Nem akar egyéni képviselőket a 4K!

2013. december 13. 10:33

A Negyedik Köztársaság szerint kiüresedett az egyéni képviselői szerep, mivel a képviselők nem választókörzetüket képviselik, hanem pártlistás társaikhoz hasonlóan pártjuk irányvonalát képviselik. A 4K! ezért tisztán pártlistás választási rendszert vezetne be, ráadásul nyitott listákat szeretnének, vagyis a pártlistán szereplő politikusok sorrendjéről is a voksolók dönthetnének.

2013. december 13. 10:33

A Negyedik Köztársaság szerint Magyarországnak tisztán pártlistás választási rendszerre van szüksége ahhoz, hogy a választók akarata egyértelműen érvényesüljön. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az egyéni országgyűlési képviselői helyek megszűnnének és a választáson kizárólag pártokra lehet szavazni. A 4K! emellett nyitott listás szavazást vezetne be, ahol nem csak a párteliteknek, hanem az embereknek is van beleszólásuk abba, kik kerülnek előre egy párt listáján. Példaként megemlítik, hogy Szlovákiában és Ausztriában is ez a rendszer működik.

Az átalakításra azért van szükség, mert az elmúlt húsz évben az egyéni országgyűlési képviselői szerep teljes mértékben kiüresedett. Az egyéni körzetekből bekerült képviselők nem a saját körzetüket képviselik az országgyűlésben, hanem ugyanúgy a pártjuk felülről megszabott irányvonalát követik szavazógépként, mint a pártlistáról bekerült képviselőtársaik” – mondta Istvánffy András, a 4K! elnöke.

Szerintük a módosított választókerületek is azt erősítik, hogy nincs értelme az egyéni választókerületeknek, mert – mint írják – olyan települések kerültek egy kerületbe amelyek semmilyen szerves kapcsolatban nem állnak egymással, ellenben egymással szoros kapcsolatban lévő településeket választottak szét külön választókerületekbe.

A 4K javaslata alapján a választó nem csak egy pártra szavazna, hanem az általa választott párt listáján lehetősége lenne bejelölni négy nevet. Azok a jelöltek, amelyek a pártjukra leadott szavazatok legalább 3%-át megkapják, előre kerülnének a listán. Ezzel a módszerrel nem a párt belső paktumai döntenék el, hogy melyik jelöltjük jusson be a parlamentbe, hanem a választók akarata érvényesülne.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Secnir
2013. december 13. 15:50
"mert az elmúlt húsz évben az egyéni országgyűlési képviselői szerep teljes mértékben kiüresedett. Az egyéni körzetekből bekerült képviselők nem a saját körzetüket képviselik az országgyűlésben, hanem ugyanúgy a pártjuk felülről megszabott irányvonalát követik szavazógépként, mint a pártlistáról bekerült képviselőtársaik” " ez idáig tökéletesen igaz. nemegyszer a képviselők bizonyították be, hogy például a reggeli interjúban bőszen tagadtak valami bődületes baromságot, aztán délben a matolcsy benyújtotta mégis, délután meg a reggeli birkák szó nélkül megszavazták. tehát ami egyénileg felháborítja őket, és VALÓBAN kikérik maguknak a törvény létét is, azt pártszinten behúzott nyakkal szavazzák meg. ezért van igaza inkábaa felettem kjkj945-nek - nincs pártlistás, csak egyéni. esetleg egy olyat tudok elképzelni, hogy a 200 főből mondjuk egy párt kapHAT max 5 helyet. ha beszavazzák.
kjkj945
2013. december 13. 14:49
""A Negyedik Köztársaság szerint kiüresedett az egyéni képviselői szerep, mivel a képviselők nem választókörzetüket képviselik, hanem pártlistás társaikhoz hasonlóan pártjuk irányvonalát képviselik"" Rossz a következtetésed!!! A LISTÁST kell megszüntetni!! Csak egyéni legyen!! És akkor a képviselők azokat képviselnék, akik megválasztották őket! A parlamenten belül meg olyan csoportokat hozhatnak létre, ahol NINCS PÁRT befolyás!! Kozmopolita Komprádor Konzumidióta Kretén 4K. Négy kendermagos.
trespass
2013. december 13. 12:31
Nem ördögtől való ötlet ez, érdemes vitázni róla.
Csigorin
2013. december 13. 12:27
Ez igy nem igaz. A nagyobb hordereju, fontos allami kerdesekben nyilvan megmondjak minden partnak felulrol hogy mit kell nyomni, ez vilagos. De van rengeteg helyi, kisebb jelentosegu ugy (csak ezt nem mondja be a hirado, meg nem adja egyenesben a teve), ahol a helyi kepviselok szolalnak fel, nyujtanak be kerdeseket. Bunos dolog ezt eljelentekteleniteni. Ami a lista modosithatosagat illeti, egyetertek vele, lehessen olyat hogy adott partot es listajat megszavazom, de egy ket nevet lehuzok rola.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!