Fejre estek

2013. július 18. 09:48

Ha a rendőröknek sikerült pár ezer kerékpárost távol tartaniuk tegnap a munkába biciklizéstől, annak semmilyen társadalmi haszna nem volt.

2013. július 18. 09:48
A szerk.
NOL

Abban nincs vitánk a rendőrséggel, hogy a biciklistáknak is be kell tartaniuk a szabályokat, közlekedjenek a látási és időjárási viszonyoknak megfelelő kerékpáron, és legyenek tekintettel a többiekre az utakon. De a kerékpározás a városok közössége számára számtalan előnyt hozó életmód és szubkultúra, amelyet nem lehet sablonokkal körberajzolni. A csengőt számon kérni és hiányáért büntetni sima kiszúrás, pénzbehajtás.

Ha a rendőröknek sikerült pár ezer kerékpárost távol tartaniuk tegnap a munkába biciklizéstől, annak semmilyen társadalmi haszna nem volt. S egyetlen fejsérülést sem előzött meg. Beszéljünk inkább a sisakról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cirmicica
2013. augusztus 18. 22:00
Azért a szabálytalanságért büntetnek, amit elkövettél. Ha nincs csengő, akkor azért. Nem értem, miért vagy felháborodva, ha a törvényszegésedért kikapsz. a sisakról tényleg beszélhetnénk, de ez is olyan nehéz szülés lesz,mint az autókba a biztonsági öv.
öszödibeszéd
2013. július 23. 08:58
Apám, megszólalt a szocialista pártlap és vele a 70-es évek. Srácok, menjetek el München belvárosába vagy Berlinbe, akkora kerékpáros-ellenőrzések és rendőri intézkedések vannak továbbá toronyház méretű büntetések, hogy ez a félázsiai szocialista bagázs egyből berosálna tőle. Sajnos nemegyszer azt láttom, hogy ez a borostás és avitt posztsztálinista magyar balodali értelmiség kreál egy hamis Európa képet, azért rajong, de fogalma sincs milyen a valódi európai szemlélet például a törvények, szabályok betartatása terén...
Fedor
2013. július 23. 08:57
A Critical Mass-ok egyik szervezője írta ezt tegnap a Facebook-ra, és én abszolút egyetértek vele: "Az ellenőrzés kapcsán beszéljünk pár szót a csengőről, mint kötelező tartozékról. Érthető a duda előírása az autókban, ahol egy hangszigetelt dobozba vannak zárva a közlekedők, ráadásul nagyobb sebességgel és hangosan közlekednek. Ugyanez áll a motorokra, ahol a bukósisak a hangfogó. Van is gond a dudával. Egy dudaszó kb. 10 dolgot jelenthet a segítségadástól az anyázásig, amiből minden közlekedő tudja milyen vicces félreértések szoktak adódni, sőt a dudaszó többsége indokolatlan, és a balesetmegelőzés helyett utólagos vita vagy az ijedtség okozta stresszlevezetés eszköze. Azért vitathatatlan a haszna, indokolt is a kötelező beépítése. A bringa viszont ebben is különleges. A kis sebesség, zaj, valamint a szabad száj lehetővé teszi, hogy a csengőt kiváltsa a KOMMUNIKÁCIÓ, ami sokkal egyértelműbb, pontosabb, finomabban hangolható, és akár interaktív is lehet. A gyakorlatban mikor csenget egy bringás? Ha profi, akkor úttesten szinte soha. Vészhelyzetben egyszerre fizikai képtelenség fékezni és csengetni, mert mindkettőhöz elengedhetetlen a hüvelykujjunk. Az autóban nem is hallják. Tipikus jelenség az is, hogy ha rácsengetek egy gyalogosra bicikliúton vagy úttesten, azonnal megtörik az addig kiszámítható mozgása. 5 esettel találkozhatunk: megtorpan, gyorsít, lassít, sasszézni kezd vagy lehajol keresni a leesett fémpénzét. Nos, nekem sokkal egyszerűbb, ha azt csinálja amit addig, inkább fékezem is, mint ez a szerencsejáték. A csengő ráadásul egyféleképp szól, de sokféleképp érthető, míg én tudok üzenni: - vigyázz! - jobbról! - balról! - elnézést! - gyere vagy menj csak! - előzök! - köszi! - Sanyiii! - stb. Ahelyett hogy örülnénk a bringázás előnyének, elkerülve minden félreértést és egymáshoz szólnánk, inkább csengetünk. Oké, lehet hogy van amikor hasznos lehet a csengő, nekem is van, nagyon szeretem a hangját is, de hogy kötelező legyen, és a rendőr megbüntessen azért hogy én szóval kérek és nem csengetek, az számomra minden csak nem logikus. Szerintetek hogy van ez?"
Teknős
2013. július 23. 08:55
Én csak a gyorsforgalmi úton kerékpározókra haragszom, akik még egyenesen ki is jelentik, hogy őket még rendőr ezért soha sem vegzálta, bezzeg az autósok az öklüket rázzák. Itt ahol én járok, egy pár méterre van a kerékpárút a négysávos mellett és mégis találkozom a 110-es tábla hatálya alatt biciklistákkal, fene a pofájukat. Nem, nem vagyok rá felkészülve, hogy az előttem menő takarásából hirtelen elém kerül egy idióta bringás. Ők meg nem értik. Ahogy hallom, a gyalogosok is tudnának mesélni a bringások közlekedéséről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!