Ezért nem járnak a most vásárolt trolik

2011. július 13. 19:32

Kifelejtették a közlekedési eszközök felsorolásából a trolit egy jogszabály módosításakor, így azt jelenleg senki sem vizsgáztathatja le.

2011. július 13. 19:32

Tizenkét használt trolit vásárolt darabonként 10 millió forintért a BKV Németországból. Kettőt már meghoztak, a többi 2012 nyaráig érkezik meg. Ám a már itt lévő két troli sem állhat forgalomba, mert egy jogszabály módosításakor egyszerűen kifelejtették a közlekedési eszközök felsorolásából az áramszedős buszt.

Korábban ugyanis egy jogszabály a vasúti járművek között említette a trolikat, amik ez alapján kaphattak üzembe helyezési, majd forgalmi engedélyt. Közben azonban az uniós jogszabályokhoz igazították a vasúti előírásokat és kivették innen a trolit, ám elfelejtették besorolni a közúti járművek körébe.

Komócsin Zoltán, Budapesti Műszaki Egyetem közlekedésmérnöke az MTV Híradójának elmondta, hogy pillanatnyilag nincsen szabályozás a trolibuszokra. Ez azt jelenti, hogy ha megpróbálják levizsgáztatni, akkor a közutasok azt mondják, hogy ez nem közúti jármű, hiszen korábban a vasúti szabályzatban volt benne. A vasutasok pedig azt mondják, hogy nincs benne a vasúti szabályzatban, ők nem vizsgáztathatják le. A minisztérium és a hatóság egyeztet, hogy elhárítsák az akadályt.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gentry
2011. július 14. 09:23
Én csak azt nem értem, hogy a trolit miért nem a vízi járművek közé sorolták. Idióták...
bb2
2011. július 14. 08:24
Több dolog nagyon zűrös: 1. Valaki, valamilyen alapon csak engedélyezte a régi ruszki trolikat, merthogy már vagy 60-70 éve járnak trolik Pesten. 2. Gondolom a most közlekedő roncs buszok, és trolik azért néha-néha csak átesnek valamilyen műszaki felülvizsgálaton. Vagy ezek állapotát a HATÓSÁG soha nem ellenőrzi? 3. Nem hinném, hogy a Fidesz törölte volna el a trolik hatósági vizsgálatát. 4. A roncstelepre való BKV buszok és metrók hogyan mennek át hatósági vizsgán? Hát az ilyen "vizsgán" bármilyen használt albán troli is átmenne....
drieno
2011. július 14. 08:17
megjegyzem, ezzel az erővel akár járhatnának is a most futó roncsoknál biztos jobb állapotban vannak
bigyomail
2011. július 14. 07:04
Azért ez jellemző a kormányra. Egyszerűen képtelenek rendes munkát végezni a jogszabályokkal. Még a nagy médiatörvényt is már sokadszor kellett módosítani, pedig azt elég sokáig szülték meg a többihez képest. Ebből meg egyszerűen kifelejtik a trolit...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!