Ombudsman: Jogsértően vágták ki a Kossuth téri fákat

2012. június 10. 13:43

Szabó Máté szerint a Kossuth téri fák kivágásának V. kerületi engedélyezési eljárása során számos jogsértés és visszásság is történt. Az V. kerületi önkormányzat szerint viszont mindenben a jogszabályoknak megfelelően jártak el.

2012. június 10. 13:43

Szabó Máté ombudsman vizsgálata szerint több jogsértés és visszásság is történt a Kossuth téri fák kivágásának V. kerületi engedélyezési eljárása során. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében egyebek mellett azt írta, az önkormányzati eljárás sértette a jogállamiság elvéből következő jogbiztonság, valamint az egészséges környezethez való jog követelményét. Az ombudsman a jövő nemzedékek érdekeinek védelméért felelős biztos-helyettes kezdeményezése alapján vizsgálta a körülményeket.

Az ombudsman emlékeztetett: az Országgyűlés Hivatala a régészeti vizsgálatok miatt kérte a fák kivágásának engedélyezését február 23-án, amit másnap meg is kapott az V. kerületi önkormányzat jegyzőjétől. Azonban a kivágási engedély kiadásakor a kérelmező még nem rendelkezett régészeti engedéllyel, mivel azt a kormányhivatal csak február 27-én adta ki. „A fakivágási engedély kiadásakor a beruházás a tervezési fázisban tartott, így a tervezett beruházás úgy kapott régészeti, valamint fakivágási engedélyt, hogy az építési engedélyezési eljárás el sem kezdődött, és azt sem lehetett tudni, hogy egyáltalán kiadják-e az engedélyt a beruházáshoz. Ez a közterületek és a közvagyon, illetve az egészséges környezethez való jog szempontjából aggályos” – írta Szabó Máté.

Az ombudsman megállapításai szerint az V. kerületi jegyző a kivágási engedélyt olyan indokokra alapozta, amelyek az engedélyezés időpontjában még nem álltak fenn. Jogszerűtlenül rendelkezett a fapótlási kötelezettségről, valamint a fakivágási eljárásban nem biztosította a társadalmi részvétel és nyilvánosság lehetőségét.

A belvárosi jegyző előzetesen egyeztetett mindenben a törvényességi ellenőrzést végző szervezetekkel a Kossuth téri fák ügyében, és mindenben a jogszabályoknak megfelelően járt el – reagált Szabó Máté közleményére az V. kerületi önkormányzat. Az önkormányzat jelezte: az ombudsman nem bíróság, így csupán véleményt tud megfogalmazni, amire megkapja a Belvárostól és az Országgyűlés Hivatalától is a jogilag alátámasztott, részletes választ.

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rommy
2012. június 11. 11:28
azoknak,akik fikázták a József Attila szobor áthelyezését... http://index.hu/belfold/2012/06/11/igy_nez_majd_ki_a_kossuth_ter/#gallery_3019094|3019086
orion
2012. június 11. 10:50
Így kössünk bele az élő fába is.
liberálzöld.
2012. június 11. 09:21
"önkormányzat jelezte: az ombudsman nem bíróság, így csupán véleményt tud megfogalmazni" Ha meg a fáknak nem tetszik, pereljenek be!
drieno
2012. június 11. 07:16
ilyen megállapításnak akkor lett volna értelme, ha megmentheti a fákat de azok, mint tudjuk mellékesek az építész uraknak is csak bosszúságot és akadályt jelentenek, a politikusoknak meg legfeljebb elhanyagolható mennyiségű természetvédő szavazót, akik eddig se rájuk szavaztak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!