A saját utunkon

2021. február 18. 07:00

Célunk továbbra is ugyanaz, mint amire az ezeréves magyar állam működése épül: semmi esetre sem hagyhatjuk, hogy kívülről diktáljanak nekünk. Interjú.

2021. február 18. 07:00
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Demokrata

Ön szerint az ország elementáris érdeke, hogy mindenkor olyan erő kerüljön hatalomra, amely érti a magyar stratégiai gondolkodás logikáját. A magyar ellenzék megfelel ennek a kitételnek?

Amikor Magyarország felívelő korszakait élte – a reformkorban, a dualizmusban, a két világháború közötti első évtizedben például –, az ellenzék mindig inkább a nemzeti gondolat irányába húzott, vagyis a kormányt elsősorban jobbról támadták. A mostani ellenzéki oldalról viszont teljesen kiszorultak azok, akik cselekedeteiket a nemzet szempontjából vezetnék le. Vízióikban, javaslataikban nincs jellegadó gondolat, csak az aktuális nemzetközi trendek kritikátlan átvétele, illetve legfontosabb mondanivalójuk, hogy bárki legyen miniszterelnök, csak ne Orbán Viktor.

Hatalomra jutásuk rendkívüli mértékben kiszolgáltatná Magyarországot. Nem a szakpolitikai különbségek az igazán riasztóak, hanem az, hogy nem látszik, hogy a mostani baloldal a mindenkori magyar működési logikából építkezne, és kritikáit is abból a nézőpontból fogalmazná meg.

Az ellenzék 2019 ősze óta több önkormányzatban hatalomra került. Hogyan vonná meg bő egyéves kormányzásuk mérlegét?

Az önkormányzati választások óta azok a neomarxista, szélsőségesen neoliberális gondolatok jöttek vissza némely ellenzéki önkormányzatokban, amelyek 2002 és 2010 között csődbe vitték az országot, illetve amelyekkel most a nemzetközi baloldal világszerte próbálkozik: adóemelés, munka helyett segély, túlszabályozás, a többségi társadalom életmódjába való beavatkozás és periferikus kulturális mintázatok erőltetése. Sok általuk vezetett településen pedig teljesen híján vannak a kormányzóképességnek, ott csak a kommunikációval foglalkoznak. Mindenért a kormányt hibáztatják, miközben ők voltak azok, akik 2010 előtt minden állami feladatot az önkormányzatokra telepítettek, a forrásokat pedig elvették, és ennek a kormánynak kellett megmentenie a csődtől a teljes önkormányzati rendszert. A mostani ellenzék nem a települések érdekeit nézi, hanem pártpolitikai csatározásokra használja az önkormányzatokat.

Milyen választási kampánystratégiát kell a Fidesznek alkalmaznia?

Elsősorban higgadtnak és nyugodt­nak kell maradnia, és meg kell tudnia mutatni az elmúlt évtizedek eredményeit. Világossá kell tenni, hogy nem a jelen és a jövő között választunk, hanem a jövő és a múlt között, ahol a jövőt a Fidesz–KDNP, a múltat pedig a baloldal képviseli. Nehogy azt gondoljuk, hogy ha a baloldal győz 2022-ben, akkor valami más következik, mint amit 2010 előtt megtapasztaltunk! Az ellenzék összefogásával egyértelművé vált, hogy nem lehet más az ellenzéki politika. Az elmúlt 11 év kormányzása sem hibátlan, de a 2010 előtti és a 2010 utáni kormányzati teljesítmény között ég és föld a különbség. Meggyőződésem, hogy ez, illetve a magyar nemzeti érdek képviselete és a magyar stratégiai gondolkodás képessége a kormánypártok felé fogja billenti a mérleg nyelvét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aaabbbccc
2021. február 18. 13:16
ez bar a holnapi Biden beszedre keszulo valasz?
Drazsé
2021. február 18. 10:27
Az orbánizmustól megszokott év végi pénzszórás megtette a hatását: a magyar államadóssága meghaladta a 38 ezer milliárd forintot, ezzel újra visszaugrott a GDP 81 százalékára. Mert ugye ezek lopnak, csalnak, hazudnak, de legalább tudnak kormányozni. Ugyeugye? Ja, nem. És bár Orbán Viktor, minden gazdasági szakemberek gyöngye (nyilván a gazdasághoz is ő ért a legjobban) szereti megtévesztően kedvező, kozmetikázott munkaerőpiaci adatokkal döngetni a mellét, és azt sugallni, hogy nem hazudott, amikor annyi munkahelyet ígért, amennyit a vírus tönkretett, a háztartások fokozódó eladósodása rohadtul nem arra utal, hogy minden rendben lenne.
Drazsé
2021. február 18. 09:56
Olyan ez, mint a háborús filmhíradók voltak annak idején. Az örökös győzelmi jelentések működtek egy darabig, de ahogy telt az idő, egyre többen és egyre inkább érezték, hogy nekik az egész igazából nem jó, és mindinkább az ellenség győzelmére áhítoztak. Nem azért, mintha a másik annyira nagyszerű lett volna, hanem mert emezek olyan végtelenül rosszak voltak, és a végén le is győzetett a dicsőséges ármádia. Az is úgy sikerült, hogy összefogtak ellene azok, akiknek egyébként semmi közük nem volt egymáshoz azon kívül, hogy volt egy közös ellenségük. Most is valami ilyen történik, teljesen különböző felfogású, világnézetű, ideológiájú emberek, pártok egyesítik erőiket, hogy együtt legyőzzék a közös ellenséget. A pánik egyre terebélyesedik a másik oldalon, soha ilyen tempóban nem harácsoltak, mint most.
filamer
2021. február 18. 08:14
( Orbán Viktor: Európa sokszínű egység, "aki egysége ellen támad, rossz európai, de rossz európai az is, aki sokszínűségét akarja eltörölni" ) Nem kell hagyni azt, hogy Kelet-Európával törölje el a művelt Nyugat műveletlen politikusai Európq sokszínűségét. VBolt ilyen már Kínában is, csak ott száz egyforma virágnak hívták az akciójukat... Nem tudtak ennél újabbat kitalálni ??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!