Erdőirtás miatt jött az árvíz

2010. június 09. 13:10

Ha nem lett volna illegális fakivágás, megmenekült volna Sajólád - közölte Zsák Ferenc Tibor, a debreceni központú Tiszántúli Természetvédők Társulatának (TTT) elnöke.

2010. június 09. 13:10

„Határozott szakmai véleményünk, hogy a Hernád és a Sajó folyó közötti ártérben elhelyezkedő 180 hektáros Sajóládi-erdő tarra vágása jelentős mértékben járult hozzá az árvízi helyzet súlyosságához, Sajólád, Ónod és Muhi községekben a lakóterületeken bekövetkezett árvízi katasztrófához” - közölte a Független Hírügynökséggel Zsák Ferenc Tibor, a debreceni központú Tiszántúli Természetvédők Társulatának (TTT) elnöke. A szervezet eljárást kezdeményezett hazánk ellen amiatt, hogy a sajóládi erdő kilencven százaléka eltűnt.

Az erdők talaja szivacsszerűen szívja magába a vizet, jelentős a növényzet vízfelhasználása, a lombkoronaszint őrzi a párát. Amennyiben kiterjedt erdők uralják a folyóvölgyet, az árhullámok által szétterített vízmennyiség nem a felszínen gyűlik össze, hanem a felszín alatt és felett képez tartalékokat. A TTT tagjai azt tervezik, hogy ivóvíz adománnyal segítik a sajóládiakat, amelyet a tervek szerint csütörtökön juttatnak el a településre.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2010. június 09. 19:02
Valoszinuleg feltek toluk. A feljelentesre kijonnek a rendorok aztan elmennek. A feljelentok meg a favagok ott maradnak. El lehet kepzeni mi kovetkezik..Ha azokat vitte el az arviz akik a fakat kivagtak nagyon helyes, nem kell segiteni rajtuk. De valoszinuleg elnek ott olyanok is - es tobben - akik artatlan es megfelemlitett szemleloi voltak az esemenyeknek.
gyuszika
2010. június 09. 18:53
A sógoromnak volt erdője, meg baja is vele. Egy este kiment szétnézni, az ork banda akkor állt neki egy terület kivágásának. Valamiért , de nála volt a telekkönyvi papír, és rögtön kihívta a rendőröket. Azok dicséretes módon ki is értek se perc alatt, bevittek egy pár kétszersültet. Ez kb. 2-3 éve volt és még nincs ítélet. Tetten érés előállítás az ügyben. Ennyit a magánjog védelméről. Azt, hogy ott fent Sajóládon hogyan bírtak kivágni ennyi erdőt, hát nekem is furcsa. Nem akarok senkit bántani, de... Az összejátszás gondolata ( hivatalos szervek és akik kivágták a fát ) fel sem merül bennem. Ilyen ebben az országban nem működik. Ugye???
röviden
2010. június 09. 16:31
Hogy a pékbe fékezzen meg egy erdész egy falka baltás, temperamentumos, jogvédett favágót? Még ha meg is védi magát, (nem lincselik meg, nem fenyegetik a családját), legfeljebb egy szabálysértést tudnak a tolvajokra ráverni. Ha közéjük lő, őt csukják le. A közveszély okozása sem bizonyítható.
HattoryHanzo
2010. június 09. 15:38
Hogy a pékbe lehet 180 hektár erdőt úgy kivágni, hogy az közben nem tűnik fel senkinek? Pont erre nincs semmilyen szerv, ami havonta ellenőrzi, mondjuk helikopterrel, merre mi újság? Nem vagyok egy erdész típus, de 180 hektár nekem nagyon nagy területet jelent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!