamás emlékére való gyertyagyújtás után ültek össze és szavazták meg jelöltnek a jánossomorjai Jobbik elnökét, Lipovits Mátét. A döntést aztán kedden reggel a Jobbik elnöksége is jóvá hagyta, így szerdán ő is elkezdhette az ajánlások gyűjtését – tudtuk meg a Jobbik pártigazgatójától.

Szabó Gábor magával az aláírásgyűjtés folyamatával egyébként roppant elégedett, sokkal gyorsabban és könnyebben megy a Jobbik számára, mint 2010-ben. Elmondása szerint ez arányosítva is így van, vagyis akkor is, ha figyelembe veszik, hogy most nagyobb választókerületekben kell kevesebb aláírást összegyűjteniük a jelölteknek. Példaként említette Csepelt, ahol arra számítottak, hogy nehezen gyűlnek majd össze az ajánlások, de már ott is megvan a kellő számú ajánlás az induláshoz. Leggyorsabban egyébként Vona Gábor pártelnöknek lett meg az 500 aláírás, neki ezt a számot már hétfőn délután egy órára sikerült elérnie a gyöngyösi választókerületben. A pártigazgató elmondása szerint szerdán már a körzetek egy jelentős részében összegyűjtötték az aláírásokat a jobbikos jelöltek, folyamatosan kapta ezekről az értesítések a nap folyamán, így várhatóan 1-2 napon belül majd minden jelöltnek meglesz a kellő számú aláírás.

A standolás jobban teljesít

Az LMP-nél is biztosak benne, hogy mind a 106 egyéni körzetben el tudnak indulni. Még gyűjtik az aláírásokat, de jól haladnak. Forrásunk szerint a gyűjtőpontokon, kitelepüléseken hatékonyabbak, mint a hagyományos kopogtatás során, ugyanakkor utóbbi jó lehetőség arra, hogy találkozzanak a választókkal és meghallgassák őket. Könnyebbnek tartják az aláírásgyűjtést, mint a korábbi kopogtatócédulás rendszert, hiszen majd' kétszer akkora választókerületekben lehet ajánlásokat gyűjteni, amiből ráadásul még kevesebbre is van szükség, mint 2010-ben. A Mandiner egy másik forrása szerint néhány körzetben szerda délutánra már sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges aláírásokat az LMP-s jelölteknek.

Budapesten nehezebb, vidéken könnyebb

A Negyedik Köztársaság (4K!) jól halad, azzal számolnak, hogy pici ráerősítéssel a hétvégére legerősebb körzeteikben összegyűjtik a szükséges aláírásokat. Salha Omár, a párt alelnöke a Mandinernek elmondta: a vártál könnyebben gyűlnek az aláírások vidéken, jól haladnak Vas, Heves, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Somogy és Pest megyében is, Budapesten viszont kicsit nehezebben megy a gyűjtés, mint amire számítottak. Hangsúlyozta, nekik nincsenek fizetett aktivistáik, saját maguk, saját szabadidejükben, akár szabadságot kivéve gyűjtik az ajánlásokat legálisan, nem adatbázisokból dolgoznak.

A 4K! alelnöke az első pár nap tapasztalatiról szólva elmondta: a választók tájékozatlanok, sokan nincsenek tisztában az új ajánlási rendszer szabályaival, például azzal, hogy egy ember több pártot is támogathat aláírásával. Megjelentek továbbá általa kamupártoknak nevezett formációk is, de szerinte két hét alatt csak országos hálózattal lehet összegyűjteni a megfelelő számú aláírást. Hozzátette: a 4K! felkészült szervezeti hálóval rendelkezik, éppen ezért remélik, hogy sikerül összegyűjteni mind a 38 jelöltjüknek a kellő számú ajánlást. Ha ez nem is sikerül, az országos listájuk akkor is szinte biztosan meglesz az aláírásgyűjtés végéig.

25-30 százalékos hatékonyság

Árok Kornélt, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja (Szocdemek) kommunikációs igazgatóját, egyben kaposvári képviselőjelölt-jelöltjét éppen aláírásgyűjtés közben értük utol telefonon. Árok szerint a héten biztosan meglesz az induláshoz szükséges 500 aláírás, amit hétfőn be is nyújtanak. Saját tapasztalatairól szólva elmondta: 25-30 százalékos hatékonysággal gyűjti az aláírásokat, vagyis minden harmadik-negyedik ember, akit megkeres, aláírja az ívét. Árok azt nem tudta megmondani, hogy a párt többi jelöltje hogyan áll, viszont továbbra is az a céljuk, hogy mind a 106 körzetben sikerüljön jelöltet állítaniuk. Aki végzett az egyik körzetben, az megy segíteni a másikban, mivel, ahogy fogalmazott, csak magukra számíthatnak.

Kisgazda és kevésbé kisgazda tájegységek

Az FKGP több jelöltjének is összegyűlt már a szükséges számú aláírás – mondta el a Mandinernek Hegedüs Péter pártelnök. Mint fogalmazott, tájegységenként más-más a helyzet, ott nehéz a helyzetük, ahol az elmúlt tíz évben az FKGP megszüntetésén dolgoztak egyesek. Példaként említette, hogy a Dunántúlon van olyan választókerület, ahol nagyon nehéz helyzetben vannak, míg 30-50 kilométerrel arrébb már két nap alatt összegyűjtötték a szükséges ajánlásokat. Reménykednek benne, hogy a nehézségek ellenére végül minden választókerületben sikerül majd összegyűjteni a kellő számú aláírást, de ezt csak 4-5 nap múlva fogják biztosan látni.

Apátia a panelekben

Folyamatosan gyűjti az aláírásokat a 2005-ben alakult Élőlánc Magyarországért párt is, amelynek színeiben Ángyán József mozgalmának, a Tisztesség és Emberség Szövetségének jelöltjei indulnak. Embertől emberig járnak, mert ahogy Ács Sándorné pártelnök a Mandinernek fogalmazott, nem tudnak versenyre kelni a nagy pártok apparátusaival. Mint kifejtette, jelöltjeik helyzete változó, ő például könnyebb helyzetben van, hiszen abban a választókerületben (Fejér megye 5. evk), ahol indul, a gazdák támogatják. A városokban a panelek környéke viszont már nehezebb, itt elsősorban apátiával, érdektelenséggel találkoznak.

Pozitívumként említette, hogy egyre többen jelentkeznek be online, hogy támogatnák jelöltjeiket, és a következő napokban állandó időpontokat is kijelölnek majd, amikor ezt majd meg is tehetik a választópolgárok. Ács Sándorné szerint meg van rá az esély, hogy sikerül minden jelöltjüknek elegendő aláírást összegyűjtenie, ugyanakkor megjegyezte, hogy nagyon rövid a rendelkezésre álló idő, a hozzájuk hasonló kisebb pártoknak 3-4 hétre lenne szüksége ahhoz, hogy biztosan össze tudják gyűjteni az aláírásokat.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. február 21. 08:55
"""" Mind a 106 egyéni választókerületben leadtuk az induláshoz szükséges ajánlásokat, a Fidesz–KDNP állított elsőként országos listát a választásra – jelentette be Nyitrai Zsolt fideszes politikus. - See more at: http://www.magyarhirlap.hu/elso-a-fidesz-az-orszagos-listaallitasban#sthash.RNUECrMC.dpuf """
bini
2014. február 20. 12:43
A KIT miért nincs a kérdezettek között, pedig igencsak konkurenciája az Összefogásnak. Sziliék a fekete ló a palettán és nevető harmadikként okozhat meglepetést. Szili a baloldalon főleg a "talpasok" között népszerü és mivel nem Volt részese a nagy összeborulos cirkusznak hanem csendben médiaszereplés nélkül építkeztek(nem véletlen) borsot törhet a a balliberális vircsaftnak.
josepfhus
2014. február 20. 11:42
Kíváncsi vagyok, hogy az összefogás mikor adja le a listát, és tényleg mesterházy van-e az élen...lehet, hogy simon bukása után gyurcsány előkerül...
adam
2014. február 20. 11:13
Pedig hogy' ment a visítás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!