Robotnővérek és a magyar egészségügy digitális forradalma

2015. december 02. 11:39

Miközben dúl a háború a magyar egészségügyben (tüntetnek a nővérek és más egészségügyi „középkáderek” a jobb megélhetésért), a világ másik felén egyre-másra jönnek ki az okos eszközök és intelligens megoldások. A legújabb trend a robotika és a tele-diagnosztika. Magyarországon már ingyenesen letölthető a Mobil Egészségnapló és Tájékoztató Alkalmazás, rövidebb nevén MENTA. A naplózott táplálkozás-, mozgás- és más egészségügyi adatokat már a háziorvosnak is elküldhetjük online.

2015. december 02. 11:39
Admin

Az örök élet ígérete a földi siralomvölgyben

Jobb életminőséget és nagyobb átlagéletkort is hoztak a technikai fejlődés évtizedei, emiatt megnövekedett az idősebb generáció aránya. A kevesebb fiatal viszont kevesebb erőforrást jelent az idős gondozásban. Erre a problémára megoldás a „robotnővérek” vagy robotápolók alkalmazása. Az ötlet Japánból ered, itt él a világ legidősebb társadalma, a népesség egyharmada 65 feletti, az egy főre eső születésszám pedig csak 1,2. A robotizált gondviselés tehát hasznosnak ígérkezik. A Machine Industry Memorial Foundation szerint, az ország 21 milliárd dollárt spórolna meg, ha emberek helyett robotokkal gondoskodna a rászoruló idősekről. Mindez nem megy az egyik napról a másikra a Felkelő Nap országában sem, a nagy robotnővér projekt még csak a „Robear” fázisnál tart. A medvéhez hasonlító gép ülő vagy fekvő betegeket tud emelni és szállítani. A legújabb változat már akár 140 kilót is képes hordozni. A külseje azért nem antropomorf, mert a prototípusos tesztek alapján a medve külső sugallta a legnagyobb biztonságot és erőt, megbízhatóságot az idősek számára.
 
 
Az antropomorfizáció megkerülhetetlen
Amerikában viszont éppen a fordítottja az igaz, a Pearl nevezetű robotasszisztens gyakorlatilag emberként viselkedik, emlékezteti a rábízott időseket a feladataikra, mikor kell bevenniük a gyógyszereiket, segít eligazodni a kórház labirintusaiban, de döntéshozó modulja is van, így kimaradt gyógyszer és rosszullét esetén is tudja, kit értesítsen. Figyeli az idősek szokásait és tanul, így lesznek a figyelmeztetései hatékonyabbak. A robotnővérek tehát már működhetnének, de általános bevezetésük nemcsak technikai, hanem etikai problémát is felvet. Egy hús-vér nővérnek ugyanis nap mint nap komplex döntéseket kell hoznia a betegekről, be kell tartania szabályokat, és a pácienst is méltósággal kell kezelnie. Ha visszautasítja a gyógyszert, vajon a robotnővér hogyan kezeli ezt a helyzetet? Több oka lehet ugyanis ennek. Egy automata rendszer addig próbálkozzon, míg be nem veszi, vagy informálja az ügyletes orvost? Az emberi erőforrás tehát még mindig sokkal hatékonyabb, hiszen ha nincs elég adat, akkor tud kérdezni és dönteni. Valószínűleg az „igazi” robotnővérek is majd csak a működőképes mesterséges intelligencia megjelenése után lepik el tömegesen a kórházakat.
 
 
Maradjon egészséges!
A Mobil Egészségnapló és Tájékoztató Alkalmazás egyrészt tájékoztat, másrészt az egészségügyi adatainkat a naplókban tudjuk gyűjteni, és meg tudjuk osztani a háziorvossal. Az alkalmazással naplózhatjuk a vérnyomás- és vércukor értékeinket, a testtömeg-, mozgás- és táplálkozásnaplón kívül a gyógyszerszedésünk is követhető. Van egy betegségkalauz és szolgáltatáskereső is, amellyel meg lehet találni a háziorvost, a diagnosztikát, a fekvő- és járóbeteg ellátóhelyeket és a gyógyszertárakat. Fontos része a szoftvernek a családegészségügy, egy mobilalkalmazással nem lehet megcélozni mindenkit, de szerettek volna elérni sok embert, gyerekeket és időseket is, ezért az Android és iOS platformon futó alkalmazásban egy fiókhoz több profil is csatlakoztatható, így a nagymama vérnyomásának adatai is rögzíthetőek és megoszthatók a háziorvossal. Az adatokat megosztani két módon lehet: vagy valamilyen üzenetben elküldeni, az orvosnál ez táblázatos formában jelenik meg. Fejlesztettek egy műszaki leírást is, ami alapján az orvosok egy kis informatikai fejlesztés után át tudják venni a naplóadatokat.
 
 
Másolni nem bűn manapság jó ötleteket
A MENTA célja, hogy forradalmasítsa az egészségüggyel kapcsolatos nézeteket, vagyis az orvos-páciens kapcsolatát kicsit átformálja, azzal hogy az adatokat közösen tudják kezelni, a beteg is belátás kap(hat) hogyan működik az orvoslás a mindennapokban. Az orvos pedig végre leereszkedik az elefántcsonttornyából az egyszeri emberek közé is, a latin és görög kifejezések mágikus köpenyét levéve emberarcúvá válva gyógyít(hat)ja betegeit. Ehhez mindent összelegózott a kormányzat egészségügyi tárcája, amit máshonnan manapság lehet (hiszen ne feledjük ezeket az ötleteket és megoldásokat a világ boldogabbik felén már eddig i sikerrels használták), ami minden drága okoskarkötőben vagy okostelefonban benne van, ezt butították le, hogy majdnem mindenki akinek van mobilja és mobilinternete vagy Wi-Fije hozzáférjen ehhez a rendszerhez. Jelenleg potenciálisan 3.5 millió embert érhet el majd a program, ha az emberek is komolyan veszik a MENTA-t majd és nem digitális analfabéták, mint ahogy a szociológusok sejtetik már régóta. Az, hogy a gyerek a Messengeren és a SnapChaten tolja egész nap, még nem jelenti elboldogul majd a MENTA-val is, a nyugdíjasokról már nem is beszélve.
 
 
Az ördög a részletekben rejtekezik ismét
A MENTA lelke az Egészségnapló, vagyis a célja elsősorban nem a betegek, hanem az egészség megőrzése és fejlesztése. Minden eü adatunkat így egy helyen láthatjuk, sosem vesznek már el, de a méréseket is látjuk egymás után, jelez a rendszer automatikusan, ha valami veszély fenyeget (vérnyomás stb.) Mellékesen látjuk a testtömeg változásokat, a vércukorszintünket, a vérnyomásunkat, de a gyógyszerek szedését is nyomon követhetjük, vagy ha speciális diétát kell betartanunk is gép szelíden figyelmeztet. Heti és havi kiértékeléseket is összeállít, így első kézből látjuk mennyire változik testünk, láthatjuk egészségünk virul vagy romlik, illetve ennek mi lehet az oka. De a MENTA alapvető célja mégis az, hogy az adatokat az ügyfélkapun keresztül a háziorvosunkkal is meg lehessen osztani. Így a gyógyszerszedés, illetve a szenzorok által naponta mért adatok azonnal felhasználhatóak lesznek. Ha például kórházba kerülünk, lebetegszünk, és konzultálni kell az orvossal, mentőssel, ők rögvest tudják mi a teendő és hova vigyenek minket.
 
 
A jövő már elkezdődött
A jövőre induló e-kártyával mindez még egyszerűbben fog működni, hiszen ez a digitális mindenes okmány tb-kártyaként is funkcionál majd a hétköznapokban. Az Egy Kártya Mindenek Felett megoldásban sok kényelmi funkció rejtekezhet, ha okosan fogja kormányunk majd ki is használni ezeket. A MENTA itt lép a képbe, ha egy egészség appon van minden adatunk, akkor például láthatjuk majd, hogy a Bajcsy-kórházban milyen értékeket kaptunk a vérvételkor, amikor ott nyaraltunk július közepén a Neurológián egy stroke-ot kiheverve. Hasonlóképpen erénye a megoldásnak a szolgáltatáskereső, ami egy térképen mutatja meg hol van a közelben gyógyszertár vagy orvosi rendelő, de ímél címe és telefonszáma is szerepel, ha analóg módon szeretnénk kivitelezni az orvos meglátogatását fizikai valónkban. Végül, de nem utolsósorban nem hiányozhat belőle a betegségkalauz és gyógyszeradatbázis sem, de a betegjogi tájékoztató és az aktuális szűrési kampányokat is látjuk benne. De mi is beszkennelhetjük a csak analóg módon meglévő leleteinket a gyorsabb digitalizálás végett, melyet a háziorvosunk majd meg is köszön nekünk valószínűleg. Felvetődik a személyes adatok védelmének problémája, ugyanúgy, mint az e-kártya kapcsán itt is a MENTA esetében is, de a fejlesztők megnyugtatnak, a jelenleg hatályos szigorú adatvédelmi irányelvek betartásával tárolják ezeket és kezelik, hiszen a központi rendszerrel csak így lehet összekötni azt. Persze ez egészen addig szép és nyugodt álmokat ígér, míg ki nem robban az első ilyen egészségügyi adatokkal való visszaélés tudjuk, de ne fessük az ördögöt a falra már, örüljünk a remek és ingyenes kezdeményezésnek. Az állam törődik végre az adófizetői egészségével is. Hosszú élet, több adó és kevesebb beteg után nagyobb is így a bevétel.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!