Áll a bál a csatornán túl, szexizmussal vádolják a volt Liverpool-menedzsert

2024. március 03. 06:18

Szexizmussal vádolták meg a szakembert, aki reagált a kínos esetre. Mivé lett ez a modern PC-világ?

2024. március 03. 06:18
Szabó Péter

Tisztán emlékezhetünk arra, mekkora vihart kavart a korábbi legendás német teniszező, Boris Becker ártatlan kijelentése, aki a 2021-es wimbledoni Grand Slam-tornán megdicsérte Fucsovics Márton lelátón szurkoló akkori párját. Amikor a kamera az ifjú hölgyet mutatta, a szakkommentátor száját az alábbi mondatok hagyták el:

Azt mondják, a magyar nők a legszebbek a világon. Nem tudom, de az biztos, hogy ő nagyon csinos”

– fogalmazott Becker, a korábbi kiválóságot pedig rögtön szexizmussal vádolták meg. A Women in Sport (Nők a sportban) nevű brit szervezet kikérte magának az elhangzottakat, miközben az érintett, Böszörményi Anett, közösségi oldalán megköszönte a bókot...

Nos, itt van a legújabb balhé Nagy-Britanniából. Ezúttal Skóciában fakadt ki a PC-világ, miután a Liverpool korábbi és a Celtic jelenlegi menedzsere, Brendan Rodgers a múlt hétvégi bajnoki mérkőzés után azt találta mondani a BBC őt faggató riporterének, hogy „jó kislány”.

De hogyan is fogalmazott Rodgers pontosan?

A vasárnapi, Motherwell elleni idegenbeli győzelem meglehetősen felfokozott végjátékot hozott, a zöld-fehérek csak a ráadás perceiben tudták a maguk javára fordítani a találkozót (egy 94., és egy 96. percben szerzett góllal), de végül 3–1-re nyertek. A meccs után a skót bajnoki versenyfutásra utalva – jelenleg mindössze két pont a különbség az ősi rivális Rangers és a Celtic között – Brendan Rodgers azt mondta az őt kérdező BBC-s riporternőnek, Jane Lewisnak: „A történetet már megírták erről a csoportról, de mi megírjuk a saját történetünket.”

A hölgy elégedetlennek tűnt a választ hallva, de a szakember kiegészítette: „Nem, pontosan tudod, mire gondolok.”

Amikor ismét feltett egy kérdést, Rodgers azzal fejezte be az interjút, hogy hozzátette: „Kész, jó kislány, jól csinálta

– ez utóbbi mondat szolgáltatta a támadások alapját a For Women Scotland kampánycsoport részéről, amely alkalmi szexizmussal vádolta meg a szakembert, és így reagált: „Rodgers bocsánatkéréssel tartozik a riporternek!”

Brendan Rodgers, a Celtic menedzsere később elmondta, „szomorú a társadalomra nézve” miképpen reagált a riporter előtt tett „jó kislány” megjegyzésére, mint ahogy az is, az emberek nagy része most földbe akarja döngölni emiatt. A szakember ezért a keddi, Dundee FC elleni bajnoki előtti szokásos sajtótájékoztatója elején ezzel a kérdéssel is foglalkozott.

„Szeretnék reagálni a vasárnapi esetre: sajnos olyan világot élünk, hogy a társadalom mindig keres valami okot, amin meg lehet sértődni. Igyekszünk találni valamit, ami sértő, és megpróbáljuk rákenni egy emberre. Ugyanúgy, mint minden újságíró, riporter vagy bárki a médiában, én is a kapcsolatokra alapoztam az életemet. Mindig tiszteletet, udvariasságot és időt adtam az embereknek, és ez soha nem fog változni” – jelentette ki Rodgers.

„Edzőként is emberekkel foglalkozom, játékosokkal, akikkel szeretném folyamatosan javítani a kapcsolatomat, ugyanúgy, mint a médiában szereplőkkel.

Beszéltem Jane-nel, és nem sértődött meg. Nevettünk ezen a helyzeten. Biztos vagyok benne, hogy továbbra is kínos kérdéseket fog feltenni nekem. Minden héten találkozom vele, és továbbra is jó lesz a kapcsolatunk.

A dolog iróniája egyébként az, hogy nem is olyan régen osztottam meg a játékosaimmal Jessica Watson történetét, aki 16 évesen egyedül hajózott a világ körül. Ez egy igazán inspiráló dokumentumfilm. Tudattam a játékosokkal, hogy milyen inspirációt kaphatnak egy ilyen korú nőtől” – emlékeztetett az edző, utalva arra, hogy mennyi mindent lehet tanulni a gyengébbik nemtől.

„Szóval rendkívül elszomorítónak tartom a támadást, és szomorú vagyok a társadalom miatt is. Az emberek annak a módját keresik, hogy valahogy lenyomjanak a víz alá, ha lehetőségük adódik rá, és ez nem szép” – tette hozzá Rodgers.

Hogy reagált a „sértett”?

Természetesen Jane Lewis is megszólalt az incidenst követően. A riporter nem sértődött meg a megjegyzéseken, sőt, egyenesen kijelentette:

Nem éreztem úgy, hogy bármiféle sértés történt volna...

Egyértelmű, hogy a vasárnapi interjú beszédtéma lett, de nem hiszem, hogy Brendan Rodgers meg akart volna sérteni. A magam részéről lezártam az ügyet” – fogalmazott Lewis.

Fotó: Domenico Cippitelli/NurPhoto via AFP

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:13
🍓 ️ ­­A­­ ­­­d­­­ö­­g­­­ö­s­­­ ­l­­á­n­y­­o­­k­­­ ­­­v­­á­r­n­­a­­­k­ ­­r­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­𝗙­𝗨­𝗡
Csányi Gyuri
2024. március 03. 10:22
Ahhoz, hogy az élet fennmaradjon, reprodukció szükséges. Az élet szexista.
blanconegro
2024. március 03. 10:00
"sajnos olyan világot élünk, hogy a társadalom mindig keres valami okot, amin meg lehet sértődni." Igaz, és valóban sajnos.
2024. március 03. 07:18 Szerkesztve
nekem intellektuális erőfeszítésembe telik, hogy megtaláljam ezekben a kifejezésekben a szexizmust. mindenesetre: az alapállásnak annak kellene lennie, hogy az adott illető mit érez, nem pedig önjelölt szervezetek mondják meg ezt neki, ideologiai alapon. ebben az esetben ugyanis az önjelölt szervezet az, aki víz alá akarja nyomni a társadalom különböző tagjait. hogyan kell tehát akkor szerintük helyesen viselkedni? ha becker azt mondta volna a csinos csajra, hogy: "hát ez a csaj nem is annyira csinos" - az is szexizmus lenne? ha a fociedző azt mondta volna a riporternőnek, hogy "jól csináltad fiam", abba nem lehetne belekötni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!