Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Cséfalvay: Idén kikerülhetünk a túlzottdeficit-eljárás alól

2013. április 03. 08:53

Ha az Európai Bizottság csak a számokat nézi, akkor Magyarországnak idén ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól, véli az NGM államtitkára. Cséfalvay Zoltán elmondta: hazánknak még azt is be kell mutatnia, hogyan tudja tartósan 3 százalék alatt tartani a hiányt.

2013. április 03. 08:53

Amennyiben Brüsszelben csak a számokat nézik”, akkor Magyarországnak az idén ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért felelős államtitkára szerdán az M1 Ma reggel című műsorában. Cséfalvay emlékeztetett arra, hogy a kormányzati szektor hiánya az Európai Unió túlzottdeficit-eljárásban figyelembe vett módszertana szerint 566,7 milliárd forint, azaz a bruttó hazai termék 2 százaléka volt 2012-ben.

Magyarországnak azt is be kell mutatnia, hogyan tudja tartósan 3 százalék alatt tartani a hiányt – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság 2013-ra 3,4 százalékos deficitet vár Magyarországon, szemben a kormány 2,7 százalékos előrejelzésével. Cséfalvay Zoltán jelezte: a különbség abból adódik, hogy a kormány az idén a bruttó hazai termék (GDP) 0,9 százalékos növekedéssel számol, míg a bizottság ennél alacsonyabb bővülést, és így kisebb bevételt vár.

Vitapontként említette az államtitkár az elektronikus útdíjból, valamint a pénztárgépek adóhivatalhoz való bekötéséből származó bevételeket is, kiemelve, hogy a kormány már mindkettőnél megtette a szükséges lépéseket, így a bizottság által említett kockázatok kezelhetők. Szólt arról is, hogy az utóbbi két és fél évben lezajlott reformsorozat elhozza azt a stabilizációt és konszolidációt, ami segíti a befektetéseket.

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tatka46
2013. április 03. 14:06
Legkönnyebb dolog ha a népet az Isten adta népet szipolyozza a mindenkori kormány. Igy könnyű csökkenteni az adósságot, hogy manipulálnak a számokkal.A gazdaságot növelő intézkadések hol vannak ? Unalmas dolog hátra mutogatni, az elmult 3 év csak a megszorításról és a sanyargatásról szólt. Munkahelyek sehol.
micream
2013. április 03. 12:22
jólelrugaszkodtunk
justiceforhungary
2013. április 03. 12:04
''„Amennyiben Brüsszelben csak a számokat nézik”, akkor Magyarországnak az idén ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól –'' Sajnos Brüsszelben nem csak a számokat nézik.
sasadi
2013. április 03. 12:00
Visszatérve a cikk témájához: A számok alaján valóban meg kellene hazánk ellen szüntetni a túlzott deficit eljárást. Sajnos a ballibek és uniós szekértolóik ezt másképpen gondolják. Majd meglátjuk, hogy a józan ész győz-e, vagy a jobboldal és ezzel az egész ország megbüntetésnek óhaja kerekedik-e felül?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!