Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Felháborodtak az európai liberálisok, hogy Hollandiában összeállt Rutte és Wilders pártja

2024. május 17. 14:03

A liberális frakció összehívja a pártok vezetőit, miután a kormányalakítás érdekében a holland liberálisok összeálltak a jobboldallal.

2024. május 17. 14:03
Geert Wilders/Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP

Nyitókép: Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP

 

Az volt az európai liberálisok kampányának egyik fő üzente, hogy „harcolni kell a szélsőjobboldal” ellen, így most meglehetősen kellemetlenül hat, hogy Mark Rutte vezette liberálisok kormányt alakítanak Geert Wilders jobboldali pártjával – írja az Euractiv. 

A liberálisok Újítsuk meg Európát (Renew Europe) EP frakciója folyamatosan kritizálta a Néppártot, amiért egyezséget kötött radikális pártokkal Olaszországban, Finnországban, és Horvátországban. Most azonban szembe kell nézniük azzal, hogy pártcsaládjuk egyik tagja pontosan ugyanezt teszi. 

Mark Rutte liberális VVD pártja ugyanis koalícióra lépett Geert Wilder Szabadságpártjával. 

Összeülnek a liberálisok

Didrik de Schaetzen a belga ALDE párt főtitkára kijelentette: elkötelezettek a pártcsalád értékei mellett. „Nem fogunk elítélni egy nemzeti pártot, hanem a cselekedeteit fogjuk megítélni” – jelentette ki. A belga politikus elmondta: a holland eset nem változtat azon, hogy az EU-s szinten nem szeretnének együttműködni a szélsőjobbal. Az Euractiv cikke szerint ez szembe megy azzal, amit az ALDE korábban hangoztatott. 

Valérie Hayer a frakció vezetője kijelentette: összehívja a pártok vezetőit. 

Kompromisszumot kötni a szélsőjobboldallal nem elfogadható”

 – írt az X-en. Hayer egyébként maga is botrányba keveredett, miután saját elmondása szerint „véletlenül” neonácikkal fotózkodott. 

A baloldal is forrong

A szocialisták és a zöldek is felháborodásukat fejezték ki. Iratxe García, a Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportjának elnöke az Euractivnak azt mondta: „határozott álláspontot várnak a Renew-től”, és kiemelte, hogy „a Renew-en múlik, hogy eldönti, miként foglal állást, és képviselőcsoportként tiszteletben tartja-e a nyilatkozatot.”

Alig egy héttel ezelőtt a szocialisták, a zöldek és a liberálisok aláírtak egy közös nyilatkozatot, ahol megígérték, hogy minden szinten visszaszorítják a szélsőjobbot. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­­é­k­­­e­l­­d­ ­a­­­ ­­s­­­z­­e­x­­­i­­­ ­­­p­u­­­n­­­c­i­­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
jooeee
2024. május 17. 19:57
Nem baj, hagy egye a fene őket!
lacika-985
2024. május 17. 17:33
Soha semmilyen körülmények között sem szabad hinni vagy összeállni a náci bolsikkal .
sober
2024. május 17. 17:04
az írtó jó amikor ezek (ti. a lipsik) eszik egymást! reméljük felfalják egymást! normálatlanok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!