Index: Uniós bírságot kaphat a Budapest Szíve program

2012. március 06. 10:11

A közbeszerzési eljárás miatt 900-900 millió forintos uniós bírságot kaphat a főváros és az V. kerületi önkormányzat – tudta meg az Index.

2012. március 06. 10:11

Az Index információi szerint kb. 900-900 millió forintos bírságot helyezett kilátásba projektcégein keresztül az Európai Bizottság a fővárosi és az V. kerületi önkormányzatnak. Az EB szerint ugyanis irányított közbeszerzés folyt a Budapest Szíve programban. A testület ellenőreinek jelentéstervezete szerint a „műemléki környezetben” végzett milliárdos értékű referenciák kiválasztási kritériumként való előírása aránytalan és nem kapcsolódik a beszerzés tárgyához. Ezért nem csodálkoznak azon, hogy csak egy cég, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-ből és a Bau Holding 2000 Zrt.-ből álló Budapest Szíve Konzorcium jelentkezett a tenderre. Versenytárs híján pedig a kiírók elfogadták a pályázati árnál 10-15 százalékkal magasabb ajánlati árat.

Nem hiszem, hogy a jogilag megállja a helyét az uniós fejlesztési alap érvelése” – mondta el az Indexnek Puskás András, az V. kerület alpolgármestere. Szerinte az eddig megismert, nem hivatalos formában érkezett kifogás nem jelenthet kellő indokot arra, hogy több százmilliós, vagy akár milliárdos forrásokat vonhassanak meg a Budapest Szíve programtól. Puskás úgy látja, hogy a kifogások nem is a kerületnek, vagy a fővárosnak szólnak, hanem általában Magyarországnak, amellyel mostanában nem bánnak kesztyűs kézzel az unió különböző szerveinél. Mint kifejtette, már megkezdték az adatgyűjtést, hogy támogassák az Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget a megalapozott válaszadásban.

A portál úgy tudja, hogy a válaszokat hamarosan elküldik, ezután 2-3 hónap alatt zárul le az ügy. Ha az EU a maximális büntetés mellett dönt, a pénz akkor is Magyarországon marad, de más projektre kell költeni.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sebaj Tóbiás
2012. március 06. 15:40
Az emúttnyócév.....Vagy az emúttkétév ?
Sebaj Tóbiás
2012. március 06. 15:40
Az emúttnyócév.....Vagy az emúttkétév ?
tarackos
2012. március 06. 11:27
Az új pradimában vagy miben, a pénzes postás már a narancsoknak csönget. Rogán elvtárs jó elvtárs, sokat hoz a konyhára ez a remek elvtárs... "Puskás úgy látja, hogy a kifogások nem is a kerületnek, vagy a fővárosnak szólnak, hanem általában Magyarországnak, amellyel mostanában nem bánnak kesztyűs kézzel az unió különböző szerveinél." Nem HU pályázott hülyegyerek!
Dr. Táskás Tóni
2012. március 06. 11:24
Ja és a kis köcsög Tóni és haverja Puskás azt mondja, hogy ez Mo elleni támadás. A pofám leszakad, pedig az övék kellene, hogy leszakadjon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!