Természetes a kapcsolattartás a határon túli magyarsággal a Külügyminisztérium szerint

2012. június 26. 20:27

A Külügyminisztérium nem kívánja kommentálni Pavol Paskának, a pozsonyi törvényhozás elnökének tiltakozását a magyar parlament Nemzeti összetartozás bizottságának szerdai révkomáromi ülése miatt, de a testület kapcsolattartását a határon túli magyarsággal természetesnek tartja — közölte a tárca sajtófőosztályának vezetője kedden az MTI-vel.

2012. június 26. 20:27

Kaleta Gábor az MTI megkeresésére megerősítette, hogy az Országgyűlés bizottságának a szlovákiai Révkomáromban tartandó kihelyezett ülése miatt Pavol Paska Magyarország pozsonyi nagykövetének, Balogh Csabának is kifejezte tiltakozását, amikor a diplomata a nap folyamán udvariassági látogatást tett a törvényhozás elnökénél. 

 
Ugyanakkor hangsúlyozta, Paska "enyhébben fogalmazott" a magyar misszióvezetőnek, mint későbbi nyilatkozatában.
 
Kaleta Gábor azt mondta, a Külügyminisztérium azért nem kívánja kommentálni az ügyet, mert egy parlamenti bizottság üléséről van szó. Rámutatott azonban: a külügyi tárca természetesnek tartja, hogy a Nemzeti összetartozás bizottsága közvetlen kapcsolatot tartson a határon túli magyarsággal, és Magyarország kész arra, hogy ezt a témát kétoldalú fórumokon megvitassa.
 
Az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának révkomáromi üléséről szólva Pavol Paska pozsonyi sajtóértekezletén úgy fogalmazott: "Nem tartjuk előírásosnak az ilyen hozzáállást. Az ajtók mindig nyitva állnak, örömmel fogadjuk a magyar képviselőket, de a protokollnak megfelelően" — jelentette ki Pavol Paska.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mystes
2012. június 27. 13:07
Erik, odahatottál már az európai joghatóságoknál, hogy a második vh sebeit népszavazásokkal gyógyítsák be? Ugye nem. Akkor ne gúnyolódj az "összetartozás" szón, mert etikátlan és ostoba. Kegyetlen és inhumánus.
Mystes
2012. június 27. 10:43
Én ezeket az eseteket, azok jelentőségét egyáltalán nem túloznám el. A lényeg az, hogy _alapjában_ mit akarunk, mi a fő törekvésünk nekünk, mint magyarságnak. Kisebb politikai küzdelmek mindig voltak és lesznek. Ez így természetes. Ha nem így lenne, akkor meg azt reklamálnád. És: a politika ugyanúgy követ el hibákat, mint minden más szakmabéli.
Mystes
2012. június 27. 10:38
Normális esetben ez így van. Közép-Európában azonban nem normálisak az állapotok. Ezt láthattuk a Sólyom-eset kapcsán is.
heep
2012. június 27. 10:03
Bármennyire is jogos a trianoni döntés igazságtalansága miatt érzett haragunk. Bármennyire is szemét a szlovák nemzetiségi politika. Hiába EU tag mindkét ország. A szomszéd kertjében nem tartok kerti partit annak engedélye, előzetes értesítése nélkül. Csak a felvidéki magyarságnak ártunk az ilyen akciókkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!