Világbajnok a magyar vízilabda-válogatott – Magyarország–Görögország ötméteresekkel: 14-13

2023. július 29. 11:04

A magyar válogatott kiélezett küzdelemben büntetőkkel nyerte meg a hihetetlenül izgalmas döntő mérkőzést.

2023. július 29. 11:04
Fukuoka, 2023. július 29.
A magyar válogatott játékosai ünneplik gyõzelmüket a férfi vízilabdatorna döntõjében játszott Magyarország - Görögország mérkõzés végén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én. A magyar férfi vízilabda-válogatott ötméteresek után 14-13-ra gyõzött a görög csapat ellen és aranyérmet nyert.
MTI/Koszticsák Szilárd

A spanyol válogatott elleni utolsó másodpercben szerzett góllal elért hihetetlen győzelmével a magyar férfi vízilabda válogatott megszerezte az olimpiai részvétel jogát és bejutott a fukuokai vizes világbajnokság döntőjébe, ahol a vb-döntőben története során első alkalommal játszó görög válogatottal játszik. Kövesse velünk a mérkőzést!

A magyar vízilabda-válogatott: 1 Lévai Márton (k), 13 Vogel Soma (k), 2 Angyal Dániel, 3 Manhercz Krisztián, 4 Pohl Zoltán, 5 Vámos Márton, 6 Nagy Ádám, 7 Zalánki Gergő, 8 Fekete Gergő, 9 Német Toni, 10 Varga Dénes, 11 Jansik Szilárd, 12 Molnár Erik.

Magyarország–Görögország 14–13 (4–2, 1–2, 2–3, 3–3, 4-3)

1. negyed

Az első labdát mi hoztuk el Varga Dénesnek köszönhetően. Jansik bejátszását követően Fekete Gergő ellen szabálytalankodnak a kiállítás után Vámos lő, de a görög kapusról kijön a labda. A görög ellentámadás viszont sikeres, emberelőnyből eredményes az ellenfél. Bejön Német Toni is, ki is állítanak róla a egy görög játékost, Jansik éles szögből kapufát lőtt, a kipattanó labdát viszont megszerezzük. Zalánkit szabadon hagyják, ő pedig ezt ki is használja. 1-1 az állás. A görög támadásnak gyorsan vége, Vogel Soma mutat be szép védést. A mi támadásunkat viszont Vámost szabálytalansága miatt fújja vissza a bíró. A kapusok pillanatai következnek: mindkét oldalon egy-egy szép védést láthatunk. 

A labdát viszont megszereztük, és egy hihetetlen centerezést követően Zalánki ujjheggyel pöccinti át a kapus feje fölött a labdát!

Az állás 2-1. A görögök támadása sikertelen, hiába kerülnek emberelőnybe. Mi viszont fordulásból sikeresen támadunk, Varga Dénes távolról talál be. Valami a görögöknek is összejöhet: újabb emberelőnyüket azért sikerült belőniük. A magyar csapat hosszan passzolgat, majd Manhercz lő, de Zerdevasz nagyot véd. Az ismétlést azonban Fekete Gergő a hóna alatt pattintja be a hosszú sarokba, 4:2 A görögök a fordulás után a felső lécet találják el, a magyar csapat viszont az ellentámadás közben elveszíti a labdát, kontrafault.  A negyed végén az állás: 4:2. 

2. negyed

A második játékrészben a görögök szerzik meg először a labdát, de Nagy Ádám kiállításával hiába kerülnek emberelőnybe, kivédekezzük a támadást. Jansik gólt szerez, de a bírók szerint két méteren belül volt, elveszik tőlünk a labdát. Egy kockázatos passzt követően elveszítjük a labdát, a görög center, Nikolaidisz viszont hiába kap jó labdát, fölélövi. Továbbra sincs gól a második negyedben. A magyar ellentámadás is eredménytelen, a görögök viszont fordulásból megszerzik a játékrész első akciógólját. Geniduniasz távolról eredményes. Emberelőnybe kerülünk, türelmesen passzolgat a csapat, majd távolról Manhercz lő óriási erővel. góóól! 5-3-as állásnál a görögök támadnak, és sajnos ők is szép gólt szereznek egy távoli lövésből Szkumpakisz révén. A magyar ellentámadás után a görög kapus, Zerdevasz ismét jól véd, immár hatodszor a mérkőzésen. 

A görögök próbálkoznak, hosszan kijátsszák, a támadóidő végén eleresztett lövést azonban blokkoljuk. 

Mindkét oldalon egy-egy kapufa, marad az 5-4. Fekete Gergő kap középen labdát, de a hiába kő közelről, a kapus megint jó helyen van, nem kapunk ötméterest sem. A görögök támadnak az utolsó másodpercekben, de Vogel Soma is szép védést mutat be, marad az 5-4. 

Ezt is ajánljuk a témában

3. negyed

Megint a görögök hozzák el a labdát, így hiába volt emberelőnyünk az előző negyed végi kiállításnak köszönhetően, Fudulisz lövését azonban szépen blokkoljuk. támadnánk, de kontrafaultot, ítélnek a bírók, Manherczet viszont ki is állítják. Épp visszajöhetne, amikor ötméterest kapnak a görögök.  Geniduniasz belövi, 5-5. Fekete Gergő pattint távolról, de a nagy erejű lövés a kapufát találja telibe. Ellentámadásból viszont egy távoli lövéssel fordítanak a görögök, 5-6 az állás. A következő magyar akciót viszont sikeresen állítják meg a görögök. Kiállítás nálunk, a negyed felénél vagyunk, a görög válogatott pedig időt kér. De hiába, a támadóidő végén belenyúlunk egy passzba, és mi is emberelőnybe kerülünk, sőt kettős fór! Vámos pedig a hosszú passzjáték végén messziről bombáz a kapuba. Angyal kiáll, görög fór, de hiába pattintanak éles szögből, megszerezzük a labdát és támadunk. Mi nem, a görögök viszont gólt szereznek, 6-7 a javukra. Újabb támadásuk viszont a jó centerezés ellenére eredménytelen, kontrafaultot fúj a játékvezető. Ahogy ellenünk is. Az utolsó percben megint Angyalt állítják ki, a görögök jól passzolgatnak, de a bejátszott labdát a végén Zalánki lehúzza. Az időkérésünket követően 25 másodperc maradt. Kijátsszuk a végéig, 

Manhercz szinte félpályáról lő egy bődületesen nagy gólt! 7-7 az állás a negyed végén. 

4. negyed

Végre megint mi hozzuk el a labdát! A bejátszás viszont Zerdevasz kezébe került. Újabb támadásunk viszont már eredményes, Jansik Szilárd gyönyörűen megkerülve a blokkot bedobja a sarokba a labdát. A görögök emberelőnyben először kapufát szereznek, Vogel pedig az újabb lövést kivédi. Gyorsan fordulunk, Vámos lő messziről, de a felső lécet találja telibe, a görögök pedig kiegyenlítenek Fudulisz révén. Szavakkal nehezen leírható, hogy Manhercz milyen gólt szerez... Öt másodperccel a támadóidő vége előtt befordul a szélről, és szinte a vízen lebegve lövi be a kapus hóna alatt, Zerdevasz már hiába öleli át a magyar játékost, 9-8. A görög csapat azonban erre is válaszol. Szépen kijátsszuk az emberelőnyünket, a végén pedig Zalánki lő  nagy gólt! De nem sokáig vezetünk, a kiválóan Geniduniasz lövését majdnem megfogja Vogel, de becsorog. 

Másfél perccel a vége előtt Manherczet kiállítják, a görög bejátszást követően kapura lőtt labdát már mindenki bent hiszi, kivéve Vogelt! Kapusunk óriásit véd!

Varga Zsolt szövetségi kapitány időt kér, de egy görög labdaszerzést követően kiállítják Zalánkit. 36 másodperccel a vége előtt a görögök támadhatnak, időt is kérnek. A végén viszont blokkolunk, és 17 másodperccel a vége előtt tmáadhatunk, de az előredobott labdát kapufára lőjük. 10-10 a vége a rendes játékidőben. 

ÖTMÉTERESEK

Varga Dénes lő először, de Zerdevasz fején pattan a lövés. 0-0

Fudulisz következik. Vogel megint óriásit véd! 0-0

Vámos belövi! 1-0

Papanasztasziu szintén. 1-1 

Zalánki magabiztos gólt szerez. 2-1

Guvecisz lövését Vogel védi ki. 2-1

Jansik lövését kapufára tolja a görög kapus. 2-1

Vogel megint véd, Argiopulosz  lövése is kimarad. 2-1

Fekete Gergő lövése is kimarad. 2-1

Geniduniasz belövi. 2-2 

Varga Dénes most gyorsan lő, gól! 3-2

Fudulisz is gólt szerez. 3-3

Vámos lövése is gól! 4-3 

Papanasztasziu lövésénél Vogel óriásit véd, nyertünk!

Fukuoka, 2023. július 29.
A magyar csapat ünnepli gyõzelmét a férfi vízilabdatorna döntõjében játszott Magyarország - Görögország mérkõzés végén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én. A magyar férfi vízilabda-válogatott ötméteresek után 14-13-ra gyõzött a görög csapat ellen és aranyérmet nyert.
MTI/Koszticsák Szilárd
Így ünnepelte a világbajnoki győzelmet a magyar vízilabda-válogatott
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mindenki a medencében, a csapattársak Vogel Soma nevét skandálják.

 A rendezők már vinnék el a kaput, hiszen a japán szervezők nem ismerik a szokást, hogy a győztes csapat felteszi a zászlót a felső lécre. De végül fent a magyar zászló, készülnek a fényképek, a magyar csapat önfeledten ünnepel. A magyar vízilabdázás történetében negyedszer szereztünk világbajnoki címet. 

 

Cikkünk frissül!

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2023. augusztus 13. 21:04
Gratulálok fiúk! A legnagyobbak vagytok!!! Büszkeség!!!
gyaloggos
2023. július 29. 19:59
surviver! "Hol az EX-JUGÓ vizipóló ???" NAGYON rendben van az, a szerbek az elmúlt években egyeduralkodók verhetetlenek voltak. Most visszaestek kissé, de jók ők most is, és a horvátok is!
gyaloggos
2023. július 29. 19:56
GRATULÁLOK, NAGYON szép győzelem !
lynx
2023. július 29. 19:11
Az a szerencséjük, hogy nem én voltam ott góré, mert a tavalyi budapesti 7. hely után az egész bagázst szétzavartam volna. Belátom, a vízi pólóban meg lehet bízni a szakvezetésben és ezek a fiúk nemcsak labdazsonglőrök, de csapatjátékosok is. A világ legjobbjai. Ma nincs ellenfelük. Pár évig mindent vinni fognak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!