Beszéljünk a csengőről, mint kötelező tartozékról

2013. július 17. 13:20

Oké, lehet hogy van amikor hasznos a csengő, de hogy kötelező legyen, és a rendőr megbüntessen azért hogy én szóval kérek és nem csengetek, az számomra minden, csak nem logikus.

2013. július 17. 13:20
Kürti Gábor
Facebook

„Az ellenőrzés kapcsán beszéljünk pár szót a csengőről, mint kötelező tartozékról. Érthető a duda előírása az autókban, ahol egy hangszigetelt dobozba vannak zárva a közlekedők, ráadásul nagyobb sebességgel és hangosan közlekednek. Ugyanez áll a motorokra, ahol a bukósisak a hangfogó. Van is gond a dudával. Egy dudaszó kb. 10 dolgot jelenthet a segítségadástól az anyázásig, amiből minden közlekedő tudja milyen vicces félreértések szoktak adódni, sőt a dudaszó többsége indokolatlan, és a balesetmegelőzés helyett utólagos vita vagy az ijedtség okozta stresszlevezetés eszköze. Azért vitathatatlan a haszna, indokolt is a kötelező beépítése.

A bringa viszont ebben is különleges. A kis sebesség, zaj, valamint a szabad száj lehetővé teszi, hogy a csengőt kiváltsa a KOMMUNIKÁCIÓ, ami sokkal egyértelműbb, pontosabb, finomabban hangolható, és akár interaktív is lehet. A gyakorlatban mikor csenget egy bringás? Ha profi, akkor úttesten szinte soha. Vészhelyzetben egyszerre fizikai képtelenség fékezni és csengetni, mert mindkettőhöz elengedhetetlen a hüvelykujjunk. Az autóban nem is hallják. Tipikus jelenség az is, hogy ha rácsengetek egy gyalogosra bicikliúton vagy úttesten, azonnal megtörik az addig kiszámítható mozgása. 5 esettel találkozhatunk: megtorpan, gyorsít, lassít, sasszézni kezd vagy lehajol keresni a leesett fémpénzét. Nos, nekem sokkal egyszerűbb, ha azt csinálja amit addig, inkább fékezem is, mint ez a szerencsejáték.

A csengő ráadásul egyféleképp szól, de sokféleképp érthető, míg én tudok üzenni: 

- vigyázz! 

- jobbról! 

- balról! 

- elnézést! 

- gyere vagy menj csak!

- előzök!

- köszi!

- Sanyiii!

- stb.

Ahelyett hogy örülnénk a bringázás előnyének, elkerülve minden félreértést és egymáshoz szólnánk, inkább csengetünk. Oké, lehet hogy van amikor hasznos lehet a csengő, nekem is van, nagyon szeretem a hangját is, de hogy kötelező legyen, és a rendőr megbüntessen azért hogy én szóval kérek és nem csengetek, az számomra minden csak nem logikus.

Szerintetek hogy van ez?


Kükü”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaktuszvirág
2015. április 29. 06:56
Hülye vagy te mint a többi őrült bringás. A városokban be kell tiltani a biciglizést, máshol csak ott kell engedélyezni,ahol a közúttól és a gyalogos forgalomtól elkülönített kerékpár út van!
cirmicica
2013. szeptember 07. 20:35
A törvények és rendeletek nem szabadon válaszható kategória, hanem kötelező, akár tetszik, akár nem. Tedd föl azt a csengőt és óbégass az úton. Bár szerintem a csengő egyértelműsíti, hogy bicikli jön.
béta
2013. szeptember 07. 20:34
Ilyenekért lehet cseszegetni a bringásokat, azok az idióta autósokat viszont nem tudják, akik 5 centire mennek el melletted, nem ismerik a kreszt, szabályosan közlekedek, de azért mutogat, ha nem utolérem, akkor meg nem tudja, hogy a kerékpárral behajtani tilos táblát a következő kereszteződés feloldja. Az önkormányzatot is szeretjük, mert húz egy sárga csíkot egy járdára, a faágak a fejemet verdesik, de ott kérem biciklis út van. Ja, és én presztízskérdést csinálok abból, hogy ha az autósokat az autós rendőrök büntetik, a motorcsónakosokat a vizirendőrök, akkor engem, mint biciklist, igenis a biciklisrendőrök büntessenek. És persze sorolhatnám...
Wazze
2013. július 21. 22:21
Szerintem igazad van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!