Utcára vonultak az egyetemisták

2012. december 10. 18:22

A Hallgatói Hálózat fórumát követően a kormány felsőoktatási elképzelései ellen demonstráló egyetemisták elfoglalták a Petőfi hidat, hogy a Corvinus egyetemet érintve a Kossuth térre vonuljanak. A cikk folyamatosan frissül.

2012. december 10. 18:22

Az ELTE Lágymányosi úti épületétől a Petőfi híd budai hídfőjéhez vonuló diákok azt skandálták, hogy „nem hagyjuk!, nem hagyjuk!”. A Petőfi híd budai hídfőjénél megállították a gépkocsik és a 4-es, illetve a 6-os villamos forgalmát - a Széll Kálmán-tér felől közlekedőket a Corvin-negyednél leszállították.

Az úttesten álló mintegy 300 hallgató közül többen a kezükben táblákat tartanak „Ne szerződj, szerveződj!”, valamint „Az egyetem a miénk” felirattal. A Pestről Budára tartó gépkocsiforgalom feltorlódott a Petőfi hídon. Közben több rendőrautó érkezett a helyszínre. A hallgatók elindultak a hídon Budáról Pest felé, majd a Corvinus egyetemhez vonultak, hogy ezt követően a Kiskörúton folytassák útjukat - az ELTE bölcsészkaránál zárt kapuk fogadták őket, aztán továbbálltak a parlament felé.

A Mandiner helyszíni tudósítója szerint a „Le a tandíjjal!”, az „Aki dudál, velünk van”és a „Hoffmann Rózsa mondjon le” a legnépszerűbb rigmusok. A rendőrök úgy kezelik a demonstrációt, mint egy bejelentett tüntetést: biztosítják a tömeg útját.

A Kossuth téren csatlakozott hozzájuk egy-két kisebb csoport, majd újból felolvasták a hallgatói fórumon elfogadott követeléseiket. Ez még csak a kezdet, skandálják. Úgy tudjuk, az LMP-s Szabó Rebeka kormánypárti képviselők hiányában átvette a diákok követeléseit, hogy felolvassa este a parlamentben. „Viszlát, Viktor, viszlát, Rózsa, miénk lesz a jövőnk kulcsa!” - köszöntek el a Kossuth tértől a diákok, akik ezt követően a Lánchíd felé indultak.

Helyszíni tudósítónk elmondása szerint a nagyjából ezer ember a Lánchíd körülbelül kétharmadát töltötte be. A Lánchídon a tüntetők elénekelték a Himnuszt, majd felcsendült a Talpra, magyar is. A tüntetésnek itt vége is lett, a szervezők azt kérték a demonstrálóktól, vegyen részt mindenki a szerdai HÖOK-tüntetésen.

A diákok követelik a köz- és a felsőoktatás átfogó reformját, valamint azt, hogy a keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre, állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat, töröljék el a hallgatói szerződést és ne korlátozzák az egyetemi autonómiát. A fórumot szervező Hallgatói Hálózat a hídfoglalásról szóló döntést követően közölte a Facebookon, hogy a hídfoglalás és az azt követő események a hallgatói fórum eredményei, ők ezekért szervezetileg nem tehetők felelőssé.

Összesen 537 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya tizedes
2012. december 11. 00:17
Magyarországon a tűzoltók munkaideje 54 óra volt, ám a 2004-es csatlakozáskor a kormány nem követte az uniós előírást, amely 48 órában határozta meg a szolgálati időt. Az akkori kormány nem állt át erre a munkaidőre és nem is fizette ki a különbözetet. A mostani kormány az elmaradt pénzt - mintegy 7 milliárd forintot - ez év augusztusában átutalta a katasztrófavédelmi főigazgatóságnak, majd elkezdődött a teljesítés. Egyetemisták.
lavor
2012. december 11. 00:11
De legalább a fidesznyikek vmilyen minimális következetességet tanúsítanának. Legalább magukkal szemben. Aki 2008-ban a félévente 105 ezres tandíj ellen volt, az most mégis hogy az anyámba nyelheti le azt, hogy a hallgatók 80%-a félévente 250-450 ezer között fog most fizetni? Pál apostol csak egyszer fordult le a szamaráról, ti 4 évente. Legalább magatokkal szemben lennétek vmilyen szinten igényesek, könyörgöm.
Midgardsorm
2012. december 11. 00:09
Amiről nem írnak (Index: „sok oktató vett részt”), hogy pl Szegeden a rektor vitte a show-t, és az összes dékán jelen volt, kivéve a TTIK dékánját, aki éppen a kötelezően nyugdíjba küldött 65 fölöttieket búcsúztatta, akiknek jellemzően lett volna még jó pár produktív évük. Ez már nemcsak a hallgatók ügye.
kitiltott
2012. december 10. 23:53
Egyébként az egytem mindig is a gazdagok és a protekciósok kiváltsága volt biztos vagyok benne hogy azok akik most ki mentek az utcára balosok cukkolására csak egy jó balhé kedvéért voltak ott és nem tudják felfogni hogy a nyugdijasoktól és az igazán elesettektől veszik el a pénzt ha ilyen követeléseik vannak és ilyen táblákat hurcolnak hogy az egyetem miénk.. Félre értés ne essék az egyetem a népé ti csak használjátok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!