20 méteres Krisztus-kilátó épül Székelyföldön

2011. július 22. 11:07

Zavaczki Walter szobrászművész tervei alapján készül az a hatalmas Krisztus-szobor, amely egyben kilátó is lesz.

2011. július 22. 11:07

Kelet-Európa legnagyobb Krisztus-szobrát állítják fel augusztusban a Farkaslaka feletti Gordon-hegyen. A 20 méter magas alkotás, ami egyben kilátó is lesz, Zavaczki Walter székelyudvarhelyi szobrászművész tervei alapján készül. A szoborállítás 200 ezer euróba kerül, amit adományokból fedeznek. A szobor egy fémszerkezet lesz, amelybe belülről lehet majd felmenni. A hétszintes váz galvanizált vasból, a szobor feje, keze és palástja pedig rozsdamentes acéllemezekből készül.

„Gondoltam, hogy a régit meg az új, tehát a klasszikust a modernnel keverjem, legyen minél nagyobb a kontraszt köztük” - mondta el a szobrászművész. A tervet a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szakértői bizottsága is elfogadta.

A szobrot a Székelyszentlélek főlé magasodó Gordon-hegyen állítják fel, a környező települések lelkészei pedig azt szeretnék, ha az alkotás Udvarhelyszék kiemelkedő szakrális helyévé válna. A Megváltót mintázó kilátót Szent István napját követő vasárnap fogják felszentelni. A kilátó 2013-ig egy kálváriával és egy kápolnával is kiegészül majd.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2011. július 26. 10:15
Szerintem ez Krisztus megalázása. Fűzzük tovább a gondolatot! Milyen menő lenne egy monumentális Szűzmária szobor a hasában egy étteremmel! Nagyravágyó ötlettelen barom az aki kiatalálta, meg az is aki végigvitte, engedélyezte. Engedjetek meg egy kis visszatekintést, nem minden asszociáció érzete nélkül. Egy régi vicc: - Milyen magyarországon a kakukkos óra? - Óránként kijön a kakukk és azt mondja, hogy "kakukk, kakukk" És a Szovjetúnióban? - Óránként kijön a kakukk és azt mondja, hogy "Lenin, Lenin" És au USA-ban? - Óránként kijön a Lenin és azt mondja, hogy "kakukk, kakukk"
Grabb
2011. július 23. 14:10
Krisztus-szobor mint kilátótorony – szerintem ez igazából káromlás. De legalábbis a vallási ihletettségű bohóckodás kategóriája.
Honfi-fi
2011. július 23. 09:20
Szerényebb, szolídabb eszközökkel, nem lehetne Jézust szeretni és tisztelni? Talán, magának Jézusnak is jobban tetszene.
El Topo
2011. július 22. 12:47
Úbazmeg!:D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!