Mindenki hi-fi-je

2016. szeptember 16. 09:29

Korábban voltak olyan témák, melyek otthonunk magányára tartoztak. Ilyenek voltak a betegségek, vagy éppen életünk intim mozzanatai. A mobiltelefonok megjelenésével ezen témák kikerültek az utcára, bekerültek kávézókba, velünk utaznak a tömegközlekedési eszközökön.

2016. szeptember 16. 09:29
Szűts Zoltán
Médiahorizont

„Új korban élünk a 90-es évekhez képest is. A mai túlcsorduló médiakínálatban mindenki kiválaszthatja, milyen zenét hallgat: mobiltelenfonról, rádióból, streamelő szolgáltatásról vagy YouTube-ról. A legmodernebb bluetooth speakerek segítségével saját letöltött zenét bármikor, bárhol, streamelhető zenét pedig leginkább wifi-közelben hallgathatnak a fiatalok kihangosítva. Erre az életérzésre játszanak rá a jellegzetes bluetooth speaker reklámok a vízbiztos, esztétikus készülékekkel.

A gond azonban ott kezdődik, amikor mások próbálják saját ízlésüket ránk erőltetni akkor, és ott, ahol nekik kedvük van. A jelenség, azért születhetett, mert a mindennapi környezetünkbe beépülő elektronikai, majd mobileszközök megváltoztatták a tér kezelésének módját. Míg az első rádiók és televíziók némi romantikával megközelítve alapvetően közösségformáló funkcióval bírtak, és a polgári lakásokban a család, kisebb településen az ismerősök is összegyűltek a készülék előtt, addig a mai eszközök éppen, hogy elmagányosítják a felhasználókat, vagy zavarják a közösség többi tagját. De zenei ízlésük mellett sokan magányukat és magánjellegű beszélgetéseiket is elviszik a nyilvánosság elé. Korábban voltak olyan témák, melyek otthonunk magányára tartoztak. Ilyenek voltak a betegségek, vagy éppen életünk intim mozzanatai. Voltak titkaink, melyekkel nem terheltünk másokat. A mobiltelefonok megjelenésével ezen témák kikerültek az utcára, bekerültek kávézókba, postahivatalokba, bevásárlóközpontokba, velünk utaznak a tömegközlekedési eszközökön. A nyilvánosság előtt zajlik már hangos megvitatásuk, hiszen sok ember között, a busz zajában szinte csak kiabálva lehet őket megbeszélni. Csak nem kellene. Nem tartozik másra, hogy mit mondott az orvos, mi a helyes kezelésmód, hogyan töltöttük az estét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. október 08. 20:20
A mindenhova betolakodó reklámok jóval zavaróbbak, mint a mobiltelefont használók esetleges közterületi beszélgetései. Jóval gyakoribbak is.
Szűts Zoltán
2016. szeptember 29. 15:32
Ezek szerint, ha adott a lehetőség, akkor nyugodtan lehet élni vele? Akkor és ott hallgatok zenét, amikor jól esik? A szemetet is ott dobom el. Világos, hogy a beszélgetőtársának mondja, de tudatában van (kell lennie, ha szorult bele értelem), hogy a többiek is hallják. Csak épp nincs rájuk tekintettel. A bejegyzés nem arról szólt, hogy mindenkinek akadémiai témákról kell beszélnie, és nem is a villamosról, vagy fejlődésről. Arról szól a történet, hogy egyesek fel sem fogják, mit jelent a magánszféra, és miért problematikus az ilyen viselkedés.
Autofocus
2016. szeptember 29. 15:31
Nincs új a Nap alatt. A nyolcvanas évek ghetto blasterei éledtek újra kompaktabb kiadásban. A Margit híd budai hídfőjénél ennek egy konkrét aktuálpolitikai példáját mutatja be nap mint nap az a tenyérbemászó, szétkokózott, nevetséges maskarába öltözött közel keleti fiú, aki hangos arab muzsikát bömböltetve provokálja a járókelőket kötekedő testtartásban és szétcsúszó járással.
Akitlosz
2016. szeptember 28. 09:50
"Nem tartozik másra, hogy mit mondott az orvos, mi a helyes kezelésmód, hogyan töltöttük az estét.”" A beszélgetőtársának mondja, nem a többieknek. Száz éve is ugyanezek voltak a témák, legfeljebb nem volt még villamos. Az emberek ha találkoznak egymással, akkor ugyan nem az iskolai tananyagról beszélgetnek egymással, hanem az emberekről arról, hogy kivel mi van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!