Varsó és Berlin nemzetközi koalíciót indít harckocsik szállítására Ukrajnába

2024. március 19. 06:10

Nagy-Britannia, Svédország és Olaszország már csatlakozott is a kezdeményezéshez.

2024. március 19. 06:10

Nyitókép: Wikipedia

Lengyelország és Németország a jövő héten egy harckocsik ukrajnai szállítását biztosító nemzetközi koalíció létrehozását kezdeményezi – jelentette be Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel nemzetvédelmi miniszter, kormányfőhelyettes hétfőn a Varsó melletti Helenówban. Kosiniak-Kamysz a német hivatali kollégájával, Boris Pistoriusszal folytatott megbeszélést követő közös sajtóértekezleten tette a bejelentést. „Március 26-án Lengyelország és Németország társvezetőkként aktiválják az Ukrajna támogatását célzó páncélozott képességek koalícióját” – fogalmazott a lengyel politikus. Közölte: a projekthez más partnerek is csatlakoztak, köztük Nagy-Britannia, Svédország és Olaszország. 

A lengyel tárcavezető megerősítette: a Stratégiai iránytű elnevezésű, 2022-ben elfogadott európai uniós biztonság- és védelempolitikai cselekvési terv keretében júliustól

 készenléti állapotba helyezik a lengyel és a német gyorsreagálású harccsoportot,

 amelyek külön-külön 2500 főt számlálnak.  Bejelentette továbbá: május elején a lengyelországi Wroclawban megrendezik a lengyel-francia-német együttműködési csoport, az úgynevezett weimari háromszög védelmi minisztereinek találkozóját. Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: 

Lengyelország nem tervezi, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába.   

Boris Pistorius közölte: Németország és Lengyelország a lőszergyártás és az ukrán fegyveres erők kiképzése terén is megerősítik együttműködésüket. Pistorius a német kormánykoalíción belüli, az ukrajnai helyzet megoldását érintő nézeteltérésekre utalva aláhúzta: az ukrajnai háború befagyasztása „végső soron csak Putyinnak segítene”. 

A békét meg kell teremteni, de „az nem lehet egy diktált béke”, olyan tűzszünet, illetve a konfliktus befagyasztása, amelyből „Putyin végül megerősödve kerülne ki,

 és akkor folytatná a konfliktust, amikor neki tetszik” – hangsúlyozta a német miniszter.

(MTI)

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:08
🍓 ️ ­­­A­­ ­­­d­­­ö­g­­­ö­s­ ­­l­­­á­n­­­y­­­o­k­­ ­­­v­­á­­­r­­­n­a­k­ ­­r­­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
Lajoss
2024. március 21. 06:27
Mindent is az agresszor ellen!
Mich99
2024. március 19. 22:07
Maradt még ócskavas, amit el akarnak küldeni a náciknak...?!
OneiroNauta
2024. március 19. 16:54
És honnan? Hajtogatnak papírból? Mert amit lehetett már mind odaadták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!