Fejfájást okozó kihívó, világbajnokot keserítő gólszerző és a rekorder – hat legény a gáton!

2024. május 19. 06:06

A Marco Rossi által kijelölt, Európa-bajnokságra készülő keretben hat olyan labdarúgó van, aki már a harmadik kontinenstornájára készül. Bemutatjuk mi történt velük Bordeaux-tól Kölnig.

2024. május 19. 06:06
Szabó Péter

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Hat legény van a gáton! A Marco Rossi által kijelölt, Európa-bajnokságra készülő keretben hat olyan labdarúgó van, aki már a harmadik kontinenstornájára készül. Megnéztük, milyen utat jártak be az elmúlt nyolc évben klubcsapataikkal, és milyen szerepet kaphatnak idén a szövetségi kapitánytól.

A hat játékos közül egyetlen olyan van az előkelő listán, aki bár harmadszor szagolhat bele az Eb páratlan atmoszférájába, mégsem léphetett még pályára a tornán.

Ezt is ajánljuk a témában

Dibusz Dénes

Az egy évtizede a Ferencváros parádézó kapus 2014 óta gyűjtögeti válogatott mérkőzéseit (35-nél tart), harmadszor utazhat Eb-re, de a tűzkeresztségen ezidáig nem eshetett át. Bernd Storck 2016-ban Király Gábort, Marco Rossi 2021-ben Gulácsi Pétert állította a gólvonalra, így Dibusz kétszer is a kispadról szurkolhatott a nemzeti együttesnek. A zöld-fehérek kapujában azonban hosszú szezonok óta kifogástalanul teljesít, rendre halmozza a bravúrokat, csapatkapitányként ráadásul kivette a részét a Fradi nemzetközi felemelkedéséből is, az európai kupák csoportkörében nem csak részt vesz, de zsinórban másodszor a tavaszi folytatást is kivívta az együttes. 

Dibusz eközben Gulácsi súlyos sérülése miatt címeres mezben is első számú kapussá lépett elő, az Eb-re vezető úton végigvédte a selejtezősorozatot, magabiztos teljesítményére bátran építhetett Marco Rossi.

A szövetségi kapitány komoly dilemma, vagy adott esetben fejfájás előtt áll: bizalmat szavazzon-e az Eb-n Dibusznak vagy a lipcsei Gulácsi kapjon lehetőséget a visszatérése után. Rossi egyelőre felváltva védeti a két klasszist, hamarosan azonban döntést kell hoznia.

A kerethirdetés apropóján tartott sajtótájékoztatón egyébként úgy fogalmazott:

Kapus nélkül játszunk majd, így megúszom a döntést”

mosolygott a válogatott szövetségi kapitánya.

Ezt is ajánljuk a témában

Gulácsi Péter

A legendás Király Gábor visszavonulása után nehéz örökség szakadt Gulácsi Péter nyakába, de a 2015 óta az RB Leipzig kötelékében szereplő, rendre kimagasló produkciót nyújtó kapus megoldotta a feladatot. A 2016-os Eb után a válogatott meztől elbúcsúzó „pizsamás” hálóőr utáni korszakban elsősorban Gulácsi Péter nevével kezdődött a válogatott összeállítása. Nem kérdés, a Bundesligában remeklő „Gula” kiérdemelte a mindenkori kapitány bizalmát,

egymás után nyerte meg az év magyar labdarúgója címeket, BL-elődöntőbe jutott klubcsapatával, rendre szerepelt a neve a német liga különböző álomcsapataiban.

Így volt ez egészen 2022. október 5-ig, amikor súlyosan megsérült a Celtic elleni BL-mérkőzésen, a felépülése pedig egy újabb műtét miatt fájóan elhúzódott. A 2021-ben rendezett Eb-t még végigvédte, nem sok kellett volna a halálcsoportból (francia, portugál, német, magyar) való bravúros továbbjutáshoz, tényleg kézzel fogható közelségben volt a csodához a csapat Németországban. A sérüléséből való visszatérés óta azonban mindössze egyszer védett címeres mezben, a törökök elleni márciusi felkészülési találkozón – összesen 52 válogatott mérkőzésen lépett pályára.

Gulácsi egy minap adott interjúban elárulta, az Eb-szereplés mellett van egy hatalmas, régóta dédelgetett álma.

...én még egy világbajnokságon is szeretnék védeni.”

Fiola Attila

A szekszárdi védő tagja ugyan Marco Rossi Eb-keretének, ám a Fehérvár FC egyik, május eleji edzésén egy esés után vállsérülést szenvedett, az orvosi vizsgálatok pedig műtéti beavatkozást javasoltak.

Könnyen lehet, hogy a tornáig ismét fitt lesz, és szerepelhet Németországban – legalábbis ebben bízik a nemzeti csapat szakmai stábja, jelenleg a rehabilitációját végzi.

A válogatottban Dárdai Pál adott neki lehetőséget, aztán a norvégok ellen segített kiharcolni az Eb-szereplést, majd ott pályára is lépett. Az első meccsen, Ausztria ellen azonban sérülést szenvedett, így hamar véget ért számára a torna, amely után aláírt Székesfehérvárra, és azóta is a klub színeiben szerepel. Az előző Eb-n mindhárom csoportmeccsen kezdett, a világbajnok francia válogatott ellen emlékezetes gólt lőtt a telt házas Puskás Arénában, amely egy bravúrpontot ért.

A jelenleg zajló szezon közepén hónapokig nem állt klubja rendelkezésére, majd alighogy visszatért, ismét kidőlt a sorból. Télen töltötte be a 34. életévét, idén még nem játszott a címeres mezben, de karrierje során már 56 alkalommal is.

Ezt is ajánljuk a témában

Kleinheisler László

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a magyar Scholesról, azaz Kleinheisler Lászlóról mindenkinek a 2015-ös, norvégok elleni Eb-pótselejtezőn szerzett idegenbeli mérkőzés ugrik be. A debütálása alkalmával a német Bernd Storck szövetségi kapitány a kezdőcsapatba jelölte, a vörös hajú középpályás pedig a 26. percben góllal tette emlékezetessé azt az összecsapást. A győztes találata alapozta meg a franciaországi Eb-re való kijutásunkat.

A torna első két meccsén kezdett, a portugálok elleni thriller alkalmával azonban csak a kispadról szurkolhatott a mieinknek – a csoportkör után így is bekerült az UEFA álomcsapatába!

A 2016-os Eb-re még a Werder Brementől érkezett, a következő szezonban azonban már a Darmstadt kölcsönjátékosaként szerepelt Németországban. Jött a kitérő a Fradihoz, majd egy kazah kaland, hogy Horvátországban az eszékieknél ismét magára találjon. A 2021-es Eb-n mindhárom meccsen kezdett, és mindegyik alkalommal a hajrában kapta le Rossi a pályáról – a franciák ellen ő volt a meccs embere!

Kleinit jelenleg hivatalosan a görög zöld-fehér Panathinaikoszhoz köti szerződés, de kölcsönben a Hajduk Splitben hangolódik a nyári tornára. Eddig 49-szer lépett pályára címeres mezben, egy időben szinte állandóan lecserélték, az utóbbi években azonban fordult a kocka, és a szövetségi kapitány rendre a hajrára tartogatja a fáradt védők ellen.

Ezt is ajánljuk a témában

Lang Ádám

A másik sérült játékos, aki helyet kapott Marco Rossi idei Eb-keretében: Lang Ádám. A ciprusi Omónia védője klubja március végi edzésén lábközépcsonttörést szenvedett, ám az első pillanattól kezdve rendkívül optimista volt a visszatérését illetően. Erre ugyan még várni kell, de a szövetségi kapitány megelőlegezett bizalma neki is jár. Sőt, nem is olyan megelőlegezett az a bizalom, Lang rendesen rászolgált az elmúlt években:

a 31 éves védő nélkül szinte elképzelhetetlen a válogatott hátsó alakzata, 2021. szeptember 5-e óta nem mulasztott válogatott meccset, így egészen páratlan sorozatra lehet büszke!

A 2016-os tornán még fehérvári labdarúgóként játszotta végig mind a négy mérkőzést, a 2021-es Eb-n viszont nem kapott egyetlen percet sem. Hogy most helye lesz a kezdőcsapatban a 67-szeres védőnek az nem is kérdés, az egyetlen kérdés csupán az, hogy egészséges lesz-e, és visszanyeri-e a formáját a felkészülés kezdetére?

Ezt is ajánljuk a témában

Nagy Ádám

A jelenlegi keretben a legtöbb, címeres mezben lejátszott mérkőzésre (79) Nagy Ádám lehet büszke. A középpályás húsz évesen robbant be a Ferencvárosban, gyorsan felhívta magára a figyelmet érett, megbízható játékának köszönhetően az év NB I-es felfedezettje címet is elnyerte 2016-ban, a koronát mégis az Eb-n tette fel a szezonjára. Az osztrákok legyőzésekor, az izlandiak elleni döntetlen és a Belgium elleni búcsú során is lehetőséget kapott Bernd Storcktól, nem véletlen, hogy hamar nyugati európai klubok célkeresztjébe került. A Sports Illustrated az Eb legjobb 10 fiatal tehetségét felsoroló listájára is feltette, 2016. július 14-én le is csapott rá az olasz élvonalbeli Bologna. Az olaszországi évek után Bristolban belekóstolhatott az angol Championship páratlan atmoszférájába, a részben hazai rendezésű 2020-as Európa-bajnokságra (2021) is innen érkezett. Mindhárom mérkőzésen a kezdőcsapatba jelölte Marco Rossi, aki most is komoly szerepet szán a Serie B-ben biztosan bentmaradó Spezia együttesétől utazó Nagynak. A Pisánál nem kapott elég lehetőséget, így télen klubot váltott. Hogy miért döntött a Spezia mellett?

Rossi sokat segített a döntésem meghozatalában. Bizonyára nem kell ecsetelnem, menyire jól ismeri ő az olasz futballt. Tudta, és elmondta, milyen stílusú focit játszik a Spezia, és én mennyire illek bele ebbe a csapatba”

– jelentette ki a Mandinernek adott interjújában Nagy Ádám.

A 28 éves középpályás az Európa-bajnokságon ünnepli majd a születésnapját, a svájciak és a németek elleni meccs között tehát lesz oka az ünneplésre, bízunk benne, hogy a mérkőzések végén is lesz miért mosolyognia. Ha legalább az egyik csoportmeccsen pályára lép, akkor Nagy Ádám lesz a magyar labdarúgás történetének legtöbb Eb-mérkőzésen szereplő futballistája. Eddig hatnál jár, s az lenne a hetedik meccse, ami rekord!

Ezt is ajánljuk a témában

Történelmi figurává válhat a nyáron Nagy Ádám

A Spezia magyar válogatott labdarúgója újra játékba lendült, s lapunkkal tudatta: a németországi Európa-bajnokság után is Olaszországban szeretne maradni. Elárulta, mi motiválja a rekorddöntés mellett, s hogy látja a szerepét Marco Rossi csapatában.

 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­É­­­r­t­é­­k­­­e­­­l­d­­ ­­a­­­ ­­s­­z­­e­­­x­­i­­ ­­­p­­­u­­­n­­c­­i­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!