Márciusban indul a közbringa-rendszer Szegeden

2013. január 16. 16:03

Magyarországon elsőként Szegeden valósul meg a közösségi kerékpárkölcsönzés. A rendszer indulása márciusban várható, a bicikliket óránként 200 forintért lehet majd kölcsönözni, de 800 forintnál senkinek sem kell többet fizetnie.

2013. január 16. 16:03

Márciusban startol Magyarország első közbringa rendszere Szegeden. Az eredeti tervek szerint már tavaly szeptember végén elindult volna a közösségi kerékpárkölcsönzés – melyet Szegeden Citybike-nak hívnak majd –, ám a rendszer felállítása némileg több időbe került – írja a Szeged Café. A csongrádi megyeszékhely közbringa rendszerét nem a város, hanem a kivitelező szegedi Sund Magyarország Kft. üzemelteti majd, mely több mint 45 millió forintos támogatást nyert a projektre.

A tervek szerint a város 12 pontján összesen 70-80 kerékpárt lehet majd igénybe venni, további 20-30 pedig a cégnél marad tartaléknak. Ami az árakat illeti: a kölcsönzéshez szükséges regisztráció ingyenes lesz, utána óránként 200 forintba kerül majd a bringák használata, az egész napos bérlet pedig 800 forintba. Ennél az összegnél annak sem kell többet fizetnie, aki egy nap több mint négyszer kölcsönzi ki egy-egy órára a biciklit.

A kerékpárkölcsönző minden nap reggel 6 és este 21 óra között működik majd, a bringákat azonban csak a szegedi körtöltésen belül lehet majd használni. Ha valaki kivinné a területről a kerékpárt, akkor ötször hívják a megadott számot, hogy figyelmeztessék. Ha nem sikerül elérni a kölcsönzőt, akkor a biciklikre figyelő örző-védő szolgálat a kerékpárokba szerelt GPS-jeladók segítségével megkeresi a bringát. A kerékpárokat folyamatosan szervizelik, és figyelik azt is, hogy melyik tárolóban mennyi bringa van, így azokat az igényeknek megfelelően át tudják csoportosítani a tárolók között.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Grüezi
2013. január 17. 13:38
Lesz mit ellopni:D A Tolvajkergetőknek is kellett még egy rádiós jeladó, ja meg figyelés, nehogy kiszedjék (ha már így jól belekürtölik a nagyvilágba).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!