Rajka-Pozsony vasút: a kormány szeretné

2011. június 19. 10:07

Már folynak a tárgyalások a Rajka-Pozsony vasútvonal ügyében. A kormány szerint kiemelt feladat az anyaországgal szoros kapcsolatot ápoló területek jobb elérhetőségének biztosítása, a szlovák fél szerint ezt a magyar államnak kellene fizetnie.

2011. június 19. 10:07

„A kormány átfogó nemzetpolitikai és közlekedéspolitikai célkitűzéseiben egyaránt kiemelt feladat a határ menti, az anyaországgal szoros kapcsolatot ápoló területek jobb elérhetőségének biztosítása. Ezzel összhangban a MÁV-Start Zrt. a kishatárforgalmi fejlesztésekre, a megszakadt kapcsolatok helyreállítására törekszik” - írja levelében a Pozsony-Rajka vasútvonal ügyében Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a mosonmagyaróvári kistérségi társulás elnökének, akik csütörtöki ülésükön ezt a kérdéskört is megvitatták. 

Mint azt a Kisalföld megtudta: magyar részről megvan a szándék, de a szlovák félnél akadályokba ütközik a Rajka–Pozsony vasúti kapcsolat visszaállítása. A szlovák vasúttársaság szerint a határ menti közlekedés a MÁV teljes költségátvállalásával lenne csak lehetséges. Arra tehát nyitottak, hogy amennyiben a magyar fél az üzemeltetés árát vállalja, újból elinduljon a forgalom. Ez évente közel 180 millió forintba kerülne, amit a MÁV üzleti alapon nem tud bevállalni, ha azonban célzott támogatást kap a szaktárcától, már igen. Völner Pál levelében arra is kitért, fentiek ellenére is vizsgálja a minisztérium a Győr–Pozsony közötti vasúti személyforgalom újraindítását.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2011. június 20. 08:27
Nyolc kilométer? Az egy villamosvonal, nem vonat.
hartnesz
2011. június 20. 08:08
aki Pozsonyból Rajkára akar menni az beül a kocsiba és 15 perc
kunbella
2011. június 19. 15:52
Mi lenne, ha 50-50 lenne a költségmegosztás? Egy teljesen logikus dolog lenne, csakúgy mint a határmenti közlekedés fejlesztése.
hátakkor
2011. június 19. 14:00
Majd ha Rajka ismét a magyar államnak adózik, akkor építünk nekik vasútat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!