Történelmi pillanat: Újra van tengeri kikötője Magyarországnak

2021. február 01. 21:58

Tavaly decemberben zárult le az olaszországi Triesztben található kikötői terület és üzemeltetési koncesszió adásvétele, vagyis Magyarország saját tengerparttal rendelkezik – írja a Portfolio a hvg cikkére hivatkozva.

2021. február 01. 21:58
null
Rádi Balázs

Másfél évvel ezelőtt jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter a vásárlást, ám a tranzakciót csak most sikerült lezárni. „Az olasz cégadatbázis tanúsága szerint a koncessziót birtokló, Aquila nevű olasz cég december 17-én került a kikötői projektre létrehozott magyar állami zrt, az Adria Port 100 százalékos tulajdonába” – közölte a Portfolio a hvg cikkére hivatkozva.

Azonban lesz még munka a kikötőn a használatbavétel előtt. „A kikötő és a mögé tervezett logisztikai központ kialakítása előtt kármentesíteni kell a 300 méteres partszakaszt. De – legalábbis az olasz sajtó értesülései szerint – még előbb egy örökségvédelmi eljárást is le kell folytatni, aminek adminisztrációja akár egy évet is igénybe vehet” – írják a források.

A terület fejlesztéséhez a magyar állam az uniós helyreállítási alap forrásait venné majd igénybe a hírek szerint.

A hvg azt is közölte, hogy „a terület egyik részéért és a kikötői koncesszióért (amely az Aquila nevű leánycégben van) 15 millió eurót fizetett Magyarország, vagyis összesen 9 milliárd forintot. Egy másik területért pedig 10 millió eurót fizetett a kormány.”

Címlapkép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) az olasz parti őrség hajóján Trieszt kikötőjében 2019. július 5-én. Magyarország egy 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező, 32 hektáros területet vásárolt meg Trieszt kikötőjében 31 millió euróért, 60 éves koncessziós szerződés keretében. Forrás: MTI/KKM/Burger Zsolt

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palika1955
2021. február 04. 18:58
Viktorka mindig hajóskapitány akart lenni gyerekkorában... később lett lókupec.
Camael
2021. február 04. 18:57
hát ez nagyszerű ,kikötő már van akkor most építsünk egy anyahajót a gripenjeinknek
Szuverén maffiaállam
2021. február 04. 18:57
Lesz hova beparkolnia Kakadunak a Lady MRD-vel.
Senki Alfonz
2021. február 04. 18:56
Lesz tengernagyunk is, fehér lova is lesz????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!