Az európai vallásos érzés eltűnésével az identitásunk jó részét elvesztettük

2017. július 22. 17:52

Nem látom, hogy a tömegek ragaszkodnának időtálló értékekhez. Hol itt a kultúra? Interjú.

2017. július 22. 17:52
Maróth Miklós
Magyar Nemzet

Mit jelent, amit sokszor emleget, hogy Európa vagy a magyarság elvesztette a kultúráját?

Az arab világban sok szórakozási lehetőség nincs, az egyetlen a shoppingolás. Mi történt Magyarországon a vasárnapi zárva tartás miatt? Majdnem fellázadt az ország. Különbözünk valamiben az arabok kultúrájától? Nem. Nem látom, hogy a tömegek ragaszkodnának időtálló értékekhez. Hol itt a kultúra? A Big Brother, a VV?

De ez pop, mindig az aktuális dolog érdekes.

Erről van szó. Ezek milyen kötődést jelentenek? Semmit. Azt hallom, hogy százhatvanezer embert várnak a Balaton Soundra. Normális ember nagy ívben elkerüli.

De mindenki volt huszonéves. Teljesen más elmenni egy koncertre, ha éppen az a legmenőbb zene. Összetartó ereje mégis van, rengetegen mennek az említett eseményekre.

De milyen kapcsolatot jelent ez közöttük? Hogy együtt rúgtak be?

Ha sarkosítjuk és lebutítjuk, akkor meg valakik csoportosan követ hajigálnak egy nagyobb kőhöz. Értem ezen a Kába-követ Mekkában.

A mögött a Sátán – spirituális – megtagadása áll. Az előbb említettek viszont nem olyan értékek, amit én a gyerekeimnek vagy az unokáimnak át tudnék adni és ők is értéknek érzik.

Azon félelmeinek is hangot adott, hogy a bevándorlók erősebb kultúrával rendelkeznek, ami maga alá gyűrheti az európait.

Erős identitásérzésük van, ami az iszlám vallásból fakad. Az európai vallásos érzés eltűnésével az identitásunk jó részét elvesztettük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2017. július 23. 11:53
PÁL LEVELE A RÓMAIAKHOZ . 19 Hiszen nem azt teszem, amit akarok: a jót, hanem azt cselekszem, amit nem akarok: a rosszat. Mi kellett ehhez és mi kell ehhez, hogy a rosszat cselekedjük? Egy kis Marx, egy kis Kun Béla, egy kis S. Freud, egy kis Simone de Bouavier, egy kis Coudenhove-Kalergi, egy kis magánkézbe rabolt Amerikai Nemzeti Bank, egy kis - az már nem kicsi, sajnos: - Hollywood, ahol a kultúrát oltják mocsokba és fordítva, egy kis - ez sem kicsi, ellenben óriás: média-PC és hasonlók: és kész a mű: az ember elállatiasodottá tétele. Az ilyen embernek aztán eszébe nem jutna: egyáltalán ki vagyok én, és miért? Csupán arra idomították. hogy tiszteljen mindent, amihez nincs köze és utáljon mindent, amivel rokonságban van.
pemete jakab
2017. július 22. 23:39
"Az európai vallásos érzés eltűnésével az identitásunk jó részét elvesztettük" A középkort vallásosnak tartjuk. Pedig az emberek jó része már akkor is inkább azért járt templomba, hogy egymással találkozzon, megbeszéljék, ki mit hallott. Persze ehhez nem kellett volna templomba járni, csak éppen akkoriban az egyháznak komoly hatalma volt, így jobbnak látták nem ujjat húzni vele.
szekula
2017. július 22. 22:33
A kortárs európai kultúra alapja hármas: - reneszánsz humanizmus - szekularizmus/felvilágosodás - szakszervezeti mozgalmak Elvesztettük az ördögűzést meg a boszorkánypereket, és lett helyette általános választójog, minimálbér és modern tudomány. Aki mindezeken siránkozik, az nem csak buta, de aljas ember is.
kohntalan
2017. július 22. 22:03
Az a jó, ha pusztulnak az egyházak. Sorvadjanak el szépen. Kevesebb hívő kevesebb hülyét jelent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!